Loris Baz: ‘Zeer tevreden over hoe Team Ten Kate Racing Yamaha werkt’

140
loris-baz
Loris Baz - Magny Cours zondag | foto© GeeBee images

Hij had zijn zinnen voorafgaand aan zijn thuiswedstrijd in Magny Cours gezet op een podiumfinish, maar ondanks dat Loris Baz met een vierde, zevende en vijfde plaats zijn doel niet wist te behalen kijkt de Ten Kate Racing Yamaha coureur toch met een goed gevoel terug op de Pirelli French Round.

De Fransman Loris Baz en het Nederlandse Ten Kate Racing Yamaha werken sinds een aantal maanden samen. Aan motivatie en kennis ontbreekt het de Nederlands-Franse combinatie zeker niet. Gedreven als nooit tevoren komt men steeds dichter bij de top en een eerste podiumfinish lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd.Het weekend in Magny Cours was voor Baz dan ook een uitgelezen kans om de door Ten Kate Racing Products geprepareerde Yamaha YZF-R1. Leken de weergoden in eerste instantie roet in het eten te gooien, het deerde Baz echter niet om er vanaf de eerste vrije training op vrijdag goed bij te staan en menigeen te verrassen.

Na een uitstekende kwalificatie leek de Fransman zaterdag tijdens Race 1 op weg naar zijn eerste WorldSBK podium in dienst van het in Nieuwleusen gevestigde team, zij het niet dat Tom Sykes in de slotfase roet in het eten gooide en een vierde plaats – mede ook vanwege een iets te vroeg versleten achterband – zijn deel werd.

Echter zondag kreeg Baz nog twee kansen tijdens de Tissot Superpole race en Race 2. De Fransman besloot om Team Ten Kate zondag in ieder geval één podiumplaats te geven, echter een klein technisch probleem in de sprintrace (P7) en een iets minder goede start in Race2 (P5) zorgden ervoor dat de voormalig MotoGP coureur opnieuw niet slaagde in zijn missie.

Toch was Baz zondag na afloop van de races tevreden met het raceweekend op zijn thuiscircuit op Magny-Cours.

Loris Baz: “Om eerlijk te zijn was de zondag iets beter dan zaterdag, hoewel we gisteren dichter bij het podium stonden. Omdat ik zaterdag niet erg blij was met de afstelling van de Yamaha, hebben we na Race 1 veel veranderd op de motor. Zondagmorgen had ik helaas geen goede start in de Superpole race en had toen lange tijd te maken met Rinaldi, waar ik niet voorbij kon komen. Ik had een probleem met de koppeling in het midden van de wedstrijd en ik moest de motor zonder koppeling naar de finish rijden.”

Zondagmiddag reed Baz een sterke Race 2 die hij uiteindelijk als vijfde wist te volbrengen. De vijfde plaats was zeker niet de gewenste klassering maar gezien het feit dat hij slechts 4,9 seconden prijs hoefde te geven op winnaar Jonathan Rea was een opnieuw een bevestiging dat een podiumfinish er op korte termijn in lijkt te zitten.

Loris Baz: “Ik verloor ook in deze race weer veel tijd bij de start, maar had het geluk dat ik niet betrokken raakte bij de Toprak en Alvaro crash. Daarna verloor ik slechts één seconde op 15 ronden van de snelste mannen vooraan het veld en het was goed om de anderen constant voor me in het zicht te hebben. Toen Davies me passeerde, wilde ik hem volgen, maar uiteindelijk riskeerde ik niet alles en reed ik de punten naar huis. Helaas heb ik vandaag dus opnieuw het podium niet gehaald, maar ik ben zeer tevreden over de manier waarop mijn team werkt, want ik ben nog nooit zo sterk geweest op Magny-Cours als dit weekend. Ik geniet van het rijden met deze motor en ik begrijp hem steeds beter. We waren er dichtbij hier, maar voor de laatste twee wedstrijden van het seizoen moeten we ook realistisch zijn en blijven, het zal zeker niet gemakkelijk zijn om zo snel te zijn als hier.”

Ondanks dat Baz pas vanaf de zesde ronde van het seizoen in Jerez de la Frontera aan zijn seizoen begon heeft hij inmiddels 114 WK punten weten te scoren en bezet hij de twaalfde plaats in de tussenstand van het kampioenschap.

 

Handige links Pirelli French Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App