Intrige in WorldSBK paddock, Jonathan Rea houdt gemoederen bezig

16338
jonathan-rea
Jonathan Rea | foto© Kawasaki Racing

Jonathan Rea noteerde vrijdag in Assen niet alleen de snelste rondetijd van de dag tijdens de openingsdag van de Prosecco DOC Dutch Round, de regerend wereldkampioen deed na afloop van de actie op de baan namelijk een aantal opmerkelijke uitspraken. Nou ja, opmerkelijke uitspraken……….

Jonathan Rea tekende ruim een jaar geleden een nieuwe overeenkomst bij Kawasaki, een meerjarig contract werd het destijds genoemd maar over de daadwerkelijke lengte van het contract werden nooit mededelingen gedaan. Voor velen is de combinatie Kawasaki -Jonathan Rea bijna al een vanzelfsprekendheid, zo wist de Noord-Ier op zijn groene machine zes wereldtitels in de wacht te slepen en kwam hij meer dan 100 keer als winnaar over de finish na een race. Velen verwachten dan ook dat de inmiddels 34-jarige coureur zijn carrière zou gaan afsluiten bij zijn huidige werkgever. Maar nu blijkt dat Rea en zijn manager hun pijlen de afgelopen tijd niet alleen op een langer verblijf in het op productiemachines gebaseerde wereldkampioenschap hebben gericht maar ook op een mogelijke overstap naar de MotoGP klasse.

Rea zijn manager heeft inmiddels ook het telefoonnummer achterhaalt van Razlan Razali, de teambaas van Petronas Yamaha SRT die na dit seizoen op zoek moet naar minimaal één nieuwe en waarschijnlijk twee nieuwe coureurs.

Bekend is dat Toprak Razgatlioglu inmiddels bedankt heeft en dat ook WorldSBK collega Garrett Gerloff veelvuldig genoemd wordt als mogelijke kandidaat bij Petronas Yamaha SRT. Vrijdagmiddag na afloop van de actie kreeg Rea tijdens zijn media debrief dan ook de nodige vragen hierover.

Jonathan Rea: “Zeg nooit nooit tegen een optie in de MotoGP klasse. Ik kan niet over mijn contract praten. Ik vind het verrassend dat Toprak [Razgatlioglu] en Garrett [Gerloff] hebben bedankt voor een plaats in MotoGP. Ik wil er verder niets over zeggen want mijn woorden zijn wel eens vaker verkeerd begrepen. Off the record heb ik er wel een sterke mening over. Ik rijd beter dan ooit en ik zit op mijn hoogtepunt. MotoGP zat altijd in mijn achterhoofd – zeg nooit nooit.”

Nu kennen we Rea inmiddels als een zelfverzekerd persoon die altijd zijn woordje wel klaar heeft tijdens zijn media debriefs, vrijdag in Assen was dit echter totaal anders. De snelste man van de dag bleef maar naar woorden zoeken, kapte vervolgens de vragen steevast af met de woorden daar kan ik niks over zeggen. Voor de aanwezige media was het echter wel duidelijk, hier is meer aan de hand, hier spelen een aantal zaken. Waar rook is is vuur en dat zorgde voor de nodige commotie.

Na afloop van de Rea’s media debrief leverde een aantal telefoontjes wel enigszins duidelijkheid op. De mogelijkheid om komend seizoen de overstap te maken naar de MotoGP klasse is nihil, de deur bij Petronas Yamaha SRT lijkt definitief dicht. Niet zo verwonderlijk gezien zijn leeftijd en de uitspraken van het Maleisische MotoGP team dan men zich in de toekomst weer gaat richten op jonge talentvolle coureurs. Met zijn 34 jaar past Rea zeker niet in deze opzet.

Maar één ding is zeker, een langer verblijf van Rea bij Kawasaki is gezien zijn uitspraken van vrijdagmiddag ook geen zekerheid, daar hoeft men geen universitaire opleiding voor genoten te hebben. Maar wat zijn de andere mogelijkheden voor de zesvoudig WorldSBK kampioen. Niets lijkt nog zeker, maar het zou ons niet verbazen dat er een opmerkelijke transfer binnen de WorldSBK paddock in de maak is. Het huidige kapitaalkrachtige Team HRC is namelijk naarstig op zoek naar één en mogelijk zelfs twee nieuwe coureurs voor 2022. Eén van de namen die de laatste tijd al regelmatig de ronde doen is huidig KTM MotoGP coureur Danilo Petrucci en de tweede zou wel eens kunnen luisteren naar de naam Jonathan Rea.

Hoe dan ook, niet is nog zeker maar als er binnenkort een persbericht in de mail zal verschijnen waarin bekend gemaakt gaat worden dat de zesvoudig wereldkampioen zijn WorldSBK carrière voort gaat zetten bij het merk waarmee hij ook in het kampioenschap debuteerde kijken wij er in ieder geval niet heel raar en verbaasd meer van op.

Wordt binnenkort ongetwijfeld vervolgd……

 


 

Handige links Prosecco DOC Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen (WorldSBK)
Tijdschema en volledige uitslagen (WK zijspannen)
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter