Kevin van Leuven beëindigt actieve race carrière

691
kevin-van-leuven
Kevin van Leuven - WMagny Cours 2018 | foto© Nico Schneider

Na dertien race seizoenen heeft motorcoureur Kevin van Leuven, afgelopen seizoen uitkomend in het ONK SuperCup 600 klasse van de OW Cup, besloten dat er een einde komt aan een super spannend jongens boek. De Limburger hangt zijn helm aan de wilgen.

Hoe het allemaal begon
Van Leuven’s jongensdroom om wegracecoureur te worden kwam voor het eerst dichtbij toen hij in 2005 met zijn eigenbouw pocketbike deelnam in het NK-pocketbikes, dit was een mooie kans om te proeven aan de motorsport maar natuurlijk nog niet te vergelijken met het echte werk!De kans om te gaan racen op de grote circuits kwam eind 2005 na deelname aan de opstapdag in Assen, daar liet Van Leuven in de stromende regen zien dat hij uit het juiste race hout was gesneden.

Na een telefoontje van Jos Koster en daaropvolgende gesprekken en het vinden van enthousiaste sponsoren werd Van Leuven’s droom werkelijkheid. De daaropvolgende twee seizoenen was hij actief in de 125cc Juniorcup waar hij in 2007 vice-kampioen werd. In dat jaar werd ook de fanclub opgericht door Gert-Jan Vermeulen, dit werd een groot succes. Meer dan 100 leden droegen allemaal hun steentje bij om Van Leuven te helpen. Mede hierdoor kon hij de stap naar de Supersport klasse maken bij START Racing. Dit was een fantastisch opleiding ´s traject met vele ups maar ook zeer zeker downs. Drie seizoenen met races in ONK, IDM en zelfs EK volgden. In 2010 kwam Van Leuven in Hengelo zwaar ten val waardoor hij bijna een half seizoen langs de kant moest toekijken. Hierna heeft START Racing hem de kans gegeven om er een vierde seizoen aan vast te plakken en wel in het IDM. Iets waar Van Leuven en zijn fanclub het in Nieuwleusen gevestigde team nog steeds heel erg dankbaar voor zijn.

Na de START periode was het tijd om op eigen benen te staan en het duurde dan ook niet lang voordat Van Leuven een team had gevonden om de volgende stap in zijn carrière te maken. Met van der Sleen / Gebben Racing wist hij de nodige podium plekken te behalen in 2012 en na afloop van het seizoen kwam de kans om met steun van Gebben Motoren een eigen team te gaan runnen. Dit werd United Gebben Racing. Hoogtepunt was de wildcard in het World Supersport in Assen waar Kevin met een standaard Superstock machine zeer verdienstelijk als twintigste wist te eindigen.

De drie jaar die daar op volgden werd de stap naar het British Superbike kampioenschap gemaakt, iets dat Kevin helemaal op eigen houtje wist te verwezenlijken.  Met hulp van familie en sponsoren is het gelukt om drie jaar lang samen te werken met het G&S Racing, het Britse team geleid door Mark Fisher en zijn zoon Tom. Het waren drie super jaren met vele uitdagingen, leren van nieuwe circuits en het rijden in een super competitief veld!  Twee jaar heeft Van Leuven deelgenomen in de Superstock 600 en in 2016 maakte hij de overstap naar de Superstock 1000 klasse waar hij in Snetterton zelfs als tiende wist te eindigen.

Doordat het financieel gezien steeds moeilijker werd om in Engeland te blijven besloot de Limburger in 2017 om met zijn eigen team en een eigen geprepareerde machine van start te gaan in het NK Supercup 600. Met zijn eigen kleine team wist hij hier meteen tweede te worden in de eindklassering!

Afgelopen jaar besloot Van Leuven om zich meer te gaan richten op zijn maatschappelijke carrière, aangezien het steeds lastiger werd om het benodigde budget bij elkaar te krijgen. De uitdaging om met het EAB Antwest Racing Team te gaan werken in het World Supersport kampioenschap kon hij dan ook zeer zeker niet afslaan. Hierdoor werd het eigenlijk onmogelijk om een compleet seizoen te rijden maar des al niet te min kwam hij toch nog een aantal keren aan de start! En niet zonder succes! De eerste OW cup wedstrijd van het seizoen in Assen wist hij meteen te winnen en ook tijdens de IRRC in Hengelo wist hij een podium plek in de wacht te slepen.

Toen na de schorsing van Anthony West de vraag kwam of Kevin als vervanger wilde optreden tijdens het World Supersport race in Magny Cours was het helemaal duidelijk voor hem. Let’s go out with a bang! Deze kans was een kers op de taart van een prachtige loopbaan in de wegrace sport. Na amper gereden te hebben dit jaar wist hij zich als twintigste te kwalificeren in een veld van dertig rijders en tijdens de race werd hij tweeëntwintigste.

Met deze ervaring op zak werd na afloop van het seizoen 2018  de knoop definitief doorgehakt en besloten dat er na dertien seizoen actief te zijn geweest als coureur een einde komt aan een super spannend jongens boek.

Kevin van Leuven: ‘Ik kan terug kijken op een geweldige tijd, iets dat als kind onmogelijk leek te zijn is na hard werken en de steun van familie, vrienden, fanclub en vele trouwe sponsoren  toch mogelijk geworden! Als je mij op mijn vijftiende had verteld dat ik acht jaar later aan de start zou staan in een WK wedstrijd had ik je voor gek verklaard, ik ben alleen nooit gestopt met dromen. Zo zie je maar: Gaat niet bestaat niet! Ik wil iedereen die me geholpen heeft bij het naleven van mijn droom ontzettend bedanken en uitnodigen voor een dik feestje 14 december in Swolgen!!”

Kom je ook naar Kevin zijn Finish – party 14 december aanstaande bij Bej Ber in Swolgen? Stuur dan even een mail naar [email protected] om je aan te melden! Iedereen is welkom!

 


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App