Le Mans 24H: FCC TSR Honda wint, Bijsterbosch winnaar Stock klasse

274
3Art
3Art-Moto 95 team met rechts Nederlander Pepijn Bijsterbosch | foto© 3Art-Moto 95 team

Het 3Art-Moto 95 team met in de gelederen Pepijn Bijsterbosch heeft de 2018 editie van de Le Mans 24H in de Superstock klasse op haar naam weten te schrijven. De Heerdenaar is daarmee de vierde Nederlander die deze prestigieuze World Endurance wedstrijd weet te winnen. Henk van der Mark, Dirk Brand en Barry Veneman gingen hem voor.

Na de start op zaterdagmiddag nestelde het team zich comfortabel in de top vier en had men het podium constant in het vizier. Gedurende de avond en de nacht schoof het team op en met het ochtendgloren op de achtergrond kwam het team aan de leiding.

Alex Plancassagne, Matthieu Lussiana en Pepijn Bijsterbosch hielden vervolgens het hoofd koel en reden geconcentreerd de laatste acht uren uit waarbij de eerste plaats nooit meer uit handen werd gegeven. Het Moto Ain team was nooit ver weg maar kwam ook niet in de gelegenheid om echt de aanval te openen.

Bijsterbosch reed met zijn teamgenoten 833 ronden op de Le Mans Grand Prix baan en hadden na 24 uur iets meer dan 9’5 seconde voorsprong op Moto Ain met Roberto Rolfo, Alex Masbou en Christoffer Bergman als coureurs.

De derde plaats in de Superstock klasse werd opgeëist door het Junior Team LMS Suzuki met Hugo Clere, Alex Sarrabayouse en Louis Rossi in het zadel. De genoemde teams finishten als zesde, zevende en achtste in de overall stand van deze uitputtingsslag voor mens en machine.

EWC klasse
De strijd in de EWC klasse werd een prooi voor Honda. De Yamaha teams YART en GMT94 gingen als favorieten van start samen met het SRC Kawasaki. Helaas sloeg zaterdag vroeg in de avond de pechduivel toe voor het YART team waar Marvin Fritz onderuit ging en de motor dusdanig beschadigd raakte dat er niet meer gerepareerd kon worden.

Op zondagochtend kreeg het GMT94 team, ruim aan de leiding rijdend, te maken met pech waardoor langdurig de pits opgezocht moest worden. Het team kreeg de motor weer op de baan maar meer dan een tiende plaats overall en een zevende EWC positie zat er niet meer in.

De pech van GMT94 bracht met nog een uur of zeven te gaan het FCC TSR Honda team aan de leiding gevolgd door het Honda Endurance Racing Team. Freddy Foray was de rijder die de FCC TSR Honda na 843 gereden ronden als winnaar over de meet mocht brengen. Josh Hook en Alan Techer deelden de eer met Foray. Op een ronde achterstand werd het Honda Endurance Racing Team tweede. Sébastien Gimbert, Erwan Nigon en Gregory Leblanc  maakten zo het Honda feestje compleet.

De derde plaats in de EWC klasse ging naar het Wepol Racing by penz13.com met Michael Laverty, Christian Iddon en Daniel Webb gevolgd door het Bolliger Team Zwitserland en het Team SRC Kawasaki.

 

Handige links 2018 editie Le Mans 24H:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV