Johann Zarco bevestigt overstap naar LCR Honda, maar wie wordt zijn opvolger bij Pramac Racing

2729
johann-zarco
Johan Zarco | foto© Randy van Maasdijk

Zondag tijdens de derde en afsluitende dag van de CryptoDATA Motorrad Grand Prix von Österreich maakte Pramac Racing via een officieel persbericht bekend dat er na dit seizoen een einde komt aan een samenwerking met Johann Zarco. Lang hoefden we echter niet te gissen naar de toekomstplannen van de Fransman, hij maakte een uur na het persbericht zijn toekomstplannen meteen bekend.

Johann Zarco is sinds 2020 als Ducati coureur actief in de koningsklasse. De Fransman kwam het eerste seizoen uit in de kleuren van het toenmalige Avintia Racing Team. Dit contract kwam tot stand nadat hij geheel onverwachts zijn contract had laten ontbinden bij KTM. Ondanks dat het absoluut niet Zarco’s eerste keus was om voor het Spaanse team besloot hij er toch voor te gaan rijden, alleen om als coureur in de koningsklasse actief te kunnen blijven.De keuze pakte echter goed uit want hij wist er in dat seizoen een pole en een podiumklassering te scoren. Deze uitstekende prestaties leverden hem echter wel een contract op bij Pramac Racing waar hij de beschikking kreeg over Ducati fabrieksmateriaal.

In de afgelopen drie seizoenen dat hij actief was in de kleuren van het Italiaanse Ducati team wist hij maar liefst twaalf keer op het podium te eindigen, waarvan de meest recente voor de zomerstop op de Sachsenring in Duitsland.

Afgelopen zaterdag wist de Franse tv-zender Canal+ al te melden dat Zarco na dit seizoen Pramac Racing zou gaan verlaten en voor 2024 een contract getekend zou hebben bij LCR Honda, dit als vervanger van Alex Rins die een week eerder had aangekondigd al na een jaar het Honda- team te zullen gaan verlaten.

Zarco daarentegen beweerde zaterdagavond op de Red Bull Ring nog hoog bij laag dat hij nog helemaal geen beslissing had genomen over zijn toekomst maar dat pas zondag zou gaan doen.

Lees ook | Officieel: Johann Zarco vertrekt na dit seizoen bij Pramac Racing

Zondagmiddag na afloop van de door Francesco Bagnaia gewonnen MotoGP race kwam echter het officiële bericht dat er na drie jaar een einde komt aan de samenwerking van Zarco en Pramac Racing. Niet veel later kreeg Zarco tijdens zijn media debrief vanzelfsprekend de nodige vragen over zijn toekomst.

Ondanks dat een officiële aankondiging nog even op zich laat wachten wilde Zarco wel het nodige verklappen over zijn toekomstplannen.

Johann Zarco: “Ik ga de komende twee jaar deel uitmaken van de Honda-familie, en wel als coureur voor het LCR-team. We kennen elkaar al, ik reed in 2019 namelijk ook al drie races en het is me een genoegen om te zeggen dat we elkaar weer zullen zien. Het duurt weliswaar nog zes maanden, dus we hebben nog tijd om het seizoen goed af te sluiten met Pramac.”

Het was zeker geen makkelijke beslissing bleek wel uit zijn woorden.

Johann Zarco: “Het is een beslissing die wat tijd kostte om te nemen, want afscheid nemen van een winnende machine, een winnend project te verlaten en dit alles in te ruilen voor een nieuw project om daar een motor te gaan ontwikkelen die weliswaar veel gewonnen heeft maar dat op dit moment niet meer doet is op zijn minst interessant te noemen. Maar gezien de fase waarin ik me in mijn carrière bevind, denk ik niet dat het vreemd is om te zeggen ‘ik heb mijn plaats in de MotoGP voor de komende twee jaar veiliggesteld’.”

Zoals al gezegd, Zarco heeft een tweejarig contract getekend bij LCR Honda (met zelfs een optie voor een derde jaar). De belangrijkste reden om te kiezen voor Honda is omdat Ducati niet verder wilde gaan dan een nieuw eenjarige MotoGP contract voor de Fransman, niet een eenjarig contract op zich want in het Ducati contract stond een mogelijkheid om in 2025 binnen de Ducati familie de overstap te maken naar het FIM Superbike World Championship.

Voor velen kwam het laatste nogal als een verrassing. Velen dachten namelijk dat er in 2024 voor Zarco geen plaats meer zou zijn bij Ducati in de koningsklasse en dat hij binnen zijn huidige team plaats moest maken voor de komst van Marco Bezzecchi. Maar nu blijkt er wel degelijk een mogelijkheid te zijn geweest voor een extra seizoen als Ducati MotoGP coureur. Dit verandert de zaak en de grote vraag is nu wat Bezzecchi gaat doen, blijft hij toch nog een jaar langer bij zijn huidige team – zijn werkgever Valentino Rossi pusht namelijk wel heel hard om zijn huidige protegé nog een jaar aan boord te houden. Mocht dit laatste het geval zijn dan zal er iemand anders de plaats van Zarco in moeten gaan nemen binnen Pramac Racing. Met de wetenschap dat Jake Dixon voor 99% zeker naar Gresini Racing MotoGP gaat blijft er maar één andere naam over, namelijk die van Franco Morbidelli. De Italiaan heeft immers, na zijn vertrek bij Yamaha, aangegeven in 2024 definitief als coureur in de MotoGP klasse actief te zullen blijven.

Het officiele persbericht van Honda waar de komst van Zarco wordt aangekondigd lijkt nog slechts een kwestie van tijd, maar veel MotoGP fans zullen met veel meer belangstelling uitkijken naar het nieuws waar Ducati mee gaat komen. Bezzecchi en ook Morbidelli hebben beiden al aangegeven eruit te zijn en hun keus al gemaakt te hebben. Sterker nog, Bezzecchi heeft de aanwezige media in Oostenrijk laten weten dat hij het tijdens de komende Grand Prix op Circuit Barcelona de Catalunya wereldkundig zal maken. Wij zijn benieuwd, jullie ook?Handige links CryptoDATA Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 
Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube                            Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’