Jules Cluzel wint, Kenan Sofuoglu crasht in Magny Cours

294
Jules Cluzel
Jules Cluzel | foto© WorldSBK

#FrenchWorldSBK – Jules Cluzel heeft voor het tweede jaar op rij de World Supersport wedstrijd op zijn thuis circuit in Magny Cours gewonnen. De MV Agusta coureur wist na een spannende laatste ronde Niki Tuuli en Ayrton Badovini achter zich te houden. Kenan Sofuoglu kwam aan de leiding rijdend ten val en moest hierdoor zijn kampioensfeestje nog even uitstellen.

Voor de start was het duidelijk, wint Kenan Sofuoglu de race dan is hij de nieuwe 2016 World Supersport kampioen. De druk lag dus duidelijk bij de Kawasaki coureur terwijl de overige rijders vrijuit aan de race konden beginnen.Nadat de lichten om 11:20 uur op groen gingen was het Sofuoglu die op een droog Magny Cours circuit meteen de leiding nam. Achter Sofuoglu ontstond er vervolgens meteen een gevecht voor de tweede plaats waarbij PJ Jacobsen naast de baan geduwd werd en ten val kwam.

Na de eerste doorkomst was het Sofuoglu aan de leiding gevolgd door Jules Cluzel, Ayrton Badovini, Gino Rea, Axel Bassani en Niki Tuuli terwijl Sofuoglu’s naaste belager in de tussenstand slechts als achtste doorkwam.

Sofuoglu, Cluzel, Badovini en Rea wisten vervolgens in de eerste vijf ronden een gaatje te slaan op Tuuli en Bassani, maar het tweetal wist niet veel later de aansluiting weer terug te vinden. Krummenacher daarentegen had het in de beginfase moeilijk, viel zelfs terug naar de negende plaats in de race.

In de achtste ronde werd de kopgroep uitgedund vanwege een crash van Gino Rea.

Terwijl Tuuli steeds verder naar kwam en achter Sofuoglu en Cluzel de derde plaats ingenomen had begonnen de aanvallen op de Kawasaki coureur. Bassani en Badovini moesten op dat moment de kopgroep laten gaan.

Halverwege de race moest ook Tuuli Cluzel en Sofuoglu laten gaan. Niet veel later ging het echter mis voor Sofuoglu, de Turk zag zijn titelaspiraties voor deze dag in rook opgaan nadat hij de controle over zijn voorwiel verloor en onderuit schoof.

Cluzel kwam door de crash van Sofuoglu aan de leiding maar even later had ook de MV Agusta coureur een momentje. De Fransman kon ternauwernood een crash voorkomen maar het was Tuuli die gelijk van de situatie gebruikt maakte en de leiding over nam.

Door de crashes en bijna crashes vooraan het veld wisten Bassani en Badovini terug te komen waardoor er een leidende groep ontstond van vier rijders terwijl Krummenacher snel terrein wist te winnen en met naar de vijfde plaats was gekomen.

Tuuli wist in de slotfase van de wedstrijd vervolgens een klein gaatje te slaan op Cluzel maar het was duidelijk dat de Fransman zijn zinnen had gezet op een zege voor zijn thuispubliek. In de laatste ronde sloeg de ervaren Cluzel dan ook toe in de bekende Adelaide hairpin door zijn MV Agusta brutaal naast de Yamaha van de jonge Fin te drukken. Deze aanval slaagde en ondanks Tuuli het vervolgens nog wel een paar keer probeerde lukte het hem niet om Cluzel van zijn tweede opeenvolgde thuiszege af te houden.

Achter Cluzel werd Tuuli op 0,248 seconde tweede terwijl Badovini vlak achter het tweetal de derde plaats voor zich opeiste.

Bassani werd vierde terwijl Krummenacher met de vijfde plaats het kampioensfeestje van zijn teamgenoot nog even uitstelde en de kansen op de wereldtitel levend hield.

Fedrico Caricasulo kwam als zesde over de finish voor Kyle Smith, Illia Mykhalchyk en Lorenzo Zanetti.

Zulfhami Khairuddin werd als tiende afgevlagd.

Tussenstand kampioenschap
Ondanks zijn DNF gaat Sofuoglu nog wel aan de leiding met 171 punten terwijl Krummenacher na zijn vijfde plaats nu 129 punten heeft. Met nog twee wedstrijden en nog 50 te verdienen punten houdt de Zwitser met een achterstand van 42 de titelstrijd dus nog even open.

 

Handige links Fassi French Round

Tijdschema en volledige uitslagen

Waar te volgen op TV

Fotoverslag