Marc Garcia wereldkampioen WorldSSP300 in Spaanse thriller

146
Garcia
Marc Garcia 2017 WorldSSP 300 kampioen

Marc Garcia heeft in Jerez het eerste wereldkampioenschap in de nieuwe WorldSSP300 klasse veilig gesteld. In een spannende laatste race die gewonnen werd door wildcard-coureur Galang Hendra hield de Spanjaard met een vierde plaats één punt voorsprong over op Alfonso Coppola. Scott Deroue reed in de seizoensafsluiter naar een sterke tweede positie.

Garcia kwam met vier punten voorsprong naar Jerez ten opzichte van Coppola. De Spanjaard maakte van pole echter geen goede start mee en viel enkele plaatsen terug. Ook Coppola viel bij de start ver terug, maar na enkele ronden wisten beide coureurs zich te vestigen in een kopgroep van acht coureurs.

Wildcard-coureur Omar Bonoli voerde het veld lange tijd aan, maar de KTM-coureur reed op een niet-gehomologeerde motor niet mee voor de punten. Naast Bonoli, Garcia en Coppola vestigden ook Scoot Deroue, Robert Schotman, Galang Hendra, Danni Valle en Jan-Ole Jahnig zich in de kopgroep.

Hierin werd als vanouds om elke centimeter asfalt gestreden en zowel Coppola als Garcia kwamen enkele keren met de schrik vrij. In de kopgroep streed Deroue elke bocht voorin mee en de Nederlander liet zien over een sterke vorm te beschikken, maar ook de Indonesische wildcard Hendra kwam enkele keren op het breekijzer naar voren zetten.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Coppola de beste papieren in handen om de titel te pakken, maar de Italiaan leek zijn concurrenten voor te laten om maar niet als eerste richting de laatste bocht te moeten. Hierdoor viel hij terug achter Garcia en waren de rollen plots omgedraaid. Ook Deroue en Hendra kwamen voorbij en beide coureurs namen de eerste twee plaatsen in.

Deroue reed een sterke laatste ronde en dook als leider richting de laatste bocht van de race. Hij kwam er als eerste uit, maar uit de slipstream kwam Hendra de Nederlander op de meet met miniem verschil voorbij. Hierdoor ging de winst naar de Indonesier en moest Deroue genoegen nemen met plaats twee. Voor Deroue was de tweede plaats wel genoeg om de derde plaats in het kampioenschap over te nemen van Mika Perez.

Garcia werd in de laatste bocht weer gepasseerd door Coppola, maar met een derde plaats had de Italiaan niet genoeg punten gescoord om de leiding in de titelstrijd over te nemen. Garcia hield met zijn vierde plaats één punt over om het eerste kampioenschap in de nieuwe klasse veilig te stellen. De vijfde en zesde plaats werden ingenomen door de KTM-coureurs Bonoli en Jahnig, die daarmee Valle en Schotman achter zich hielden. De punten gaan echter wel naar de Spanjaard en de Nederlander.

Voor Ruben Doorakkers was de race al in de eerste ronde voorbij nadat de Nederlander onschuldig onderuit ging, maar desondanks zijn weg niet kon vervolgen.

 

Handige links Pirelli Spanish Round Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV