Voor Jorge Lorenzo liep de eerste MotoGP van het seizoen in Qatar uit op een grote teleurstelling. Terwijl teamgenoot Andrea Dovizioso zijn overwinning vierde stond de Spanjaard nog bij te komen van de schrik; een kapotte voorrem zorgde namelijk voor een hachelijk moment, een stevige crash en een DNF.

De Grand Prix of Qatar is voor Jorge Lorenzo uitgelopen op een flinke teleurstelling. De Ducati Team coureur had vooraf goede hoop op een goede klassering, helemaal omdat het Losail International Circuit normaalgesproken de Ducati goed gezind is. Het verliep zondagavond echter allemaal iets anders

Zo kende Lorenzo een minder goede start en kwam hij na de eerste ronde slechts als dertiende door. Na een paar ronden wist de Spanjaard zich enigszins te herpakken, na eerste Jack Miller gepasseerd te zijn werd de jacht geopend op de op dat moment op de tiende plaats rijdende Andrea Iannone. Helaas ging het vervolgens flink mis, een weigerende voorrem in bocht vier dwong Lorenzo rechtdoor te rijden om vervolgens in het gravel met een snelheid van 180 km per uur zijn Ducati plat te leggen om een confrontatie met een muur te voorkomen.

“Het was een probleem met de rem,” aldus Lorenzo na afloop tijdens zijn debrief tegenover de media. “Ik merkte al vanaf het begin van de race dat ik mijn remhendel steeds verder in moest knijpen en dat de remkracht niet goed en steeds minder werd. Hierdoor moest ik steeds al iets eerder remmen dan normaal. Toen ik vervolgens aanremde voor bocht vier leek er in eerste instantie niet zoveel anders dan de ronden daarvoor, maar plotseling was de remdruk volledig weg. Ik schoot rechtdoor het gravel in en zag de muur op me afkomen. Ik heb de motor vervolgens plat gelegd en ben er zelf afgesprongen, dit om een confrontatie met de muur te vermijden. Gelukkig is de snelheid bij het aanremmen van deze bocht geen 300km per uur maar ongeveer 180, dat is wel mijn geluk geweest.”

Toen de machine van Lorenzo terugkwam in de box kwamen de Ducati coureurs erachter dat er een belangrijk deel van de voorrem mistte. Vervolgens gingen de motors terug naar de plaats van de crash waar ze het ontbrekende onderdeel terugvonden. Of het onderdeel afgebroken is door de crash of dat het onderdeel de oorzaak van de crash is zal nu onderzocht moeten worden.

“Het enige wat ik op dit moment kan zeggen is dat ik in de bewuste bocht geen rem meer had,” aldus Lorenzo, die vervolgens liet weten dat er volgens hem alles nog mogelijk was in deze wedstrijd. “Alles was hier in Doha mogelijk, er waren heel veel coureurs die hetzelfde tempo hadden. Sommige coureurs verloren in het verloop van de wedstrijd een beetje aan snelheid terwijl ik het gevoel had dat het steeds beter ging en we ons tempo ronde na ronde iets konden opvoeren. Voor het eerst had ik het gevoel dat ik een sterkere tweede helft van de race zou kunnen rijden op de Ducati. Helaas heb ik het vandaag niet kunnen laten zien.”

Teamgenoot Andrea Dovizioso won de wedstrijd, ook hij kende een moeilijk begin van de race om vervolgens ronde na ronde sneller rond te gaan en uiteindelijk de als tweede geëindigde Marc Marquez na een spannend duel achter zich te houden. Valentino Rossi werd derde.

 

Handige links Grand Prix of Qatar:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag