Lucas Mahias is zondag op het Phillip Island Grand Prix Circuit winnaar geworden van de eerste WorldSSP race van 2018. De Fransman was in een tot 9 ronden ingekorte wedstrijd het snelst voor Randy Krummenacher en de in de klasse debuterende Sandro Cortese. Nederlander Jaimie van Sikkelerus greep met een zestiende plaats net naast het laatste WK punt.

Na de warm-up sessies was het zondag om 13:30 uur plaatselijke tijd opnieuw de beurt aan de WorldSSP coureurs, dit keer voor hun allereerste wedstrijd van het seizoen.

Naast de beslissing dat de wedstrijd als een ‘flag to flag’ race verreden ging worden, een zestien ronden tellende wedstrijd waar de coureurs verplicht werden om binnen de zevende en negende ronde naar binnen te komen om van (achter) band te wisselen was de grid enigszins anders dan de uitslag van de kwalificatie. Zo werden Raffaele de Rosa, Sandro Cortese, Jules Cluzel en Federico Cariscasulo na afloop van de kwalificatie bestraft met een penalty, een penalty waardoor ze drie plaatsen terug werden gezet op de grid.

Naast de genoemde penalties mistte ook de Stefan Hill, de Brit kreeg geen toestemming om te starten omdat de artsen hem niet fit genoeg achten na een in de derde vrije training opgelopen blessure.

Terwijl Lucas Mahias na de start als leider de eerste bocht indook was de wedstrijd een bocht verder al over voor Hikari Okubo en Anthony West. De Japanner kwam ten val terwijl West stilviel vanwege een technisch probleem.

Bij de eerste doorkomst was het Mahias aan de leiding voor Kenan Sofuoglu, Fedrico Cariscasulo. Luke Stapleford en Randy Krummenacher terwijl Nederlander Jaimie van Sikkelerus als achttiende doorkwam.

Terwijl Mahias meteen een gaatje wist te slaan op de rest van het veld was het Cariscasulo die in de derde ronde ten koste van Sofuoglu naar de tweede wist te komen alvorens Hannes Soomer en Michael Canducci ten val kwamen in bocht 11. De wedstrijdleiding besloot als gevolg van deze crash de rode vlag te tonen en de race te onderbreken.

Na een korte onderbreking besloot de wedstrijdleiding de race te herstarten over een afstand van slechts 9 ronden, een beslissing die ingegeven werd met in het achterhoofd de ‘flag to flag’ situatie. Door het inkorten van de wedstrijd tot 9 ronden werd het een sprintrace waarin niet meer van band gewisseld hoefde te worden.

Vanaf hun oorspronkelijke gridposities gingen vervolgens 19 coureurs van start, inclusief de in de eerste ronde ten val gekomen Okubo maar zonder West, Soomer en Canducci.

Bij de herstart was het opnieuw Mahias die als leider de eerste bocht indook voor Sofuoglu, Cariscasulo, Krummenacher en de Belg Loris Cresson terwijl Van Sikkelerus dit keer de zeventiende plaats innam.

Sofuoglu ging even later wijd, zowel Cariscasulo als ook Krummenacher profiteerden waardoor de Turkse Kawasaki coureur terugviel naar de vierde plaats.

Terwijl Mahias meteen een nieuwe race ronderecord op de klok zette en een gaatje sloeg op de rest van het veld was het Krummenacher die de strijd aanging voor de tweede plaats in de race. Het tweetal wisselde een aantal keren van positie, iets dat koren op de molen was voor de nog steeds aan de leiding rijdende Mahias.

Bij het ingaan van de vijfde ronde was het nog steeds aan de leiding op bijna twee seconden gevolgd door Cariscasulo en Krummenacher terwijl Sofuoglu steeds meer terrein prijs moest geven en inmiddels door zowel Stapleford als ook Sandro Cortese gepasseerd was.

In de vijfde ronde wist ook De Rosa langszij te komen bij Sofuoglu waarbij de Kawasaki coureur duidelijk aangaf te maken te hebben met een technisch probleem.

Mahias wist in de slotfase zijn leidende positie vast te houden en na 9 ronden als winnaar de finishlijn te passeren. Op iets meer dan een seconde greep Krummenacher de tweede plaats terwijl Cariscasulo op de finishlijn verrast werd door Cortese die daarmee zijn WorldSSP debuut bekroonde met een podiumfinish.

Cariscasulo werd vierde voor Stapleford, De Rosa, Cluzel, Kyle Smith, Ayrton Badovini en Thomas Gradinger terwijl Sofuoglu ondanks de technische problemen de schade nog enigszins beperkt wist te houden door nog als dertiende over de finish te komen.

Van Sikkelerus leek lange tijd op weg naar WK punten, de Nederlander streed tot aan de finish voor de dertiende plaats maar op de finishlijn kwam de Gemar Lorini Honda een fractie tekort voor de vijftiende plaats en werd de zestiende plaats zijn deel.

 

Handige links Yamaha Finance Australian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag