Johann Zarco (P2): “Leider in het kampioenschap, toch zijn er verbeterpunten”

469
Johann Zarco feliciteert racewinnaar en landgenoot Fabio Quartararó - Losail International Circuit | foto© motogp.com

Na twee races op het Losail International Circuit in Qatar gaat Johann Zarco aan de leiding in het MotoGP kampioenschap. De Fransman werd in beide races tweede maar gaf aan dat er nog zeker meer van hem te verwachten is dit seizoen.

Zoals we gisteren al schreven is de carrière van Johann Zarco in de afgelopen twee jaar een behoorlijke achtbaan gebleken. Na zo goed als het einde van zijn carrière in 2019 staat de Fransman nu, in april 2021, aan de leiding in het MotoGP kampioenschap. Een week geleden kwam hij als tweede over de streep achter Monster Energy Yamaha coureur Maverick Viñales, dit weekend finishte hij achter die andere fabrieks Yamaha coureur: landgenoot Fabio Quartararó.

Het was duidelijk dat Zarco niet nog een dag achter zijn jonge teamgenoot en MotoGP rookie Jorge Martin wilde eindgen. De Spanjaard behaalde een sensationele pole position op zaterdagavond met Zarco daar kort achter. Ook in de MotoGP race leek het lange tijd dat Martin in ieder geval zijn teamgenoot zou kloppen en misschien zelfs wel voor de overwinning zou kunnen gaan.

Dat liet Zarco hem niet gebeuren en in de laatste ronde sloeg hij dan ook toe. Na een aantal eerdere pogingen lukte het hem pas in de voorlaatste bocht van de race. Aan de binnenkant van bocht 15 ging hij voorbij aan Martin om zo de tweede plaats veilig te stellen achter landgenoot Quartararó.

Met twee tweede plaatsen gaat Zarco nu aan de leiding in het MotoGP kampioenschap, iets dat hem nog niet eerder gelukt is in de koningsklasse.

Johann Zarco: “Voorafgaand aan de start vroeg ik me af hoe Jorge [Martin] zou starten want de Ducati is daarin super sterk. Toen hij aan de leiding reed verwachtte ik eerlijk gezegd dat het tempo wat lager zou liggen dan vorige week omdat hij een rookie is, maar dat bleek dus heel anders te zijn. Het tempo lag hoger en daar was ik eigenlijk wel blij mee want ik voelde me goed achter hem. Iedere keer wanneer iemand mij inhaalde kon ik meteen weer terugslaan dankzij de topsnelheid van de Ducati. Het op deze manier controleren was perfect voor ons.

Vorige week hoopte ik al dat ik aan het eind mee zou kunnen doen voor de overwinning en deze week was dat nog iets realistischer. Toen Fabio [Quartararó] mij passeerde met nog vijf ronden te gaan merkte ik dat mijn banden nog best goed waren. Echter wist hij meteen een gat te slaan toen hij Jorge [Martin] had gepasseerd en wilde ik mijn teamgenoot daarom ook zo snel mogelijk inhalen, maar Jorge was iets te snel daarvoor. Ik deed mijn best om een goede plaats te vinden voor een inhaalactie maar in de laatste ronde moest ik ook denken aan verdedigen, ik wilde het podium echt niet verliezen. Uiteindelijk kon ik hem in bocht 15 inhalen en wist ik te verdedigen in bocht 16.

Voor mij een heel goed resultaat en nu sta ik ook nog eens aan de leiding in het kampioenschap. Dat had ik 35 dagen geleden niet verwacht toen ik hier aankwam in Qatar. We hebben vanaf de test goed werk geleverd en nu leid ik het kampioenschap. Toch merk ik dat er nog steeds dingen zijn die ik beter kan doen en dat ik de machine beter moet controleren. Als ik in dat opzicht nog kan groeien en in verschillende circuits de echte potentie van de Ducati kan gebruiken, dan weet ik zeker dat we nog mooie dingen gaan laten zien.”

Het volgende MotoGP raceweekend vindt over twee weken plaats, van 16 t/m 18 april op het Autódromo Internacional do Algarve in Portugal.

Handige links Tissot Grand Prix of Doha:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter