#QatarWorldSBK – Jonathan Rea vertrekt tijdens de laatste twee World Superbike wedstrijden van het seizoen vanaf de pole. De Kawasaki coureur was zaterdagmiddag tijdens de kwalificatie op het Losail International Circuit in Qatar het snelst voor Nicky Hayden en Chaz Davies. Michael van der Mark kwalificeerde zich als negende.

Superpole 1
Vijftien coureurs begonnen zaterdagmiddag aan de eerste Superpole kwalificatie, een kwalificatie waarin de twee snelste coureur zich alsnog plaatsen bij de snelste tien al geplaatste coureurs voor de Superpole 2 kwalificatie.

Na zijn tegenslag kwam ook Michael van der Mark uit in deze sessie. De Nederlander liet er vervolgens geen gras over groeien en het was dan ook de Honda WorldSBK Team coureur die meteen in zijn eerste run de snelste tijd op de klok wist te zetten voor Ducati coureur Davide Giugliano.

Terwijl de overige coureurs in hun tweede run op jacht gingen naar de tijden van Van der Mark en Giugliano liet de Rotterdammer nog een keer zien dat hij de snelste man van deze sessie was door een snelle ronde van 1’57.550 op de klok te zetten en daarmee maar liefst bijna 0,7 seconde sneller te zijn dan Giugliano die zijn tweede plaats op de lijst vast wist te houden.

Van der Mark en Giugliano plaatsten zich dus voor de Superpole kwalificatie terwijl Raffaele de Rosa de derde tijd liet noteren en zich daarmee als dertiende kwalificeerde voor de twee dit weekend te verrijden races.

Joshua Brookes kwalificeerde zich als veertiende terwijl Alex de Angelis dit weekend twee keer vanaf de vijftiende plaats op de grid aan de races mag beginnen.

Superpole 2
In de eerste run bleek al snel dat de omstandigheden aanzienlijk beter waren dan tijdens de eerste dag. Al direct in de eerste ronden werd er al sneller gereden dan Davies’s snelste tijd gereden op vrijdag.

Het was Jonathan Rea die als snelste coureur de eerste run afsloot voor teamgenoot Tom Sykes, BMW coureur Jordi Torres en Ducati coureur Davies, Xavi Forés en Van der Mark.

Met nog vijf minuten te gaan ging het spel echt op de wagen als de coureurs naar buiten kwamen voor het rijden van die ene snelle ronde op de kwalificatieband.

Het was Torres die als eerste onder de dan toe snelste tijd van Rea wist te duiken maar even later was het Nicky Hayden die met een ronde van 1’56.561 ver onder de snelle tijd van de BMW coureur wist te duiken. Nadat iedereen zich vervolgens stuk leek te bijten op de snelle tijd van de Amerikaan was het Rea die in zijn laatste ronde met een tijd van 1’56.356 toch Hayden nog van zijn eerste World Superbike pole af wist te houden.

Hayden werd dus tweede terwijl Davies dit keer genoegen moest nemen met de derde – en laatste plaats op de eerste startrij.

Sylvain Guintoli kwalificeerde zich als vierde gevolgd door Sykes, Alex Lowes, Forés en Lorenzo Savadori.

Van der Mark moest na zijn tegenslag tijdens de eerste dag, zijn deelname aan de Superpole 1 sessie nu genoegen nemen met de negende plaats en een start vanaf de derde startrij. Met een goede start, en gezien het tempo van de Nederlander op racebanden, is er nog geen man over boord voor de Rotterdammer die uiteraard extra gebrand zal zijn op een goed resultaat gezien de startplaats van teamgenoot Hayden en het feit dat de Amerikaan zijn naaste belager is voor de vierde plaats in het kampioenschap.

Torres moest na zijn snelle tijd aan het begin van de tweede run uiteindelijk genoegen nemen met tiende startplaats terwijl Giugliano en Leon Camier dit weekend van de elfde en twaalfde plaats op de grid aan de races zullen beginnen.

 

Handige links Gaerne Qatar Round

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag