Eugene Laverty heeft zaterdagochtend in de tweede Superpole sessie voor de WorldSBK klasse pole position behaald op Portimão. Achter de Aprilia coureur waren het Jonathan Rea en Marco Melandri met de tweede en derde rondetijd, Nederlander Michael van der Mark kwalificeerde zich als vijfde.

Zaterdagochtend werden de twee kwalificatiesessies voor de World Superbike klasse verreden op het Autódromo Internacional do Algarve Portimão. Na een warme en zonnige vrijdag waren de omstandigheden iets koeler op de zaterdag.

Superpole 1
In deze vijftien minuten durende eerste Superpole sessie zou duidelijk worden welke twee coureurs verder mochten naar Superpole 2 en hoe de rest van de grid eruit zou zien voor de eerste race later op de dag.

In de eerste run waren het Lorenzo Savadori en Chaz Davies die de twee snelste rondetijden in handen hadden met daarachter Loris Baz, Leon Camier en Jake Gagne. De coureurs kwamen naar binnen voor een nieuwe achterband en deden vervolgens opnieuw een aanval op de snelste rondetijd.

Savadori wist zich flink te verbeteren en met een 1’41.457 de snelste rondetijd te rijden met Baz op de tweede plaats waardoor de twee coureurs verder konden naar Superpole 2. Camier noteerde de derde rondetijd wat hem een dertiende startplaats oplevert voor een teleurstellende maar nog geblesseerde Davies en teamgenoot Gagne. Daarachter waren het Mercado, Hernández, Jacobsen, Ramos en Smrz.

Superpole 2
In de tweede Superpole sessie zou beslist worden wie er vanaf pole position mag starten in race 1 later op de dag. Het was de snelste coureur in Superpole 1, Lorenzo Savadori, die ook in de tweede sessie zeer snel was en in de eerste run het snelst was voor Milwaukee Aprilia teamgenoot Eugene Lavarty en Jonathan Rea. De coureurs kwamen vervolgens naar binnen om een qualifier te laten monteren en een ultieme aanval te plaatsen op pole position.

Laverty wist optimaal gebruik te maken van de extra grip van deze band en reed een 1’40.705 waarmee hij pole position pakte, maar liefst 0,655 seconde sneller dan het bestaande polerecord van Tom Sykes uit 2013. Rea viel vervolgens aan maar kwam slechts 0,060 seconde tekort op Laverty en kwalificeerde zich daarmee als tweede. Melandri noteerde de derde rondetijd en mag daarmee vanaf de eerste rij startrij aan race 1 beginnen. Savadori klokte de vierde tijd met Michael van der Mark op een verdienstelijke vijfde positie. Sykes maakte met de zesde rondetijd de tweede startrij compleet. Daarachter waren het Fóres, Baz, Torres en Razgatlioglu in de top tien.

Alex Lowes kwam in zijn snelle ronde ten val, de Brit start vanaf de twaalfde plaats.

De eerste WorldSBK Race op het Autódromo Internacional do Algarve Portimão gaat zaterdagmiddag om 14:00 uur van start.

 

Handige links Nolan Portuguese Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App