Jorge Lorenzo: ‘Geen favoriet voor de titel, maar in de MotoGP is alles mogelijk’

150
jorge-lorenzo
Jorge Lorenzo | foto© Red Bull Content Pool

Jorge Lorenzo zorgde afgelopen seizoen voor een schok in de MotoGP paddock toen bekend werd dat hij in 2019 uit gaat komen voor het Repsol Honda Team en de teamgenoot ging worden van Marc Marquez. Sinds 1 januari mag de Spanjaard openlijk praten over zijn overstap, zijn nieuwe motor en nieuwe teamgenoot.

Na eerder deze week al openlijk gesproken te hebben over zijn opmerkelijke stap in zijn carrière bracht Jorge Lorenzo nu een bezoek aan de bekende Red Bull Hangar – 7 in het Oostenrijkse Salzburg. (Na jarenlang samengewerkt te hebben met Monster Energy als persoonlijke sponsor kan de Spanjaard vanaf komend seizoen rekenen op steun van Red Bull. Een logische stap aangezien Red Bull na Repsol de grootste sponsor is van het Repsol Honda Team)

Vooruitlopend op het komende seizoen sprak de drievoudig MotoGP wereldkampioen en 47-voudig winnaar van een MotoGP race over zijn nieuwe uitdaging als Repsol Honda coureur en teamgenoot van zevenvoudig wereldkampioen Marc Marquez.

Hoe enthousiast ben je voor het seizoen 2019?

“Ik ben erg enthousiast, want alles is weer veranderd. Twee jaar geleden ben ik volledig veranderd: het team, de fiets en de mensen om me heen die met mij werken. En nu doe ik het weer! Voor een deel is het moeilijker, want als je op dezelfde fiets blijft, wordt je steeds beter en beter, omdat je meer geheimen kent en makkelijker tot het maximum kunt gaan. Aan de andere kant heb je de uitdaging en de opwinding. Ik heb deze extra uitdaging en opwinding die de rest van de rijders niet heeft.”

Wat verwacht je van de nieuwe Repsol Honda machine?

“Het was allemaal geweldig tijdens de test in Valencia, het moment dat ik voor de eerste keer op de Honda stapte, en ook tijdens de tweede test in Jerez was ongelooflijk in het team. Het team is zo groot, zo professioneel, alles is perfect en ze zorgden voor alle details. Ze hebben veel aandacht aan mij besteed, ze hebben veel voor me gezorgd, ze hebben me alles gebracht waar ik om vraag en dat is heel belangrijk. Ik voel me geliefd bij hen en op dit moment is alles prima voor elkaar. Het gevoel op de fiets is op dit moment al fantastisch. Ik denk dat ik mijn rijstijl op de Honda zeker nog wel moet zien te verbeteren. Ik moet de fiets nog steeds aan mijn rijstijl aanpassen, maar het begin was geweldig.”

Hoe groot is de wens om een vierde MotoGP titel te winnen?

“Ik weet niet of ik vanaf het eerste seizoen bij Honda al klaar ben om mee te kunnen doen voor de wereldtitel. Zeker, ik ga proberen om zo goed als mogelijk voorbereid te zijn op de eerste race in Qatar [op 10 maart] maar dat is niet zo eenvoudig, helemaal omdat we momenteel slechts drie of vier tests voor aanvang van het seizoen hebben. Ik moet daarnaast de strijd aangaan met Marc Márquez, een zeer goede coureur die al voor het zesde of zevende jaar op dezelfde fiets rijdt. Het is zeer ingewikkeld, en niet alleen tegen hem, ik heb ook te maken met tegenstaanders als Andrea Dovizioso die al voor het zevende jaar bij Ducati rijdt, en Valentino Rossi die meer dan tien jaar ervaring met de Yamaha heeft. Er zijn dus meerdere coureurs met veel ervaring met hun bestaande motoren die moeilijk te verslaan zijn. Ik weet dus niet of ik er klaar voor ben.”

Hoe zal het zijn als teamgenoot van Marc Márquez?

“Als je het over de cijfers hebt, is het duidelijk dat we één van de sterkste koppels uit de MotoGP-geschiedenis zijn. Getallen liegen niet. Kijkend naar overwinningen, wereldtitels, talent en snelheid is dat zo, maar voor het moment is het voor mij duidelijk dat ik de ondergeschikte ben ten opzichte van hem. Ik moet rustig blijven en proberen zoveel mogelijk te leren van de mensen om me heen in het team en ook van Marc, want hij heeft immers veel ervaring met deze motor.”

Wanneer is 2019 een succes voor je?

“Mijn leven is over het algemeen een succes en ik voel me een gelukkig mens, een gelukkig persoon om te kunnen doen wat ik leuk vind en om, tot op heden, een zeer succesvolle carrière te hebben met veel kampioenschappen en veel overwinningen. Toen ik nog een kind was had ik nooit verwacht dat ik zoveel zou bereiken als nu het geval is. Zoals ik altijd zeg, na het behalen van mijn eerste MotoGP titel is alles wat ik erna nog behaald heb een soort van een extraatje en een cadeautje. Natuurlijk zal ik altijd proberen om het maximale te halen, en het maximum is om te winnen, maar het wordt zeker erg ingewikkeld om direct al te gaan winnen. Voor nu ben ik natuurlijk niet de favoriet voor het kampioenschap. Maar alles is mogelijk in de MotoGP.”

In onderstaande video het gehele interview:

Met dank aan Red Bull Content Pool.


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App