JuniorGP Portimão: Escrig, Tulovic, Rueda en Uriarte winnen

1097
ryan-van-de-lagemaat
Ryan van de Lagemaat | foto© Rafa Marrodan

De vijfde ronde van het FIM JuniorGP World Championship op het Autodromo Internacional do Algarve zit erop. Op een warm Portugees circuit was er winst voor Alex Escrig en Lukas Tulovic (beiden Moto2), José Rueda (JuniorGP) en Brian Uriarte (Hawkers European Talent Cup). Collin Veijer (JuniorGP) eindigde als tiende, Ryan van de Lagemaat als elfde en negende (Stock600) terwijl er voor Owen van Trigt een vroegtijdig einde kwam aan zijn race na een stevige crash.

Moto2 & Stock 600 Race 1
In deze eerste race van de dag was het Lukas Tulovic die het snelst weg was en in de beginfase van de race de leiding in handen had. De Duitser maakte echter een fout waardoor hij terugviel naar de vijfde plaats. De Australiër Senna Agius nam hierdoor de leiding over en leek maximaal te profiteren van de fout van Tulovic. Tulovic knokte zich echter terug naar de tweede plaats terwijl Agius de leiding nog stevig in handen had. Met nog vijf ronden te gaan ging de Australiër aan de leiding rijdend in de fout met een crash en vroegtijdig einde van de race tot gevolg. Tulovic kwam hierdoor weer aan de leiding maar moest vervolgens in de slotfase in een stevig duel met Alex Escrig uit gaan maken wie in de deze race met de overwinning aan de haal zou gaan. Het was Escrig die aan het langste eind trok en als eerste de finish passeerde op 0,399 seconde gevolgd door Tulovic en Xavier Cardelus die op ruim zeven seconden van de winnaar de derde en laatste podiumplaats voor zich opeiste.Roberto Garcia en Alex Toledo completeerden in deze eerste wedstrijd van de dag de top vijf.

Op de tiende plaats algemeen kwam Dani Munoz als eerste Stock600 coureur over de finish voor Marco Tapia en Juan Rodriquez. De verre van fitte Ryan van de Lagemaat – de Nederlander blesseerde donderdag tijdens de vrije trainingen zijn rechtervoet – verbeet ook in de race de pijn en passeerde als vijfentwintigste algemeen de finish, een klassering die goed was voor de elfde plaats in de Stock 600 klasse.

Hawkers European Talent Cup
Deze race werd al in de eerste ronde afgebroken vanwege een vervelende crash. De vanaf de pole vertrokken Dodo Boggio kwam aan de leiding rijdend ten val. Boggio zelf kon door de rest van het veld ontweken worden maar zijn machine bleef midden op de baan liggen, ook dit leek goed te gaan maar het was Owen van Trigt die in het middenveld geen kant op kon en vol over de op de baan liggende machine klapte. De 13-jarige Nederlander kwam daarbij met een flinke smak op het asfalt terecht en was medische assistentie nodig waarna de race meteen middels een rode vlag werd stilgelegd. Van Trigt werd per ambulance overgebracht naar het medical centre waarna de race na een korte onderbreking herstart werd. Vanzelfsprekend zonder Van Trigt maar ook zonder Boggio, die weliswaar ongedeerd bleef maar anders was dat voor zijn machine die niet op tijd weer gereed gemaakt kon worden voor de herstart.

Na de herstart van de tot tien ronden ingekorte race vormde zich al snel een grote eerste groep van twaalf coureurs, een groep die in de slotfase iets uit elkaar viel maar waar Brian Uriarte uiteindelijk aan het langste eind trok en met een miniem verschil van slechts 0,006 seconde op de nummer twee als winnaar de finish passeerde. Joel Esteban werd tweede gevolgd door Casey O’Gorman, Maximo Martinez en Guido Pini.

Na afloop werd bekend dat Van Trigt geen noemenswaardige verwondingen over had gehouden. Met een pijnlijke rug en een dikke en pijnlijke knie mocht de jonge Nederlander het medical centre verlaten. Hoelang het herstel zal duren is nog moeilijk te zeggen maar dat hij de komende dagen de naweeën zal voelen van deze ‘horror’ crash moge gezien de impact duidelijk zijn.

