Jonathan Rea heeft zondag, na de Tissot Superpole Race, ook Race 2 van de Motul Argentinean Round winnend afgesloten. De Kawasaki coureur passeerde na 21 ronden als eerste de finish voor Ducati coureur Chaz Davies en merkgenoot Toprak Razgatlioglu. Nederlander Michael van der Mark eindigde in deze race als vierde.

Om klokslag 14:00 uur was het in San Juan de beurt aan de WorldSBK coureurs voor hun tweede race van de dag en de afsluitende race van de Motul Argentinean Round.

Bij de start was het de vanaf de pole vertrokken Jonathan Rea die meteen het heft in handen nam en na de eerste ronde als leider van het veld doorkwam voor Alvaro Bautista, Toprak Razgatlioglu, Sandro Cortese en Michael van der Mark.

Rea wist vervolgens al snel een gaatje te slaan op Bautista en Razgatlioglu die duelleerden om de tweede plaats in de race terwijl Cortese, Van der Mark en Chaz Davies met z’n drieën de strijd aangingen voor de vierde plaats.

Davies leek vervolgens zijn draai gevonden te hebben, zette eerst Van der Mark opzij om even later ook Cortese te verschalken en zo in één rondetijd van de zesde naar de vierde plaats te komen.

Rea wist zijn leidende positie in de daaropvolgende ronden vast te houden al zagen we Bautista in de vierde ronde wel de op dat moment snelste ronde van de race rijden, het verschil met de leider verkleinen en zich los te rijden van Razgatlioglu die duidelijk het tempo van de Ducati coureur even niet meer kon volgen.

Iets verder naar achteren in het veld zagen we Van der Mark ineens aan een opmars beginnen, het gaatje naar de voor hem op de vijfde plaats rijdende Cortese dichtrijden om vervolgens d’r op en d’r over te gaan bij de Duitser.

In de zesde ronde zagen we Rea aan de leiding rijdend een klein foutje maken. Koren op de molen van Bautista die meteen zijn kans greep en de leiding over nam van de Kawasaki coureur. Maar Rea herpakte zich snel om zich even later alweer aan het achterwiel te melden van de Spanjaard om hem vervolgens even later meteen weer te passeren.

Achter Rea en Bautista kreeg Razgatlioglu vervolgens bezoek van Davies aan zijn achterwiel om hem een ronde later – in ronde 9 – al langszij te zien komen. Dat de Brit zijn draai echt had gevonden bleek even later toen ook Bautista zijn teamgenoot aan zijn achterwiel zag verschijnen en niet veel later zag passeren.

Halverwege de 21 ronden tellende race was het nog steeds Rea aan de leiding, op ruim twee seconden gevolgd door Davies, Bautista en Razgatlioglu. Van der Mark wist zich nog steeds goed op de vijfde plaats te handhaven maar zag daarbij wel zijn teamgenoot Alex Lowes stapje voor stapje iets naderbij komen terwijl Cortese inmiddels ver teruggevallen was en pas als dertiende doorkwam.

Bij het ingaan van de dertiende ronde was het Razgatlioglu die zijn podiumkansen weer zag stijgen nadat hij Bautista had weten te passeren en de derde plaats in de race weer terug had weten te veroveren.

Met nog vijf ronden te gaan zagen we Van der Mark de aansluiting bewerkstelligen bij Bautista. De Nederlander liet er vervolgens geen gras over groeien en greep meteen de eerste kans om de Spanjaard te passeren, en zo gezegd gedaan pakte de Yamaha coureur een ronde later de vierde plaats.

In de slotfase van de race leek Davies in eerste instantie een aanval te willen doen op de leidende positie van Rea, de Ducati coureur kwam op iets minder dan twee seconden van de leider in de race maar moest vervolgens passen. De leidende positie van Rea kwam dan ook geen moment meer in gevaar en het was opnieuw de nummer 1 plaat die als winnaar werd afgevlagd.

Davies werd knap tweede terwijl Razgatlioglu opnieuw een podiumfinish scoorde en als derde werd afgevlagd. Van der Mark passeerde als vierde de finish gevolgd door Bautista en Lowes.

De strijd voor de zevende plaats werd gewonnen door Eugene Laverty na een meer dan boeiende strijd met Leandro Mercado, Jordi Torres, Michael Ruben Rinaldi en Leon Haslam die respectievelijk als zevende, achtste, negende en tiende de finish passeerden.

De in Nederlandse dienst rijdende Loris Baz maakte in deze laatste race van het weekend het Argentijnse avontuur nog enigszins goed voor het Ten Kate Racing Yamaha. De Fransman wist van de voorlaatste plaats op de grid als twaalfde de finish te passeren.

Stand kampioenschap
De strijd voor de titel mag dan wel beslist zijn, de tweede plaats lijkt ook wel duidelijk maar de strijd voor de derde plaats zal pas in Qatar beslist gaan worden. Hiervoor komen nog drie coureurs in aanmerking, te weten Lowes die na dit weekend 305 punten heeft weten te scoren, Van der Mark met 304 en Razgatlioglu die het Yamaha duo met 299 nu ook aardig op de hielen zit.

 

Handige links Motul Argentinean Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App