De MotoGP race op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto is op zondagmiddag gewonnen door Marc Márquez. De Spanjaard begon voorzichtig aan zijn wedstrijd maar gaf de leiding niet meer terug nadat hij deze overnam. Achter de Spanjaard waren het Johann Zarco en Andrea Iannone die de podiumplaatsen cadeau kregen na een incident tussen Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo en Andrea Dovizioso. 

Op een zeer zonnig en warm Circuito de Jerez – Ángel Nieto ging op zondagmiddag 14:00 uur de MotoGP race van start. Het was duidelijk dat nog niet iedereen zeker was over zijn bandenkeuze aangezien er veel werd gewisseld op de grid. De Honda coureurs kozen allemaal voor een harde voorband,. Zarco koos voor een medium-medium combinatie. Lorenzo koos opvallend genoeg voor een zachte voorband.

Het was Jorge Lorenzo vanaf de vierde plaats die een zeer goede start kende en de leiding in handen nam bij het ingaan van de eerste bocht. Achter de Spanjaard waren het landgenoot Dani Pedrosa en Johann Zarco, polesitter Crutchlow viel terug naar de vierde plaats voor Marc Márquez.

Achter de eerste vijf waren het Suzuki coureurs Alex Rins en Andrea Iannone op de zesde en zevende plaats in de openingsronde met Andrea Dovizioso, Valentino Rossi en Maverick Viñales daarachter bij de eerste tien.

Bij het ingaan van de tweede ronde ging Márquez voorbij aan Crutchlow en nam de vierde plaats over. Ook Dovizioso boekte progressie en ging voorbij aan Iannone. Voor Aleix Esparagaró kwam de race al heel vroeg ten einde. Aprilia had voor de race een nieuw motorblok gemonteerd maar deze bleek het niet lang vol te houden.

Lorenzo maakte in de derde ronde ter hoogte van bocht 6 een fout waardoor Pedrosa er voorbij kon. Dit was echter van korte duur aangezien de Ducati coureur meteen terugsloeg. Márquez wilde naar voren en ging met een spectaculaire manoeuvre in de snelle bocht 11 voorbij aan teamgenoot Pedrosa.

In de zesde ronde maakte Rins een fout en ging hard onderuit waarmee de Suzuki coureur voor de derde keer in de eerste vier races ten val is gekomen. Even later ging het ook wederom mis voor Crutchlow. De Brit verloor de voorkant van zijn Honda in de eerste bocht en crashte.