KTM-baas Pit Beirer: ’MotoGP wereldtitel is het doel, top 3 in 2021 is mogelijk’

271
pit-beirer
KTM Motorsport directeur Pit Beirer | foto© KTM Images

KTM begint in 2021 aan haar vijfde seizoen in de MotoGP klasse. De Oostenrijkse motorenfabrikant maakte in de eerste vier seizoen al een flinke progressie mee maar het doel is om uiteindelijk de wereldtitel in de wacht te slepen. De komende seizoenen wordt er verder gewerkt aan dit doel maar volgens KTM-baas Pit Beirer moet een top drie klassering in de eindstand van het kampioenschap in 2021 al mogelijk zijn.

In 2016 maakte KTM haar debuut als fabrikant in de MotoGP klasse. Pol Espargaró en Bradley Smith vormden de eerste drie seizoenen het Red Bull KTM Factory Racing MotoGP team. In 2019 moest de Brit plaatsmaken voor Zarco maar dit werd zoals bekend geen succes. De Fransman stapte halverwege het seizoen zelf op waarna KTM MotoGP testcoureur Mika Kallio de rest van het seizoen zijn plaats innam.

Voor het seizoen 2020 werd Brad Binder binnen de KTM-familie gepromoveerd naar de koningsklasse en moest de Zuid-Afrikaan samen met Pol Espargaró voor de successen zorgen. Deze successen kwamen er, want Binder wist tijdens zijn derde MotoGP race in Brno zichzelf en ook KTM de eerste overwinning in de koningsklasse te bezorgen.

Niet alleen Espargaró en Binder bezorgden KTM het afgelopen seiozen de eerste grote successen. Ook de coureurs uit het Red Bull KTM Tech 3 Racing Team – sinds het seizoen 2019 het KTM-juniorteam in de koningsklasse – droegen hun steentje bij. Zo wist Miguel Oliveira op de Oostenrijkse Red Bull Ring de MotoGP race van de BMW M Grand Prix of Styria op zijn naam te schrijven, een huzarenstukje welke de Portugees nog eens wist te herhalen tijdens de laatste race van het seizoen in Portimão, uitgerekend zijn thuis Grand Prix.

Ondanks dat hij geen race wist te winnen stond Pol Espargaró in 2020 na afloop van een wedstrijd wel vijf keer op het podium, scoorde hij in totaal 135 WK punten en eindigde hij als vijfde in de eindstand van het kampioenschap, slecht vier punten achter de nummer drie.

Kortom, KTM heeft in 2020 dus een flinke stap weten te maken en het doel om in de toekomst serieus mee te gaan doen in de strijd voor de MotoGP wereldtitel lijkt dan ook al steeds dichterbij te komen. KTM-baas Pit Beirer is er zelfs van overtuigd dat een top drie klassering in de eindstand van het kampioenschap in 2021 mogelijk moet zijn.

Pit Beirer: “Enerzijds was het leuk dat we afgelopen seizoen hebben laten zien dat we races kunnen winnen. Op het gebied van team en motor zijn we zo ver gevorderd dat we in 2021 ons kunnen richten op een top drie klassering in het kampioenschap. Maar het is wel zo dat, als we alle coureurs op gaan noemen die in 2020 vicewereldkampioen zouden zijn geworden als ze die twee of drie fouten niet hadden gemaakt dan denk ik dat er acht coureurs in aanmerking waren gekomen voor deze positie. Dat is precies hoe het racen in elkaar steekt: je moet competitief en snel zijn, maar je kunt je nu eenmaal niet veel fouten veroorloven. Maar hoe dan ook, het niveau in 2020 was nieuw terrein voor ons. We hebben een flinke stap in de goede richting weten te maken. Niemand geloofde er vooraf in dat we als vijfde konden eindigen in het kampioenschap (rijders) en derde in het kampioenschap (teams). Deze resultaten zijn nu een feit.”

Zoals bekend zal Pol Espargaró in 2021 niet meer voor KTM actief zijn in de koningsklasse, de Spanjaard stapt over naar Honda waar hij binnen het Repsol Honda Team de teamgenoot wordt van Marc Marquez.

KTM zal in 2021 net als de twee afgelopen jaren opnieuw met vier coureurs aan de start verschijnen in de koningsklasse. Brad Binder en Miquel Oliverira zullen het officiële fabrieksteam, genaamd Red Bull KTM Factory Racing, vormen terwijl Iker Lecuona en Danilo Petrucci in de kleuren van het Franse Tech3 aan de start zullen verschijnen.

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App