JuniorGP
In deze race zagen we na de start een grote eerste groep die aan elkaar gewaagd was. Vervolgens was het José Rueda die vooraan het veld het tempo opvoerde waardoor hij niet alleen zelf een gaatje op de rest van het veld wist te slaan maar tevens hem twee groepjes zag ontstaan, een volggroep van zeven rijders gevolgd door een derde groep van acht rijders met daarin Nederlander Collin Veijer.

Rueda wist vervolgens alleen rijdend zijn leidende positie vast te houden en na zestien ronden als winnaar de finish te passeren. In de tweede groep werd volop gestreden voor de tweede positie, een groep die uiteindelijk door een drietal crashes uitgedund werd tot een viertal waarin Syarifuddin Azman aan het langste eind trok en daarmee de tweede plaats veiligstelde voor Adrian Cruces, David Salvador en Filippo Farioli.

In de derde groep leek Veijer in de slotfase aan het langste eind te trekken maar de 17-jarige Staphorster moest uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats in de groep welke hem de tiende plaats opleverde in deze wedstrijd.

Update: Na de race werd de als vijfde geklasseerde Farioli bestraft vanwege zijn betrokkenheid bij een crash waarbij David Alonso en Harrison Voight uit de race werden gekegeld (55 seconden tijdstraf). Door deze straf schoof o.a. Veijer een plaats op in de uitslag en werd hij niet als tiende maar als negende geklasseerd.

Moto2 & Stock 600 Race 2
Bij de start van deze tweede wedstrijd was het Tulovic die na de start de leiding nam en na een paar ronden met in zijn kielzog Agius, Escrig en Roberto Garcia een vier man sterke kopgroep aanvoerde.

Tulovic en Escrig leken vervolgens weg te rijden bij Agius en Garcia terwijl Hector Garzo even daarvoor op de vijfde plaats rijdend ten val was gekomen en Xavier Cardelus de aansluiting vond bij de op dat moment op de derde en vierde plaats rijdende Agius en Garcia.

Halverwege de race zagen we de eerste vijf coureurs weer bij elkaar en begon men met een vijf coureurs tellende kopgroep aan het tweede deel van race. Tulovic en Escrig lieten het er echter niet bij en het tweetal wist voor de tweede keer in deze race weg te rijden. Het tweetal wisselde vervolgens een aantal keren van positie maar wisten ondanks dit hun voorsprong op de drie achtervolgers te continueren.

Bij het ingaan van de laatste ronde was het Tulovic die de leiding nam, maar even later was het toch weer Escrig die de Duitser wist te passeren en de winst leek te grijpen. Escrig kwam als leider de laatste bocht uit maar het was Tulovic die op weg naar de zwart/wit geblokte vlag nog weer langszij wist te komen en als winnaar werd afgevlagd. Door de positiewisselingen in de laatste ronde had Agius de aansluiting weten te vinden bij het tweetal en op de finish de tweede plaats greep waardoor Escrig genoegen moest nemen met de derde plaats.

Cardelus en Garcia completeerden in deze tweede race van de dag de top vijf.

Munoz werd op de twaalfde plaats algemeen als eerste Stock600 coureur afgevlagd Rodriquez en Tapia. Hiermee mocht na afloop hetzelfde trio naar het podium zij het niet dat Rodriquez en Tapia van trede wisselden.

Van de Lagemaat passeerde in deze wedstrijd als drieëntwintigste algemeen de eindstreep en werd daarmee als negende geklasseerde in de Stock 600 klasse. Met een elfde en negende plaats in zijn klasse komt er voor Qunium Racing coureur een einde aan een pijnlijk en lastig Portugees weekend.

Volgende raceweekend
De eerstvolgende ronde van het FIM Junior World Championship is in het weekend van 01 t/m 03 september op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Hier rijdt echter alleen de JuniorGP klasse, dit aangezien het evenement wordt verreden in het bijprogramma van de Grand Prix op het Italiaanse circuit.Handige links FIM JuniorGP Portimão:

Volledig tijdschema en uitslagen
Fotoverslag
Live verslag races (video)Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen? Word dan nu Racesport.nl supporter.

Meer info: www.racesport.nl/supporter