Marc Marquez (P7): “Winnen of een podium zit er zondag niet in, top 5 is mogelijk”

3481
marc-marquez
Marc Marquez | foto© Randy van Maasdijk

Marc Marquez kwam zaterdag tijdens de kwalificatiedag van de Gran Premio Nolan del Made in Italy e dell’Emilia-Romagna twee keer ten val, kende een hachelijk moment met een spectaculaire redding maar wist zich ondanks dit als zevende te kwalificeren voor de race van zondag.

De omstandigheden zaterdag tijdens de tweede dag van de Gran Premio Nolan del Made in Italy e dell’Emilia-Romagna waren verre van ideaal. Veel coureurs kwamen ten val, en dat gold ook voor Repsol Honda Team coureur Marc Marquez. De Spanjaard gleed tijdens de vierde vrije training onderuit op slicks. Tijdens Q2, waar Marquez rechtstreeks voor had weten te kwalificeren ging het vervolgens in de beginfase bijna weer mis, maar de achtvoudig wereldkampioen wist een highsider op spectaculaire wijze te voorkomen middels een geweldige redding. Dit was blijkbaar nog niet genoeg want in een poging in de slotfase om zijn eigen snelste rondetijd nog een keer aan te scherpen ging het opnieuw mis met als gevolg een vroegtijdig einde van de kwalificatie. Ondanks dit alles werd een zevende startplaats zijn deel, een niet verkeerde uitgangspositie gezien hetgeen er allemaal gebeurde.

Marc Marquez: “Ik had geluk dat ik een crash kon vermijden in de beginfase van Q2. De bijna crash was een gevolg van de problemen waar we dit seizoen bij Honda mee te maken hebben. Bij hogere temperaturen kunnen we goed en snel rondgaan, maar als het koeler is, hebben we problemen om de banden goed te laten werken. Dit geldt vooral voor de achterband. De band was gewoon nog niet op temperatuur. Ik schrok wel even, want ik moest hem opvangen met mijn nog steeds pijnlijke schouder. Ik voelde meteen een flinke pijn maar dat was na 30 seconden gelukkig over, voor de rest van de sessie was de schouder geen beperking. Het zit zo: Als je in de slotfase nog een snelle ronde wilt rijden, moet je een zeker risico nemen. Het kan gebeuren dat ik toch net iets over de grens ga. Als ik het gehaald had, had ik misschien de tweede startrij gehaald. Dus voor mij is het vertrouwen opbouwen in de warming-up en dan zien we wel.
Ik heb vandaag niet echt goed gereden, simpelweg omdat ik geen vertrouwen had in de motor. Toch is het resultaat oké en aanvaardbaar. Ik denk ook niet dat we problemen zullen hebben met de banden tijdens de race. We kunnen hier zeker zondag niet meedoen voor de overwinning of het podium, maar de top 5 moet mogelijk zijn.”

Marquez wist ondanks zijn schouderblessure dit seizoen twee races te winnen. Beide races (Sachsenring en Austin) werden gewonnen op circuits waar men tegen de klok in rijdt en bestaan uit met name linkerbochten. Het Misano World Circuit Marco Simoncelli behoort niet tot deze categorie waardoor de Repsol Honda Team coureur vaak op voorhand al weet dat het voor hem onder de huidige omstandigheden een lange en zware wedstrijd gaat worden.

 Handige links Gran Premio Nolan del Made in Italy e dell’Emilia-Romagna:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter