Mackenzie en O’Halloran winnen BSB race 2 en 3 op Silverstone, deelnemers Showdown bekend

1092
Tarran Mackenzie (95) in duel met Jason O'Halloran (22) en Josh Brookes (25) - Silverstone | foto© Bennetts British Superbike Championship

Tarran Mackenzie en Jason O’Halloran hebben zondagmiddag de British Superbike races op Silverstone gedomineerd. Beide McAMS Yamaha coureurs wonnen een race en werden tweede in de andere. Daarnaast zijn nu de acht deelnemers in de Showdown bevestigd.

Na alle hectiek van zaterdagmiddag in race 1 stonden er op zondag weer twee British Superbike races op het programma. Zaterdagmiddag werd Tarran Mackenzie aanvankelijk nog unfit verklaard na de gigantische crash aangezien hij zijn pols en een middenhandsbeentje had gebroken. Op zondagochtend werd hij nog eens gecheckt door het BSB Medical Team waarna hij fit genoeg bevonden werd om van start te gaan in beide races. Hij liet in de warm-up sessie al even zien dat hij zich niet liet hinderen door zijn blessure door de snelste rondetijd te rijden.

Race 2
Polesitter Gino Rea had de kopstart voor Tarran Mackenzie, Josh Brookes, Jason O’Halloran, Christian Iddon en Brad Ray. Brookes, de verdedigend BSB kampioen die dit jaar een belabberd seizoen kent, wist dat hij op deze dag alles uit de kast moest halen om nog kans te maken op een plaats in de Showdown. Hij nam de leiding over in de tweede ronde met daarachter Bradley Ray die ook nog kans had op een plaats bij de top acht in het kampioenschap.

Halverwege de race leek het erop dat Brookes op weg was naar zijn eerste overwinning maar de coureurs achter hem dachten er anders over. Ray en Bridewell voerden de druk hoog op maar ook de twee Yamaha coureurs O’Halloran en Mackenzie kwamen eraan.

In de laatste ronde sloeg de geblesseerde Mackenzie toe en nam hij de koppositie in handen bij het ingaan van Copse Corner. O’Halloran wist in de laatste ronde toe te slaan door landgenoot Brookes te passeren waardoor de Ducati coureur binnen een ronde van de koppositie naar P3 werd verwezen.

Het was Mackenzie, waarvan op zaterdag nog werd gedacht dat hij voor de rest van het weekend was uitgeschakeld, die de overwinning behaalde voor McAMS Yamaha teamgenoot O’Halloran. Brookes moest genoegen nemen met een derde plaats, het was zijn eerste podium van het jaar. Toch enigszins teleurstellend voor de verdedigend kampioen. Daarachter eindigden Ray, Bridewell, Rea, Vickers, Skinner en Hickman in de top tien.

Race 3
Tot slot ging aan het eind van de middag de derde British Superbike race van het weekend van start op Silverstone. De kanshebbers voor een plaats in de Showdown waren Danny Buchan, Glenn Irwin, Josh Brookes en Brad Ray.

Het was Gino Rea die zeer goed startte en als leider Copse Corner in ging, maar meteen viel Tarran Mackenzie aan en nam hij de leiding over. Rea liet dat niet zomaar gebeuren, op de Wellington Straight sloeg de Suzuki coureur terug.

Jason O’Halloran had er ook weer zin in, hij rekende gauw af met teamgenoot Mackenzie. Bij het ingaan van de derde ronde zette hij de aanval in op Rea en nam hij de leiding over. Inmiddels was Tommy Bridewell opgeklommen naar de derde plaats met Bradley Ray daarachter op de vierde plaats. Ook Josh Brookes en Andrew Irwin kenden een goede openingsfase.

Het was Brookes die bezig was met een indrukwekkende opmars, in de achtste ronde nam hij de tweede plaats over van Bridewell en was het een Australische 1-2 waarbij O’Halloran nog steeds aan de leiding reed.

Een ronde later dook Brookes op de Wellington Straight uit de slipstream van O’Halloran en nam hij de leiding over. Bridewell volgde dat voorbeeld en nam al gauw de tweede plaats over van de kampioenschapsleider, waarmee hij er een Ducati 1-2 van maakte.

Vervolgens werd er de rode vlag gezwaaid vanwege een crash van Luke Stapleford. Zijn Suzuki GSX-RR had een flink oliespoor neergelegd waardoor hijzelf ten val kwam. De baan moest eerst schoongemaakt worden voordat de race herstart kon worden.

Deze werd uiteindelijk verreden over vijftien ronden. Josh Brookes nam de leiding in handen na de start voor Gino Rea en Tommy Bridewell, met daarachter Jason O’Halloran, Tarran Mackenzie en Andrew Irwin. Voor Rea kwam de race al gauw ten einde, hij ging onderuit in de tweede ronde.

Halverwege de herstarte race viel O’Halloran aan en nam hij de koppositie over van landgenoot Brookes met Mackenzie daar kort achter, zij waren inmiddels al losgereden van de concurrentie. Het werd uiteindelijk weer een zeer spannende race waarin de beslissing pas in de laatste bocht viel. O’Halloran wist zijn koppositie uitstekend te verdedigen ondanks dat Mackenzie meerdere malen probeerde aan te vallen. Opnieuw een 1-2 voor het McAMS Yamaha team met Josh Brookes daarachter op de derde plaats die zo zijn tweede podiumfinish van het jaar behaalde op één dag. Verder maakten Danny Buchan, Tommy Bridewell, Christian Iddon, Brad Ray, Lee Jackson, Glenn Irwin en Ryan Vickers de top tien compleet.

Het reguliere seizoen voor het British Superbike kampioenschap zit er nu op, over twee weken gaan we verder met de Showdown. De eerste acht coureurs in het kampioenschap zijn nu allemaal op 1000 punten gezet met hun verzamelde ‘podium credits’ daaraan toegevoegd (5 punten voor een overwinning, 3 punten voor een tweede plaats en 1 punt voor een derde plaats). Hiermee staat O’Halloran nu aan de leiding in het kampioenschap met 1071 punten voor Mackenzie met 1041 punten en Iddon met een totaal van 1026. In de laatste drie raceweekenden zullen de eerste acht coureurs gaan strijden voor de British Superbike titel, voor de overige coureurs is een negende plaats in het kampioenschap het maximaal haalbare.

Nederlanders
In de tweede race voor de British Supersport klasse werd Jaimie van Sikkelerus wederom elfde. De race werd gewonnen door Charlie Nesbitt voor Mason Law met nog een aantal andere GP2 coureurs in de top tien, waardoor de Nederlander uiteindelijk als zevende werd opgenomen in de uitslag voor de British Supersport klasse. In het kampioenschap staat hij nu op de tiende plaats met nog drie raceweekenden te gaan.

In de British Talent Cup kwam Kiyano Veijer als twaalfde over de finish, zij rijden in het weekend van 1 t/m 3 oktober hun laatste races van het jaar.

Het volgende British Superbike evenement vindt in het weekend van 24 t/m 26 september plaats op Oulton Park.