Kazuki Masaki Red Bull MotoGP Rookies kampioen na zege in Aragon

142
red bull
Victor Steeman (21) & Sasha de Vits (9) | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

De Japanner Kazuki Masaki is de nieuwe 2017 Red Bull MotoGP Rookies Cup kampioen. In de eerste race op het circuit van Aragon won hij de wedstrijd en liep hij voldoende punten uit om in de afsluitende wedstrijd niet meer ingehaald te kunnen worden. Ai Ogura en Aleix Viu mochten mee naar het podium en Victor Steeman was op de vijftiende plaats de beste Nederlander.

Al in de openingsfase sloeg Masaki een gat op de concurrentie waarbij alleen zijn naaste concurrent Can Öncü kon volgen. De twee wisselden vooral op het lange rechte stuk veelvuldig van positie, waardoor onder meer Deniz Oncu, Aleix Viu, Filip Salac en Ai Ogura weer konden aansluiten.

De zes koplopers maakten er een klassieke Rookies Cup race van, waarbij vooral aan het einde van het rechte stuk met vier breed de beste lijn voor de laatste bocht werd gezocht. Can Öncü werd het grootste slachtoffer van het ellebogenwerk en zakte met nog twee ronden te gaan na een paar tikken tot aan de staart van de kopgroep.

Ondertussen bleef Masaki de problemen voor en met een geweldige slipstream nam hij in de laatste ronde van de wedstrijd de leiding over van Viu en Ogura. Zijn landgenoot Ogura dook nog in de slipstream van Masaki richting de meet, maar daar hield de nieuwe kampioen net genoeg over om de winst naar zich toe te trekken. Ogura werd tweede en Viu derde.

Can Öncü probeerde in de slotfase nog naar voren te komen, maar na het passeren van Salac was het gat op de vierde plaats te groot geworden. De jonge Turkse coureur moest met een vijfde plaats achter zijn broer genoegen nemen, en verloor daardoor zoveel punten dat hij die in de laatste race niet meer goed kan maken.

Victor Steeman en Sascha de Vits vochten de hele wedstrijd voor de laatste punten, en vooral tegen elkaar. De Nederlander en de Belg wisselden per ronde meerdere keren van positie en deden dat in een groepje dat streed voor de veertiende plaats. Dat ging aan de neus van Steeman voorbij, maar hij hield De Vits achter zich en nam de vijftiende plaats voor zijn rekening. De Belg greep hierdoor met een zestiende positie naast de punten.

Voor Loran Faber was de kans op een goede klassering al vroeg verkeken. De jonge debutant maakte een valse start en werd gedwongen een ride-through te maken. Hierdoor viel hij terug naar de laatste positie, waarna hij op een negentiende plaats de streep passeerde.

 

Handige links Gran Premio Movistar de Aragón:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag