Marc Marquez begint komend weekend in Sepang als leider, en met een voorsprong van 33 punten op zijn enige nog overgebleven rivaal Andrea Dovizioso, aan de voorlaatste Grand Prix van het seizoen. Mocht de Repsol Honda coureur zondag na afloop van de MotoGP race van de Shell Malysia Motorcycle Grand Prix mee dan 25 punten van zijn voorsprong overhouden dan is de titelstrijd vroegtijdig beslist.

Voorafgaand aan de Michelin Australian Motorcycle Grand Prix op het circuit van Phillip Island dacht nagenoeg iedereen dat de titelstrijd in de MotoGP klasse dit seizoen pas tijdens de laatste Grand Prix in Valencia beslist zou gaan worden. Tijdens de Australische MotoGP afgelopen zondag sloeg Marquez echter keihard toe;  de Repsol Honda coureur wist de meer dan spannende wedstrijd te winnen terwijl zijn naaste rivaal in de strijd voor de titel Andrea Dovizioso niet verder wist te komen dan een teleurstellende dertiende plaats in de race.

Marquez zette hiermee een hele belangrijke stap op weg naar zijn zesde wereldtitel door zijn voorsprong met nog twee wedstrijden te gaan uit te breiden van 11 naar maar liefst 33 punten. Mocht de Spanjaard komend weekend in Sepang 25 of meer punten van zijn voorsprong overhouden dan is het beslist en kunnen Honda, het Repsol Honda Team en Marquez zondagavond in Sepang al de champagne ontkurken.

Maar wat moet Dovizioso doen om dit feestje nog even uit te stellen en wat moet Marquez doen om zondag de titel veiligstellen? Onderstaand een overzicht:

  • Dovizioso wint: Marquez moet minimaal tweede worden om de titel veilig te stellen
  • Dovizioso tweede: Marquez moet minimaal vierde worden om de titel veilig te stellen
  • Dovizioso derde: Marquez moet minimaal zevende worden om de titel veilig te stellen
  • Dovizioso vierde: Marquez moet minimaal tiende worden om de titel veilig te stellen
  • Dovizioso vijfde: Marquez moet minimaal twaalfde worden om de titel veilig te stellen
  • Dovizioso zesde: Marquez moet minimaal dertiende worden om de titel veilig te stellen
  • Dovizioso zevende: Marquez moet minimaal veertiende worden om de titel veilig te stellen
  • Dovizioso achtste: Marquez moet minimaal vijftiende worden om de titel veilig te stellen
  • Dovizioso negende of lager: Marquez kampioen ongeacht welke klassering.

In theorie zou ook Maverick Viñales nog op gelijke hoogte kunnen komen in de tussenstand met Marquez. Mocht Marquez tijdens de laatste twee wedstrijden geen punten weten te scoren en Viñales beide races winnen dan komt men beide op gelijke hoogte (269 punten), maar kampioen worden zit er echter niet meer in voor de Movistar Yamaha MotoGP Team coureur. Marquez heeft namelijk al zes races weten te winnen, Viñales daarentegen tot nu toe slechts drie. Mocht de Yamaha coureur in Sepang en Valencia als eerste over de finish komen dan komt hij op vijf zeges. Met een gelijk aantal punten maar met één Grand Prix zege meer gaat de titel dan nog naar Marquez.

 

Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag