Kyle Ryde en Jaimie van Sikkelerus winnen op zaterdag in Donington

1861
jaimie-van-sikkelerus
Jaimie van Sikkelerus | foto© MPM Routz Racing Team

Dit weekend is het British Superbike Championship voor de derde ronde van het seizoen te gast op het bekende en historische Donington Park circuit. Naast de kwalificaties werden er zaterdag ook de eerste races verreden. In de Superbike klasse ging de winst in de Sprintrace naar Kyle Ride voor Tom Bridewell en Leon Haslam. In de Supersport klasse was het de Nederlander Jaimie van Sikkelerus die de winst voor zich opeiste in de twaalf ronden tellende Sprintrace.

British Superbike Sprintrace
Nadat Kyle Ryde zaterdag eerder op de dag de pole voor zich had opgeëist nam de Yamaha coureur zaterdagmiddag bij de start van de 12 ronden tellende Sprintrace de leiding.Terwijl er voor Jack Kennedy al meteen in de eerste ronde een einde kwam aan de race en een ronde later de race ook al over was vanwege een val voor Dean Harrison, Andre Irwin en Christian Iddon was het vooraan het veld nog steeds Ryde aan de leiding terwijl na drie ronden Tom Bridewell, Leon Haslam, Glenn Irwin en Jason O”Halloran de plaatsen twee tot en met vijf bezetten.

Nadat ook Luke Mossey in de vijfde ronden ten val kwam ontstond er vooraan het veld een kopgroep van vier coureurs met halverwege de race Ryde nog steeds aan de leiding voor Bridewell, Haslam en Glenn Irwin. Achter het viertal was Lee Jackson inmiddels naar de vijfde plaats gekomen ten koste van O’Halloran.

In het tweede deel van de race werd de kopgroep van vier uitgedund tot een drietal, dit nadat Glenn Irwin het tempo van de drie voorste mannen niet meer kon volgen en ronde na ronde terrein prijs moest geven.

Ondanks dat Bridewell en Haslam in het tweede deel van de race alles op alles zetten om Ryde te achterhalen gaf de Yamaha coureur geen krimp en passeerde hij na twaalf ronden als winnaar de finish. Een loerende en uitgekookte Haslam leek in de allerlaatste ronde zijn slag te slaan, verschalkte Bridewell weliswaar maar de Ducati coureur sloeg meteen terug waardoor hij als tweede de finish passeerde en veteraan Haslam genoegen moest nemen met de derde en laatste podiumplaats.

Jackson passeerde op bijna tien seconden van de winnaar als vierde de zwart/wit geblokte vlag voor Glenn Irwin, Joshua Brookes, Ryan Vickers, Danny Kent, Storm Stacey en Charlie Nesbitt terwijl O’Halloran na zijn goede start uiteindelijk terugviel naar de veertiende plaats op de finish.

Nederlanders
Ook dit weekend in Donington zien we drie Nederlandse coureurs op de deelnemerslijst. Floris Schipper (Junior Supersport), Jorel Boerboom (Pirelli National Superstock) en Jaimie van Sikkelerus (British Supersport). De drie heren kwalificeerden zich respectievelijk als vijftiende, negenentwintigste en vierde in hun klasse. Voor Van Sikkelerus en Schipper stond er zaterdag ook de eerste race op het programma.

Van Sikkelerus startte sterk in de twaalf ronden tellende Sprintrace. De Nederlander kwam na de eerste ronde als vierde door terwijl Ben Curry en Tom Booth-Amos al snel een maatje te groot bleken voor de rest van het veld streed Van Sikkelerus vervolgens een verbeten strijd uit voor de derde en laatste podiumplaats. Ruim aan de leiding rijdend ging Booth-Amos echter in de fout waardoor Van Sikkelerus samen met Tom Toparis en Luke Stapleford met z’n drieën de strijd aangingen voor de tweede plaats in deze eerste race van het weekend.

Terwijl Currie onbedreigd naar de overwinning leek te rijden ging hij in de allerlaatste ronde in de fout. Currie kwam ten val terwijl Van Sikkelerus de strijd van het drietal in zijn voordeel wist te beslissen en als winnaar werd afgevlagd voor Toparis en Stapleford.

Een keurige prestatie voor de MPM Routz Racing Team coureur die hiermee zijn tweede British Supersport zege in zijn carrière wist te behalen op zijn favoriete Donington Park circuit.

In de Junior Supersport race was er weinig succes voor de vanaf de vijftiende plaats op de grid gestarte Schipper. De Nederlander kwam al in de eerste ronde ten val met een DNF tot gevolg. De tien ronden tellende race werd vervolgens na zeven ronden middels een rode vlag vroegtijdig afgevlagd en niet herstart. De winst ging naar hierdoor naar Lewis Jones.Handige links British Superbikes Donington Park:

Tijdschema en volledige uitslagen
FotoverslagOp maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.