Marc Marquez in ziekenhuis in Madrid, derde operatie aanstaande?

99
marc-marquez
Marc Marquez | foto© Repsol Media

Marc Marquez is donderdag in het Ruber International Hospital in Madrid gesignaleerd. De Repsol Honda Team coureur brengt een bezoek aan het ziekenhuis voor het inwinnen van nieuw medisch advies en een oplossing te vinden voor de blessure aan zijn rechter bovenarm, een blessure die hem al sinds half juli langs de kant houdt.

Marc Marquez raakte op 19 juli 2020 geblesseerd tijdens de Spaanse Grand Prix in Jerez de la Frontera. Twee dagen na zijn crash op het Zuid-Spaanse circuit werd de Repsol Honda Team coureur geopereerd aan de breuk in zijn bovenarm. Het onmogelijk gebeurde, zaterdag 25 juli stond de Spanjaard al weer in hetzelfde Jerez om het tijdens de kwalificatie dag van het tweede opeenvolgende Grand Prix weekend op Circuit de Jerez – Angel Nieto. Het verhaal is bekend, na het geprobeerd te hebben bleek het allemaal teveel van het goede en moest hij alsnog afhaken en onverrichter zake huiswaarts keren.

Een aantal dagen later kwam Marquez thuis in Cervera tot de conclusie dat er opnieuw is mis was met de geblesseerde arm, iets dat op 03 augustus resulteerde in een nieuwe en tweede operatie nadat bleek dat de aangebrachte plaats op het gebroken bot was gebroken.

Wat volgde was een herstel van minimaal twee tot drie maanden. Met deze wetenschap zou de achtvoudig wereldkampioen aan het einde van het seizoen nog weer aan de start kunnen verschijnen tijdens één of meerdere Grand Prix weekenden. Maar het bleef stil rondom het herstel en de Honda coureur kwam dan ook niet meer in actie dit seizoen.

Tijdens het laatste Grand Prix weekend van het seizoen in Portimão doken dan ook de eerste geruchten op dat de blessure weleens veel ernstiger kon zijn dan was verwacht en dat er misschien wel een derde operatie noodzakelijk kon zijn voor een volledig herstel.

Zo zou Márquez de afgelopen maanden verschillende specialisten in het buitenland hebben bezocht, naast het onderhouden van periodieke controles met het medische team dat hem de eerste twee keer in Barcelona heeft geopereerd en die de kwestie tot op heden absoluut geheimhoudt.

Lees ook: Mogelijk derde operatie voor Marc Marquez, beslissing voor 01 december

Officieel worden er nog geen mededelingen over gedaan, maar het schijnt dat Marquez nog dagelijks veel pijn heeft en dat de botaangroei in zijn bovenarm te wensen over laat. Er zou in medische termen sprake zijn van pseudoartrose.***

Het probleem zou zijn ontstaan doordat de behandelende artsen bij de tweede operatie te veel nieuwe schroeven aangebracht hebben naast de afgebroken schroeven die nog aanwezig waren van de eerste operatie en die niet verwijderd konden worden. Met andere woorden, een te grote gatenkaas.

Inmiddels is duidelijk geworden dat Marquez – ondanks dat men voornemens was om voor 01 december een beslissing te nemen over een mogelijke derde operatie – donderdag 3 december in Ruber International Hospital in Madrid is gesignaleerd en hier een gesprek heeft met een aantal specialisten. Deze specialisten zullen volgens het Spaanse ‘La Sexta’ beslissen of Marquez voor de derde keer geopereerd zal gaan worden.

Bij de ingang van het ziekenhuis in Madrid werd de vader Julià Marquez benaderd en hem de vraag gesteld hoe de operatie was verlopen.

Julià Marquez: “Ze hebben hem nog niet geopereerd, ik weet het niet of ze gaan opereren. Ze zoeken, ze kijken, en meer kan ik op dit moment nog niet zeggen.”

Als Marquez in samenspraak met de artsen besluit om zich opnieuw te laten opereren dan zou dat volgens de specialisten betekenen dat er nieuwe herstelperiode volgt van ongeveer zes maanden. Met andere woorden, dit zou betekenen dat de we de nummer 93 ook tijdens de eerste Grand Prix weekenden in 2021 niet in actie zullen zien komen.

***Pseudoartrose betekent ‘nepgewricht’ en duidt op het niet binnen afzienbare tijd genezen van botbreuken. Een botbreuk groeit niet vast en er ontstaat een vals gewricht. Dit gaat gepaard met hevige pijn en een onnatuurlijke beweeglijkheid op de plaats van de breuk. Pseudoartrose treedt vooral op na breuken in de schacht van lange pijpbeenderen, in boven- en onderarm en boven- en onderbeen.

marc-marquez
Marc Marquez – duidelijk zichtbaar dat er meer schade aan de arm is dan uitsluitend een breuk in de bovenarm. | foto© Shoei helmets


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App