Jonathan Rea: “Genieten van deze zege, maar we moeten wel realistisch blijven”

1596
jonathan-rea
Jonathan Rea | foto© Kawasaki Racing

Jonathan Rea heeft zaterdag in Most de eerste World Superbike race van de Acerbis Czech Round op zijn naam geschreven. Met deze zege kwam er voor de Kawasaki coureur een einde aan een lange reeks van 23 races zonder overwinning. Hoewel de Brit blij is met deze Tsjechische zege was hij na afloop ook realistisch.

Met Alvaro Bautista als veertiende op de startgrid – de leider in de tussenstand van het kampioenschap werd vlak voor aanvang van de race teruggezet van de negende naar de veertiende plaats – en de wetenschap dat de natte omstandigheden niet ideaal waren voor de op pole staande Toprak Razgatlioglu groeide het zelfvertrouwen van Jonathan Rea. De Kawasaki coureur, die dit seizoen nog geen race wist te winnen – rook zijn kans op misschien wel zijn eerste zege van het seizoen.

Rea gokte en koos net als Razgatlioglu voor intermediate banden terwijl o.a. Bautista van start ging op regenbanden. Bij de start schoot Axel Bassani er als een komeet vandoor maar na een aantal ronden bleek dat de intermediate band de juiste keuze was. Rea kwam ronde na ronde beter in zijn ritme, wist de voor hem rijdende coureurs op regenbanden één voor één te passeren om vervolgens in de zesde ronde de leiding over te nemen.

Jonathan Rea: “We gebruiken de intermediate band niet heel vaak, dus ik moest in het begin van de race wel even opletten en het vertrouwen zien te vinden. Ik wist dat ik geduld moest hebben, ik was er namelijk van overtuigd dat wij de juiste bandenkeus hadden gemaakt.  Toen ik eenmaal aan de leiding reed en op een gegeven moment meer dan tien seconden voorsprong had, wilde ik gewoon geen fouten maken. Het gevaar kwam vervolgens van Toprak [Razgatlioglu], hij had namelijk ook voor intermediates gekozen. Mijn geluk was echter dat hij in het begin iets meer tijd nodig had om aan de omstandigheden te wennen. Toen Toprak aan het einde van de race steeds dichterbij kwam, probeerde ik een beetje te pushen maar elke keer als ik ook maar iets aan probeerde te zetten gleed ik alle kanten op. Uiteindelijk was het allemaal genoeg om hier vandaag te kunnen winnen.”

Deze overwinning betekende veel voor Rea, het is namelijk zijn eerste overwinning sinds november vorig jaar (Phillip Island). Het is daarnaast ook nog de langste periode zonder een zege sinds zijn debuut als coureur in het FIM Superbike World Championship.

Jonathan Rea: “Ik denk dat ik hierdoor ook wel extra nerveus was in het tweede deel van de race. In de laatste ronde was ik er pas gerust op dat ik deze race kon winnen. Maar je bent pas zeker als je de geblokte vlag als eerste bent gepasseerd. Het was goed om mijn hele crew met een glimlach op hun gezicht te zien. We mogen hier zeker van genieten, dat gaan we ook zeker wel doen maar aan de andere kant moeten we ook wel realistisch blijven. We hebben nu eenmaal niet elke race deze omstandigheden.”

Zondag krijgt Rea nog twee kansen op een overwinning, dit tijdens de TISSOT Superpole Race en Race 2. De start van de Tissot Superpole race is om 11:00 uur, Race 2 gaat om 14:00 uur van start.