Jorge Martin over een mogelijk versnelde overstap naar Yamaha: “Ik sta voor alles open”

6480
jorge-martin
Jorge Martin | foto© motogp.com

Jorge Martin tekende in 2022 een vernieuwde tweejarige overeenkomst met Ducati. Maar de kans bestaat dat de Pramac Racing coureur zijn huidige contract niet uit zal dienen en misschien al wel in 2024 op een Yamaha actief zal zijn. De Spanjaard staat er volgens eigen zeggen in ieder geval voor open.

Jorge Martin en Enea Bastianini waren in 2022 in een onderlinge strijd verwikkeld voor een plaats binnen het Ducati Lenovo Team, het officiële Ducati fabrieksteam. Zoals bekend viel de keus op Bastianini en kreeg Martin als ‘goedmaker’ een nieuw tweejarig Ducati fabriekscontract aangeboden met dien verstande dat de Italiaanse motorenfabrikant hem – net als in 2021 en 2022 – onder zou brengen bij Prima Pramac Racing.Het is algemeen bekend dat Martin het maar moeilijk kan verkroppen dat hij in 2023 opnieuw genoegen moet nemen met een rol binnen het Ducati terwijl Bastianini als teamgenoot van Francesco Bagnaia wel een plaats heeft gekregen binnen het officiële Ducati fabrieksteam. Martin steekt de afgelopen tijd dan ook niet onder stoelen of banken dat hij overal voor open staat, dit ondanks een nog tot aan het einde van 2024 contract bij Ducati. De geruchten dat Martin in de belangstelling staat van Yamaha en dat men de Spanjaard heel graag wil overhalen om vanaf 2024 de teamgenoot te worden van Fabio Quartararo binnen het Monster Energy Yamaha MotoGP Team worden dan ook steeds sterker.

Jorge Martin: “De rijdersmarkt verandert voortdurend en iedereen praat met elkaar. Ik sta voor alles open. Voor het blijven bij Ducati. Voor de verandering. We zullen zien. Mijn grote doel is nu vooral om weer te strijden voor overwinningen en misschien zelfs voor de 2023 MotoGP wereldtitel. Pas dan denk je aan een verandering.”

Mocht Martin na dit seizoen al de overstap maken van Ducati naar Yamaha dan zal dit zo goed als zeker ten koste gaan van Franco Morbidelli. De Italiaan kende een teleurstellend 2022 seizoen en zal er tijdens de eerste Grand Prix weekenden van het komende seizoen meteen moeten staan, dit om in aanmerking te komen voor een langer verblijf bij zijn huidige werkgever. Het contract van Morbidelli loopt aan het einde van 2023 af, en de verwachting is dat Yamaha al vroeg in het komende seizoen een keus zal maken over wie in 2024 de teamgenoot van Quartararo moet worden.

Martin heeft nog niet zolang geleden echter een nieuwe tweejarige overeenkomst getekend met Ducati, een contract dat loopt tot aan het einde van het 2024 seizoen. Maar inmiddels is ook duidelijk dat in dit contract (bewust) een ontsnapping clausule is ingebouwd. Martin’s manager Albert Valera heeft namelijk een clausule in het contract laten opnemen dat de Spanjaard persoonlijk de samenwerking na een jaar kan beëindigen en zo in 2024 mogelijk voor een andere fabrikant kan gaan rijden.

Nu is het natuurlijk nog niet zover, maar waar rook is daar is vuur. De uitspraken van Martin worden echter wel steeds duidelijker, krijgen zo langzamerhand zelfs meer het karakter van een open sollicitatie, maar Yamaha zal haar pijlen niet uitsluitend op de huidige Pramac Racing coureur richten. Natuurlijk is Morbidelli er ook nog, stel dat hij de sterren van de hemel rijdt tijdens de eerste Grand Prix weekenden van het komende seizoen – en ook Toprak Razgatlioglu zal waarschijnlijk tot de kandidaten behoren. De 2021 WorldSBK kampioen flirt al geruime tijd met een overstap naar de MotoGP klasse. Hij en zijn manager Kenan Sofuoglu hebben echter herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat dit alleen gaat gebeuren als Razgatlioglu de mogelijkheid krijgt om meteen te kunnen acteren binnen een fabrieksteam. Deze kans is er aan het einde van het huidige seizoen, gezien de capaciteiten van het jonge Turkse talent en de huidige status die hij heeft binnen de Yamaha familie zal hij zomaar eens een geduchte rivaal kunnen zijn voor in dit geval Martin en Morbidelli.

Laat het seizoen maar snel beginnen, na een aantal Grand Prix weekenden wordt er vast en zeker meer duidelijk over bovenstaande kwestie.