Jorge Lorenzo opnieuw doelwit Spaanse belastingdienst

127
jorge-lorenzo
Jorge Lorenzo | foto© JL99 instagram

Terwijl Jorge Lorenzo in Dubai geniet van een zonvakantie verscheen zijn naam de afgelopen dagen in een groot aantal Spaanse kranten. Dit keer niet vanwege een mogelijke comeback, een sportieve prestatie maar vanwege het feit dat hij opnieuw het doelwit is in een onderzoek van de Spaanse belastingdienst.

Jorge Lorenzo haalt de afgelopen dagen onbedoeld de krantenkoppen in zijn geboorteland: volgens de Spaanse krant “El Confidencial” komt de naam van de vijfvoudig wereldkampioen voor in een onderzoekdossier van de belastingrechercheurs van het Nationale Gerechtshof in Madrid (Audiencia Nacional). Volgens het bericht zou de momenteel in Zwitserland wonende Spanjaard betrokken zijn bij een aantal offshore bedrijven, een groep van bedrijven genaamd Red Charisma. Deze bedrijven zouden bedoeld zijn om grote sommen geld te verbergen voor de belastingdienst.

Lorenzo zou bedragen van in totaal ongeveer 850.000 euro hebben overgemaakt tussen verschillende banken in Andorra, Monaco en Zwitserland om zo de belastingdienst om de tuin te leiden, dit terwijl hij tegelijkertijd zijn fiscale woonplaats in Londen had geregistreerd. De onderzoeken hebben betrekking op 2013.

De Spanjaard, die sinds de zomer van 2013 in Lugano, Zwitserland woont, komt niet voor het eerst voor in een dossier van Spaanse belastingdienst. De eerste keer dateert al uit de jaren 2006 en 2007 toen zijn toenmalige manager Dani Amatriain, sjoemelde met een nepadres in London. Lorenzo accepteerde de straf en betaalde destijds de aanslag en de bijbehorende boete.

In 2019 haalde Lorenzo opnieuw de Spaanse krantenkoppen nadat maar liefst zes rechercheurs van de Spaanse belastingdienst tijdens de Grand Prix op Circuit de Barcelona-Catalunya in de paddock voor de deur van zijn motorhome stonden. Dit onderzoek loopt nog en hier zou het om een aanslag van maar liefst 40 miljoen euro gaan, dit vanwege het feit dat de Spaanse belastingdienst van mening is dat Lorenzo tussen 2013 en 2016 niet in Zwitserland heeft gewoond maar in een luxe villa in Barcelona.

Inmiddels heeft Lorenzo middels een officieel statement op zijn social mediakanalen gereageerd op de beschuldigen. Onderstaand het document.

In het kader van de informatie die gisteren is vrijgegeven, wil ik het volgende verduidelijken:

1.) Ik weet niet of ik ooit gebruik heb gemaakt van de diensten van de heer Alejandro Perez Calzada, de vermeende verantwoordelijke voor de Charisma-fraude. Beweren dat ik betrokken ben bij belastingontduiking en het witwassen van geld is vals en misleidend en is bedoeld om mijn reputatie te schaden.

Hoewel “El Confidencial” inmiddels het nieuws heeft geredigeerd, wil ik andere media waarschuwen. Mijn advocaat zal gerechtelijke stappen ondernemen tegen alle media die mij met dergelijke fraude in verband brengen.

2.) Ik woon sinds 2013 in Zwitserland en betaal daar mijn belastingen. De autoriteiten van dit land bevestigen mijn status als belastingbetaler en zijn zich volledig bewust van mijn eigendom. Er is niets ondoorzichtigs in dit opzicht.

3.) Met betrekking tot de Spaanse belastingautoriteiten wil ik graag verduidelijken dat ik alle gevraagde belastingen heb betaald. Mijn advocaten zijn echter ontevreden over de interpretatie van de autoriteiten die mij in Spanje belastingplichtig achten en die een terugbetaling van de betaalde bedragen hebben geëist.

Jorge Lorenzo Guerrero

Ondanks zijn nog relatief jonge leeftijd en het feit dat hij inmiddels gestopt is als actief MotoGP coureur wordt Lorenzo’s vermogen geschat op ongeveer 150 miljoen euro, een persoonlijke lening zal hij er dus niet voor hoeven opnemen in het geval er betaald moet worden.Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App