Leon Haslam slaat met winst eerste slag in Assen

267
Podium eerste race British Superbikes (foto: Racesport.nl - Jan Timmerman)

Leon Haslam heeft zondagmiddag de eerste wedstrijd voor de British Superbike klasse op het TT Circuit Assen gewonnen. In een spannende manche hield de Kawasaki-coureur Shane Byrne en James Ellison achter zich. 

James Ellison maakte de beste start en leek al snel de achtervolging achter te laten. Leon Haslam vocht met Sylvain Guintoli om de tweede plaats in de wedstrijd, wat de opkomende Shane Byrne de kans gaf om aan te sluiten. Voor Michael Laverty was de race in de eerste ronde voorbij door mechanische problemen.

Het kleine gat dat Ellison had getrokken werd al snel gedicht door het drietal Guintoli, Haslam en Byrne. de kopgroep van vier coureurs wisselden bijna elke bocht van positie. Dit gaf de mogelijkheid weer aan Josh Brookes om weer aan te sluiten en de Yamaha-coureur nam Bradley Ray in zijn slipstream mee.

Vanuit het middenveld schoof Christian Iddon tegen de vlakte en daardoor konden Showdown-kandidaten Jake Dixon, Peter Hickman en Jason O’Halloran een plaats opschuiven, maar op respectievelijk een zevende, achtste en tiende plaats hadden de titelkandidaten een moeilijke wedstrijd in Assen.

Met nog vier ronden te rijden wist Haslam zich een seconde los te weken van zijn achtervolgers. En terwijl Guintoli, Byrne en Ellison elkaar het leven zuur maakten wist de Kawasaki-coureur zijn voorsprong langzaam uit te breiden. Haslam werd niet meer terug gepakt en met een voorsprong van bijna twee seconden deed hij zeer goede zaken in de titelstrijd.

Byrne moest in de laatste bochtencombinatie zijn best doen om de tweede plaats vast te houden, maar door een goede exit uit de GT Bocht slaagde de Ducati-coureur daar in. James Ellison probeerde nog wel toe te slaan, maar werd op zijn beurt aangevallen door Guintoli. De Fransman kwam echter op de meet een fractie te kort om de podiumplaats van Ellison af te pakken. Brookes kon na zijn aansluiting geen plaatsen winst boeken en werd vijfde en Ray eiste de zesde plaats op.

In de laatste ronde ging Hickman nog voorbij aan Dixon, en snoepte daarbij kostbare punten af. John Hopkins eindigde als negende en O’Halloran sloot de race af als tiende. Hij bleef hierbij zijn teammaat Dan Linfoot nipt voor.

In het kampioenschap staat Haslam 28 punten voor op Byrne. Brookes zakte een positie naar de derde stek en kijkt tegen een achterstand van 36 punten aan.

 

Handige links British Superbikes Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag