Jack Miller rijdt in 2018 voor het Octo Pramac Racing Team en maakt daarmee de overstap van Honda naar Ducati. Tijdens de eerste wintertesten in november liet de Australiër een verrassende en sterke indruk achter, volgens eigen zeggen past zijn rijstijl beter bij de Ducati.

Jack Miller maakte in 2015 vanuit de Moto3 klasse meteen de overstap maakte naar de koningsklasse. De Australiër kreeg destijds een contract aangeboden van HRC (Honda Racing Corporation) die hem het eerste jaar onderbracht bij het LCR Honda Team. Na één seizoen maakte Miller vervolgens de overstap naar het Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Team waar hij in zijn eerste seizoen verrassende de natte MotoGP race van de Dutch TT op zijn naam schreef. Het afgelopen seizoen kende Miller een moeizaam seizoen waarin hij met een zesde plaats in Assen en San Marino als beste seizoenprestatie genoegen moest nemen.

In de tweede helft van 2017 werd steeds duidelijker dat HRC het contract met de Australiër niet wilde verlengen of dit in ieder geval niet voldoende liet blijken, dit tot grote teleurstelling van zijn toenmalige teambaas Michael Bartholemy.

“Jack was voor ons de ideale rijder voor 2018. Ik denk dat een fabrikant een rijder als Jack niet kan missen,” aldus Bartholemy tegenover motogp.com. “Het was belangrijk om hem binnen ons team te houden, Marc van der Straten (teameigenaar) was bereid om zijn volledige steun hiervoor te geven. Jack vroeg voor 2018 een aantal dingen van Honda waar wij absoluut geen invloed op hadden. We hebben geprobeerd hem hiermee te helpen en hebben zelfs gesprekken gevoerd met Honda. We hebben ook gezegd dat het niet uitmaakte wat we moesten doen, wij hebben in dat gesprek aangegeven onze volledige medewerking te willen verlenen. Een positief antwoord hebben we echter nooit gekregen.”

Miller nam hierop de beslissing om in te gaan op een aanbieding van Ducati waarmee hij in 2018 zijn carrière kon verlengen bij Octo Pramac Racing. Twee dagen na afloop van zijn laatste werkdag voor HRC en Team Estrella Galicia 0,0 Marc VDS stapte Miller op het Ricardo Tormo circuit in Valencia voor het eerst op de Ducati Desmosedici GP17 machine waarmee hij in 2018 van start zal gaan. Tijdens deze officiële MotoGP test en een privé test later in de maand november op het circuit van Jerez liet de flamboyante Australiër meteen een goede indruk achter.

“Deze twee testen gingen best goed, we waren best snel tijdens de eerste twee testen,” aldus Miller. “Natuurlijk ben ik daar best wel blij mee, al moeten we hier niet te snel conclusies uit willen trekken. We zullen zeker nog meer snelheid moeten zien te vinden, maar op dit moment lijkt mijn rijstijl goed te passen bij deze motor. Ik kan lijnen rijden die ik normaalgesproken niet zou kunnen rijden. Het voelt anders, maar ik krijg stap voor stap door hoe het moet en vind het erg leuk om dat te ontdekken. We hebben tijdens de eerste twee testen negatieve maar ook zeker positieve zaken weten te ontdekken, maar over het algemeen ben ik tevreden met de prestaties tot nu toe.”

De MotoGP coureurs genieten in de maand december en januari van een welverdiende winterstop. Zondag 28 januari is het weer gedaan met de rust als op het Sepang International Circuit in Maleisië de eerste officiële driedaagse MotoGP test van 2018 op het programma staat.

Lees ook:  Word Racesport.nl supporter en maak kans op fantastische prijzen