Jerez Test: Nakagami het snelst tijdens laatste MotoGP test van 2018

171
takaaki-nakagami
Takaaki Nakagami - Jerez Test | © LCR Honda Team

Takaaki Nakagami heeft donderdag op het circuit van Jerez de snelste rondetijd op de klok gezet tijdens de tweede en afsluitende dag van de Jerez Test. De Japanner was het snelst voor Marc Marquez en Maverick Viñales. De snelste rondetijd van de LCR Honda Idemitsu coureur was tevens goed voor de snelste rondetijd van deze laatste test van 2018.

Donderdagochtend gingen in Jerez, in tegenstelling tot een dag eerder, niet om 09:30 uur de lichten op groen voor de allerlaatste testdag van 2018 maar pas om 10:00 uur. Het tijdschema werd vanwege de frisse omstandigheden enigszins aangepast zodat er van 10:00 tot 18:00 uur getest kon worden.Ondanks dat de lichten een half uur later op groen gingen was er het eerste uur nog geen actie op de baan, pas om 11:10 uur was het Aprilia testcoureur Matteo Baiocco die als eerste naar buiten ging. De Italiaan werd even later gevolgd door o.a. Jack Miller, Suzuki MotoGP testcoureur Sylvain Guintoli, Aleix Espargaró en Jorge Lorenzo.

Rond de klok van 12:00 uur was het Marc Marquez die de lijst aanvoerde na meteen in zijn eerste ronden een aantal snelle rondetijden op de klok te zetten. Danilo Petrucci volgde Marquez op dat moment met de tweede rondetijd terwijl.

Opvallend voor het middaguur was dat Aprilia MotoGP testcoureur op de baan te vinden was op de machine van Aleix Espargaró die op zijn beurt in geen velden of wegen te bekennen was. Niet veel later werd duidelijk waarom, Aleix Espargaró voelde zich verre van fit en was achtergebleven in het hotel om uit te zieken. De Spanjaard arriveerde even na het middaguur alsnog op het circuit om het toch te gaan proberen, al bleek al snel dat de nr. 41 niet heel veel ronden zou gaan rijden.

Terwijl Marquez na het middaguur lange tijd niet op de baan te vinden noteerde eerst Maverick Viñales de tweede tijd, een positie die niet veel later werd overgenomen door Suzuki coureur Alex Rins en vervolgens weer Petrucci.

Halverwege de dag (14:00 uur) was het nog steeds Marquez die de lijst aanvoerde met een snelste rondetijd van 1’38.452 gevolgd door Petrucci, Francesco Bagnaia, Rins en Miller.

Lang bleef de snelste tijd van Marquez echter niet meer staan want even later doken zowel Andrea Dovizioso als ook Viñales onder de tijd van de Repsol Honda coureur.

Lorenzo, die zich de eerste uren van deze tweede dag niet heel erg druk leek te maken voor het rijden van die ene snelle rondetijd maar veel lange runs reed en zelfs een aantal keren aan het einde van de pitstraat een start oefende op de voor hem nieuwe Repsol Honda, kwam echter rond de klok van half vier de top tien binnen door de op dat moment zesde rondetijd op de klok te zetten terwijl MotoGP debutant Fabio Quartararo even later het voorbeeld van Lorenzo volgde en naar de zevende plaats op de lijst wist te stijgen.

Miller was rond de klok van 16:00 uur de volgende coureur die zijn naam bovenaan de lijst plaatste. Niet veel later hield de Australiër het voor gezien, parkeerde zijn machine in de Alma Pramac Racing pitbox waarna het doek over de machine ging ten teken dat zijn werk er voor 2018 opzat.

Terwijl Miller toekeek vanuit de pitbox zag hij zijn eigen snelste tijd van de dag al weer verbeterd worden door Petrucci. Niet veel later was het opnieuw Marquez die in de aanval ging, en met succes want de Repsol Honda coureur zette als eerste van de tweede dag een tijd op de klok onder de 1’38 grens. Deze tijd was vooralsnog wel het snelst van de dag, maar nog steeds een fractie langzamer dan de snelste rondetijd van de eerste dag gereden door Petrucci.

Terwijl veel coureurs binnen stonden was het Viñales die even voor 17:00 uur nog een keer in de aanval ging. Het lukte de Yamaha coureur, ondanks een aantal snelste sectortijden, net niet om de tot dan toe snelste rondetijd van Marquez te verbeteren. Met een verschil van slechts 0,096 sec. noteerde Viñales wel de op dat moment tweede rondetijd van de dag.

Wie het een paar minuten later wel lukte was de Japanner Takaaki Nakagami, de LCR Honda Idemitsu coureur zette met een snelle ronde van 1’37.945 niet alleen de snelste rondetijd van de dag op de klok maar was daarmee tevens de eerste coureur die onder Petrucci’s snelste rondetijd van de eerste dag wist te duiken.

Met nog een uur te gaan en terwijl al een deel van de vijfentwintig aanwezige coureurs hun pak aan de kapstok hadden gehangen was het dus Nakagami die de lijst aanvoerde voor Marquez, Viñales, Petrucci, Morbidelli, Miller, Dovizioso, Bagnaia, Rins en Lorenzo.

Dat nog niet iedereen klaar was liet even later Valentino Rossi zien. De Italiaan, waarvan de geruchten in Jerez de ronde doen dat er na vandaag een einde komt aan de samenwerking met Luca Cadalora als zijn rijderscoach, kwam even na vijven van de dertiende naar de tiende plaats op de lijst. Lang kon de Italiaan echter niet genieten van een plaats in de top tien, want had hij even daarvoor Lorenzo terugverwezen naar P11op de lijst, het was dezelfde Lorenzo die even later zijn snelste tijd van de dag op de klok zette en met een snelle ronde van 1’38.105 naar de vierde plaats op de lijst wist te stijgen.

Ondanks dat een aantal coureurs nog een paar keer een poging waagden in het laatste uur en KTM nieuwkomer Johann Zarco nog een keer zijn eigen snelste rondetijd aan wist te scherpen – maar ondanks dit niet zijn eigen positie op de lijst – werden er aan het einde van de pitstraat met name nog diverse proefstarts gemaakt.

De snelste rondetijd van de dag van Nakagami kwam dan ook niet meer in gevaar en bij het vallen van de finishvlag was het de LCR Honda Idemitsu coureur die de lijst aanvoerde, de dag maar ook deze laatste tweedaagse MotoGP test als snelste afsloot.

Marc Marquez noteerde tijdens deze afsluitende dag de tweede rondetijd gevolgd door Viñales, Lorenzo en de snelste man van de eerste dag Petrucci. Morbidelli kende opnieuw een sterke dag en noteerde donderdag de zesde rondetijd gevolgd door Miller, Dovizioso, Bagnaia en Rins.

Samengestelde lijst na twee dagen
Op deze lijst voert Nakagami ook de lijst aan voor Petrucci, Marquez, Viñales en Lorenzo.

 

Handige links MotoGP Test Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App