Jules Cluzel is zondag op Circuito San Juan Villicum winnaar geworden van de voorlaatste WorldSSP race van het seizoen. De Fransman kwam na 19 ronden als winnaar over de finish voor zijn landgenoot Lucas Mahias en de Spanjaard Isaac Viñales. Jaimie van Sikkelerus werd op de zeventiende plaats de best geklasseerde Nederlander.

In deze voorlaatste race van het seizoen op Circuito San Juan Villicum zou Randy Krummenacher de titelstrijd vroegtijdig kunnen beslissen. De Zwitser had voorafgaand aan deze race 193 WK punten achter zijn naam staan, 10 punten meer dan zijn teamgenoot Federico Caricasulo en 38 punten meer dan Jules Cluzel die als derde in de tussenstand theoretisch ook nog kans zou kunnen maken op de titel.

Lees ook: Eerste matchpoint voor Randy Krummenacher in Argentinië

Om 14:15 uur lokale tijd gingen in Argentinië zondagmiddag de lichten op groen voor de negentien ronden tellende WorldSSP race van de Motul Argentinean Round.

Meteen bij de start was de vanaf de pole vertrokken Corentin Perolari die de leiding nam voor Cluzel, Lucas Mahias en Kyle Smith terwijl Krummenacher en Cariscasulo na de eerste ronde op de vijfde en zesde plaats doorkwamen.

Van de Nederlanders was het Jaimie van Sikkelerus die na de eerste ronde als zestiende doorkwam terwijl Glenn van Straalen en Rob Hartog iets verder naar achteren de twintigste en tweeëntwintigste plaats innamen.

Cluzel wist vervolgens in de tweede ronde de leiding over te nemen van Perolari terwijl Mahias, Smith en Caricasulo in de slipstream van de twee Fransen volgden. Krummenacher daarentegen leek, op de zesde plaats rijdend, het tempo van de top vijf niet goed te kunnen volgen na een klein gaatje te hebben laten vallen op zijn voorgangers.

De drie Fransen vooraan het veld leken vervolgens iets weg te rijden, maar het was Caricasulo die meteen het gevaar zag en de op dat moment nog op de vierde plaats rijdende Smith passeerde om vervolgens het gaatje naar de drie koplopers dicht te rijden.

Op het moment dat Caricasulo de aansluiting had weten te vinden bij de top drie, niet veel later Perolari al had weten te passeren en op de derde plaats rijdend doorkwam zag Krummenacher de voor hem rijdende Smith een fout maken waardoor hij de vijfde plaats in de schoot geworpen kreeg.

Halverwege de race was het Cluzel die nog steeds de leiding in handen had. Op iets meer dan twee seconden volgden Caricasulo, Mahias en Perolari terwijl Krummenacher zijn draai steeds beter leek te gaan vinden en met Isaac Viñales in zijn slipstream de aansluiting bij het drietal had weten te bewerkstelligen.

Van het Nederlandse drietal had Van Sikkelerus halverwege de race de zestiende plaats in handen, kwam Van Straalen als zeventiende door en reed Hartog op de tweeëntwintigste positie.

Cluzel wist vervolgens zijn leidende positie ronde na ronde iets te vergroten, mede geholpen door de strijd voor de tweede plaats waar Mahias een aantal verwoede pogingen deed om de tweede plaats over te nemen van Cariscasulo. Nadat Krummenacher dit schouwspel vanaf de vijfde plaats volgde kreeg hij even later de vierde plaats in de schoot geworpen nadat de voor hem rijdende Perolari een fout maakte. Niet veel later deed Mahias een geslaagde aanval op Caricasulo die daarbij wijd ging en daarbij niet alleen Mahias langszij zag komen maar ook Krummenacher en Perolari.

Het gevolg van al deze schermutselingen was dat met nog vijf ronden te gaan Cluzel nog steeds de leiding in handen had, Mahias op ruim drie seconden de tweede plaats innam en Krummenacher even daarachter de groep aanvoerde – met Perolari, Caricasulo, Viñales en de inmiddels ook aangesloten Raffaele de Rosa – die streed voor de derde plaats in de race.

Terwijl Caricasulo alles op alles zette om Perolari te passeren om zijn daarvoor rijdende teamgenoot Krummenacher niet te laten ontsnappen was het Viñales die toesloeg en Caricasulo passeerde. Niet veel later moesten ook Perolari en Krummenacher het afleggen tegen de ontketende Spanjaard die nu de derde plaats innam.

Met nog twee ronden te gaan was het Cluzel, Mahias, Viñales en even daarachter een groep met Perolari, Krummenacher, Caricasulo en De Rosa. Caricasulo wist vervolgens met een vrije ‘lompe’ actie Krummenacher op zij te zetten die daarmee ook nog De Rosa langszij zag komen.

In de laatste ronde kreeg Caricasulo het ook nog aan de stok met Perolari maar de Fransman betaalde de Italiaan met gelijke munt terug.

Cluzel merkte niet van dit alles en passeerde na negentien ronden onbedreigd als eerste de finish voor Mahias en Viñales die als derde eindigde, daarmee zijn tweede opeenvolgende podium wist te scoren zijn draai meer en meer lijkt te vinden in de WorldSSP klasse.

Perolari passeerde als vierde de eindstreep gevolgd door Caricasulo, De Rosa en pechvogel Krummenacher die ondanks de actie van zijn teamgenoot nog beperkt wist te houden tot slechts twee plaatsen en twee belangrijke WK punten.

Thomas Gradinger passeerde als achtste de finish voor de teruggevallen Smith en Ayrton Badovini.

Van Sikkelerus werd zeventiende, Van Straalen achttiende terwijl Hartog als eenentwintigste de finish passeerde.

Tussenstand kampioenschap
Ondanks zijn zevende plaats gaat Krummenacher met 202 gescoorde WK punten nog steeds aan de leiding voor Caricasulo met 194 punten en Cluzel die na zijn winst nu 180 punten heeft weten te scoren en daarmee tevens zijn titelkansen nog in stand wist te houden.

 

Handige links Motul Argentinean Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App