Chaz Davies heeft zijn laatste race voor het Ducati fabrieksteam op de beste manier afgesloten. Hij won voor teammaat Scott Redding en Toprak Razgatlioglu. Michael van der Mark kwam als vierde over de finish in zijn laatste race voor Yamaha. Jonathan Rea crashte toen hij in gevecht was met Razgatlioglu.

Toprak Razgatlioglu wist eerder op zondag de Superpole race te winnen in Portugal. Deze zege leverde de Turk niet alleen de pole position voor de laatste wedstrijd op, maar hij pakte daarmee ook de vierde positie in het kampioenschap af van teamgenoot Michael van der Mark. Van der Mark mocht zijn laatste race voor Yamaha beginnen vanaf de eerste rij naast teammaat Razgatlioglu en Garret Gerloff. Om vierde te worden in het kampioenschap moest Van der Mark drie punten goed maken op Razgatliogliu. De tweede startrij voor de laatste wedstrijd van 2020 bestond uit Chaz Davies, zesvoudig kampioen Jonathan Rea en Scott Redding.

De zon scheen in Portugal toen de rode lichten werden gedoofd. Razgatlioglu pakte meteen de leiding voor Gerloff, Davies en Van der Mark. In de langzame chicane probeerde Rea om Van der Mark te passeren, maar de Nederlander sloeg meteen terug. Redding ging zich er vervolgens ook mee bemoeien. Van der Mark zag Rea en Redding even later toch langszij komen. Het zorgde ervoor dat de eerste drie wat lucht kregen. Davies nam al snel de leiding over van Razgatlioglu.

In de derde ronde ging Gerloff onderuit, waardoor Rea opschoof naar plaats drie. De zesvoudig wereldkampioen sloot daarna aan bij Davies en Razgatlioglu. Achter het leidende trio reden Redding, Van der Mark en Alex Lowes. In de achtste ronde begon het gevecht tussen Rea en Razgatlioglu, waardoor Davies wat extra meters kon pakken. Er was drama een paar ronden later. Razgatlioglu ging wat wijd in bocht drie en Rea dacht binnendoor te kunnen, maar op dat moment verloor Rea de controle over zijn Kawasaki. De wereldkampioen stapte wel weer op na de crash.

Davies profiteerde optimaal en vergrootte zijn voorsprong op Razgatlioglu. Redding was ondertussen ruim een seconde weggereden bij Van der Mark, die om plaats vier knokte met Lowes. Met zeven ronden te gaan zocht Loris Baz de Ten Kate Racing Yamaha pitbox op vanwege een technisch mankement. Baz was in gevecht met Leon Haslam om plaats zeven, maar moest helaas dus opgeven. Niet veel later ging Lowes onderuit in bocht zeven. De strijd in het fabrikanten kampioenschap tussen Kawasaki en Ducati werd hierdoor spannend. Xavi Fores was de beste Kawasaki-coureur op plaats acht.

In de slotfase kreeg Razgatlioglu bezoek van Redding, en laatstgenoemde nam de tweede stek over. Davies reed de overwinning comfortabel naar huis in zijn laatste race voor Ducati. Teamgenoot Redding rekende af met Razgatlioglu voor plaats twee. Van der Mark werd vierde, waardoor hij op plaats vijf eindigde in de eindstand van het kampioenschap. Michael Ruben Rinaldi werd zesde voor Haslam en Fores. Door de achtste positie van Fores won Kawasaki het fabrikanten kampioenschap met één punt voorsprong op Ducati. Rea kwam uiteindelijk nog als veertiende over de finish in de laatste race van 2020.

De samenwerking tussen Van der Mark en Yamaha is tot een einde gekomen na vier seizoenen. Maandag gaat de Nederlander testen met BMW.

Handige links Pirelli Estoril Round 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App