Jorge Martin wint intense Moto3 race in Qatar

201
martin-canet
Jorge Martin (88) en Aron Canet (44) - Moto3 race Qatar | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

Op zondagmiddag heeft Jorge Martin de seizoensopener in de Moto3 klasse gewonnen. De Spanjaard wist met een marge van slechts 0.023 seconde zijn landgenoot Aron Canet op de tweede plaats voor te blijven. De derde plaats kwam op naam te staan van Lorenzo Dalla Porta die het sterkst bleek in een grote groep strijdend om de laatste podiumplaats.

Om 16:00 uur lokale tijd gingen de lichten uit voor de allereerste race van 2018. Anders dan andere jaren, waar alle races onder kunstlicht werden verreden, werd de Moto3 race onder daglicht verreden.

Polesitter Niccolò Antonelli kwam goed van zijn plaats en nam meteen de leiding in handen had bij het ingaan van de eerste bocht. Gabriel Rodrigo en Jorge Martin maakten ook gebruik van hun startplaats op de eerste rij en gingen na vier bochten voorbij aan Antonelli. Ook de Tsjech Jakub Kornfeil kende een sterke start en streed mee om de eerste plaats. Aan het einde van de eerste ronde was het Martin aan de leiding voor Rodrigo en Antonelli.

In de tweede ronde verhoogde Martin het tempo en begon een gat te slaan naar de achtervolging. Enea Bastianini was inmiddels opgeklommen naar de tweede plaats en nam Aron Canet en Ayumu Sasaki mee in zijn slipstream. Verder waren het ook Lorenzo Dalla Porta en Marco Bezzecchi die deelnamen aan het gevecht.

Voor Phillipp Oettl en Darryn Binder kwam de race al vroeg ten einde na een valpartij in de derde ronde. Aan de kop van het veld waren het Martin, Bastianini en Canet die een gat hadden geslagen naar de achtervolging en voerden een hevige strijd om de eerste plaats. Op het lange rechte stuk werd er uitmuntend gebruik gemaakt van de slipstream en was het de kwestie wie als laatste durft te remmen.

In de zesde ronde sloeg het noodlot toe voor Bastianini bij het aanremmen van bocht 6. De Italiaan week iets van zijn lijn af en verloor de voorkant van zijn Honda waardoor de strijd voor de overwinning tussen Canet en Martin verder ging. Achter het tweetal werd er een hevige strijd gevoerd om de laatste podiumplaats tussen Dalla Porta, Kornfeil, Antonelli, Rodrigo en Bezzecchi die elkaar geen centimeter ruimte gunden. Livio Loi was inmiddels opgeklommen naar de twintigste plaats na een teleurstellende start.

Martin en Canet vergrootten het gat naar de achtervolgende groep waarbij Martin de leiding constant in handen had, maar Canet tevreden leek om achter zijn landgenoot te blijven. Achter het tweetal was de strijd nog steeds fel en kon er niemand ontsnappen van de groep. Voor Nicolo Bulega en Alonso López begon het seizoen niet zoals gewenst na een valpartij.

Met zes ronden te gaan nam Canet de leiding over nadat Martin iets te laat remde aan het eind van het rechte stuk. Waar Canet het prima leek te vinden om achter zijn landgenoot te rijden was dat voor Martin niet het geval. De Del Conca Gresini coureur nam door middel van een slipstream de leiding weer over.

De achtervolgende groep werd iets groter nadat Sasaki en McPhee de aansluiting hadden gevonden waardoor er nu acht coureurs streden om de laatste podiumplaats. McPhee was één van de drie coureurs die had gekozen voor de hardere achterband en dit leek goed uit te pakken in de slotfase van de race.

De strijd duurde voort tot in de laatste ronde en het was Martin die de leiding in handen had. Canet zat nog altijd kort achter zijn landgenoot en zocht naar een mogelijkheid om de koppositie over te nemen. Martin reed een zeer snelle laatste ronde en de enige optie voor Canet was de slipstream op het lange rechte stuk. Bij het uitkomen van de laatste bocht had Martin een goede snelheid en deed Canet er alles aan om aan zijn concurrent voorbij te gaan, maar het bleek niet genoeg. Martin bleef zijn landgenoot voor met een marge van slechts 0.023 seconde en won zodoende de eerste race van 2018.

Het gevecht om de derde plaats was hevig in de laatste ronde waaraan McPhee en Bezzecchi niet tot aan de streep aan mee konden doen door een valpartij. Het was uiteindelijk Dalla Porta die het sterkst bleek en de strijd won en zo een podiumplaats wist te behalen. Achter de Italiaan waren het Antonelli, Rodrigo, Di Giannantonio, Toba, Sasaki, Kornfeil en Migno in de top tien. Livio Loi kon zijn eerste race op de KTM niet afmaken door een technisch probleem.