Jorge Lorenzo: “Lof voor Jorge Martin, teleurgesteld in Valentino Rossi”

10028
99-seconds-by-jorge-lorenzo
'99 Seconds by Jorge Lorenzo'

Jorge Lorenzo zegt dat zijn voormalig Yamaha MotoGP teamgenoot Valentino Rossi hem en zijn fans heeft teleurgesteld met zijn optreden tijdens het Doha Grand Prix weekend. De vijfvoudig wereldkampioen deelde deze kritiek met de buitenwereld via zijn nieuwe YouTube serie genaamd ’99 Seconds by Jorge Lorenzo’. Het was echter niet alleen maar kritiek wat de klok sloeg, de Spanjaard was namelijk vol lof over het optreden van MotoGP debutant Jorge Martin.

Valentino Rossi werd tijdens de twee eerste Grand Prix weekenden van 2021 op het Losail International Circuit in Qatar keihard met zijn neus op de feiten gedrukt. Na een keurige vierde startplaats tijdens de Grand Prix of Qatar – mede dankzij een dealtje met zijn VR46 protegé Francesco Bagnaia – zakte de 42-jarige Italiaan in de eerste MotoGP race terug van de vierde plaats op de grid naar de twaalfde plaats op de finish. Tijdens het tweede weekend – de Grand Prix of Doha – verging het Rossi echter nog minder. Na een teleurstellende eenentwintigste en voorlaatste startplaats afgedwongen te hebben in Q1 bleef de negenvoudig wereldkampioen in de race met de zestiende plaats zelfs puntloos.

Na zijn slechtste seizoenstart in de koningsklasse sinds zijn debuut in 2000, gaf Rossi toe dat hij niet zeker wist of zijn vorm zich zou herstellen wanneer de MotoGP binnenkort terugkeert naar Europa, te beginnen met de Grand Prix van Portugal volgende week.

Jorge Lorenzo – zeven jaar Rossi’s teammaat in de MotoGP klasse – evalueerde de race in Doha in zijn nieuwe ’99 Seconds by Jorge Lorenzo’ uitzending op YouTube. De Spanjaard was vernietigend in zijn oordeel over Rossi’s prestaties, maar verwacht dat hij sterker zal zijn vanaf het moment dat het MotoGP wereldkampioenschap voor de vierde ronde van het seizoen te gast zal zijn in het Spaanse Jerez de la Frontera.

Jorge Lorenzo: “Rossi heeft me teleurgesteld, net zoals hij zijn fans waarschijnlijk teleurgesteld heeft, want er wordt altijd veel verwacht van Valentino. Om eenentwintigste te worden in de kwalificatie is niet goed. Ik heb gehoord dat hij zei dat hij enkele trainingen heeft gehad in zijn carrière die slechter waren, maar het is moeilijk voor mij om een slechtere te vinden. En dan in de race, buiten de punten, ik denk ook dat het moeilijk is om een race te vinden dat Valentino, zonder een crash of technisch ongemak, buiten de punten eindigde. Het is de tweede keer dat hij ver achterligt op de andere Yamaha mannen. Laat ons hopen dat het een eenmalig iets is geweest. Hij heeft het nooit goed gedaan in Qatar en er zullen zeker betere circuits komen. Ik weet niet of dat al in Portimão zal zijn, dat zal waarschijnlijk ook een moeilijk weekend voor hem worden. Maar hij zal zeker sterk terugkomen in Jerez.”

Het was niet allemaal negatief wat Lorenzo in zijn video aan de kaak stelde, zo gaf hij ook zijn mening over het optreden van de in dit seizoen in de MotoGP klasse debuterende Jorge Martin, de Pramac Racing coureur die menigeen verraste tijdens zijn twee Grand Prix weekend in de koningsklasse door de pole voor zich op te eisen en vervolgens in de race maar liefst zeventien ronden lang aan de leiding te rijden om uiteindelijk als derde de finish te passeren. Lorenzo zag in het rijgedrag van Martin enkele trekjes van zichzelf en van tweevoudig wereldkampioen Casey Stoner.

Jorge Lorenzo: “Bij het remmen doet hij me veel denken aan Stoner, ook door zijn agressiviteit en omdat hij heel laat remt en heel resoluut de remmen gaat, zoals Casey in het verleden ook deed. En ik denk ook dat hij een beetje op mij lijkt als ik kijk naar zijn positie in het midden van de bocht. Hij hangt veel en ver naast de motor, raakt met zijn elleboog nagenoeg het asfalt en zoals we hebben kunnen zien in sommige bochten zelfs met zijn schouder. En dan heeft hij ook nog eens een hoge bochtensnelheid. Hij heeft met de Ducati een hogere bochtensnelheid in vergelijking met een Zarco of een Miller die heel direct zijn bij het remmen en zich niet zo goed voorbereiden op het nemen van bochten.”

Onderstaand de eerste twee ’99 Seconds by Jorge Lorenzo’ uitzendingen na afloop van een Grand Prix weekend:

Handige links Tissot Grand Prix of Doha:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter