Livio Loi maakt comeback met World Supersport 300 start in Donington

754
livio-loi
Livio Loi (l) maakt zijn comeback | © Nico Schneider

Livio Loi maakt volgend weekend zijn terugkeer in de motorsport, nadat hij vorig jaar aan de kant werd gezet door zijn voormalige Moto3 team Avintia. Tijdens het WorldSBK evenement op het circuit van Donington Park zal de Belg een Kawasaki van het 2R Racing Team besturen en ook de rest van het seizoen zal Loi in deze klasse afmaken. Naast het nieuws op race-gebied kondigde Loi ook een gezinsuitbreiding aan. In september wordt hij namelijk vader van een zoontje.

Livio Loi heeft een lange Grand Prix geschiedenis achter de rug. De Belg won in 2015 in Indianapolis zijn eerste en enige Moto3 Prand Prix onder moeilijke omstandigheden. Vorig jaar kwam er een abrupt einde aan zijn GP-bestaan, toen zijn toenmalige team Avintia Racing hem na de race in Assen de deur wees. Sindsdien is het heel stil geweest omtrent het Belgische talent. 

Tijdens de Motul TT Assen maakte de 22-jarige coureur echter bekend in Donington zijn terugkeer in de motorsport te maken.

“Ik heb een kans gekregen om op een Kawasaki bij het 2R Racing Team in de WorldSSP300 klasse uit te komen. Het voor het eerst in een jaar dat ik weer op een groot circuit kan racen. Ik zal zoals het nu lijkt het hele seizoen voor dit team in de 300 klasse gaan uitkomen.” 

Loi had eigenlijk sneller na de breuk met zijn Spaanse Moto3 team willen terugkeren, maar die onderhandelingen liepen op niets uit.

“Het is niet simpel geweest. We hadden wel opties openstaan voor dit seizoen, maar dat is mis gegaan in de onderhandelingen. Daardoor zit ik nu bijna een jaar stil. Ik had gedacht dat het voor dit jaar niet meer ging gebeuren, maar voor 2020 was het sowieso de bedoeling terug te keren. Daar waren al verschillende trajecten voor mogelijk.”

Nu de kans eerder komt hoop Loi er klaar voor te zijn.

“Ik heb wel volle bak getraind tot dit moment, maar ik heb weinig op de motor gezeten. Voor mij is het jaar geleden dat ik echt geracet heb. Maar een coureur heeft het racen altijd in zich en dat verleer je niet. We gaan dan ook naar Donington om er alles aan te doen om gelijk vooraan te rijden. We gaan zien of dat lukt. Niemand wil natuurlijk rijden om daar alleen maar te staan, je wil ook presteren.”

Sinds de breuk in Assen is Loi er ook zeer op berust dat zijn carrière in de motorsport plotseling voorbij kan zijn. Daarom heeft hij ook een leven naast het racen opgebouwd.

“Je kunt niet van niks leven en natuurlijk heb ik ook een leven buiten het rijden. In afgelopen jaar heb ik van alles opgebouwd en nu heb ik alles goed voor elkaar. Dat was wel een aanpassing, want ik was nooit lang thuis. Ik heb veel gedaan om te groeien en heb een goede tijd gehad. Eigenlijk is racen mijn werk, maar als dat wegvalt heb ik nu iets om op terug te vallen. Je weet het nooit in de motorsport en er kan dan ook bijna niks meer gebeuren waar ik versteld van sta. Als je zoveel tegenslag krijgt als ik heb gehad moet je ook zekerheid hebben.”

Helemaal nu Loi in september vader wordt van een zoontje.

“Dat is iets waar ik altijd voor klaar wil staan. Ik wil dat hij trots wordt op zijn vader en ik wil hem alles kunnen geven. Het racen komt niet op een tweede plan, maar ik heb een extra motivatie om goed te gaan presteren.” 

Door alle ontwikkelingen ziet de 22-jarige coureur de toekomst positief tegemoet.

“Ik hoop dat er iets moois uit deze kans komt. Ik zal hem met beide handen aangrijpen. Simpel zal het niet zijn, maar ik verwacht snel terug op niveau te zijn. Deze kans is gekomen zonder te pushen en daardoor voelt het nu alsof ik de wind weer in de rug heb.”

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App