Jonathan Rea op pole in Magny Cours, Van der Mark tweede

275
michael-van-der-mark
Michael van der Mark - Magny Cours | foto© Yamaha Racing

Jonathan Rea heeft zaterdagochtend op een kletsnat Circuit Nevers-Magny Cours de laatste Europese pole van 2019 voor zich opgeëist. De Kawasaki coureur was tijdens de kwalificatie het snelst voor Nederlander Michael van der Mark en teamgenoot Leon Haslam.

Na een verregende eerste dag, een droog begin van de tweede dag van de Pirelli French Round in Magny Cours kregen de WorldSBK coureurs zaterdagochtend tijdens de Tissot Superpole kwalificatie opnieuw een kletsnat Circuit Nevers-Magny Cours voorgeschoteld.Om klokslag 11:00 uur stonden de teams en coureurs er klaar voor maar de wedstrijdleiding besloot de start van de kwalificatie uit te stellen vanwege een flink oliespoor in bocht 13 van het Franse circuit. Met een vertraging van een half uur kon er dan uiteindelijk gestart worden.

 

Jonathan Rea zette meteen de toon door direct een aantal snelle ronden op de klok te zetten en daarmee de lijst aan te voeren. Achter de regerend wereldkampioen waren het Michael van der Mark en Loris Baz die de Kawasaki coureur het dichtst op de hielen zaten en regelmatig van positie wisselden op de plaatsen twee en drie.

Met nog vijf minuten te gaan in deze sessie was het dan ook Rea nog steeds bovenaan de lijst gevolgd door Van der Mark, Baz, Leon Haslam en Eugene Laverty.

In de laatste minuten gingen de mannen er echter nog een keer goed voor zitten op de nog steeds kletsnatte baan. Marco Melandri zag zijn sessie echter vroegtijdig eindigen door in bocht 11 onderuit te glijden, Haslam kwam ten koste van Baz naar de derde plaats die op zijn beurt zijn rondetijd te niet zag worden gedaan vanwege het overschrijden van de tracklimit, Van der Mark leek zelfs even op weg naar de pole en Sylvain Barrier crashte in de allerlaatste minuut.

Maar ondanks al deze ontwikkelingen was het uiteindelijk Rea die in zijn laatste ronde zijn eigen snelste rondetijd nog aan wist te scherpen en de laatste Europese pole van het seizoen voor zich opeiste voor Van der Mark, Haslam, Michael Ruben Rinaldi en de in Nederlandse dienst rijdende Baz.

 

Tom Sykes kwalificeerde zich als zesde gevolgd door Alex Lowes, Laverty en het Honda duo Ryuichi Kiyonari & Leon Camier.

De eerste World Superbike wedstrijd van het weekend in Magny Cours gaat zaterdagmiddag om 14:00 uur van start.

 

Handige links Pirelli French Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App