Marquez het snelst tijdens Valencia MotoGP Official Test

235
marquez
Marc Marquez - Valencia Test 2017 | foto© Nico Schneider

Marc Marquez heeft woensdag tijdens de tweede en afsluitende testdag in Valencia de snelste tijd op de klok gezet. De 2017 MotoGP wereldkampioen noteerde een snelste tijd van 1’30.033 en was daarmee het snelst voor teamgenoot Dani Pedrosa en Johann Zarco. De snelste tijd van Marquez was tevens de snelst tijd van de tweedaagse test, een test waarin Maverick Viñales de tweede tijd noteerde en Zarco als derde afsloot.

Zonder Alvaro Bautista, de Spanjaard ondervond nog te veel hinder van zijn bij een crash tijdens de eerste dag opgelopen rugblessure, maar met het Team Suzuki Ecstar duo Alex Rins en Andrea Iannone – beiden bleven de eerste dag langs de kant vanwege een virusinfectie- gingen woensdagochtend om 10:00 uur op het Ricardo Tormo Circuit de lichten op groen voor de tweede en afsluitende dag van de Valencia MotoGP™ Official Test.Veel actie was er echter het eerste uur opnieuw niet, met een tracktemperatuur van slechts 9 graden bleef nagenoeg iedereen de eerste twee uur binnen. Het was echter Jack Miller die rond de klok van 11 uur als eerste en enige naar buiten ging. De Australiër, die de eerste dag verraste met een vijfde rondetijd op de voor hem nieuwe Ducati, kon er echter niet lang van genieten. Al in zijn tweede snelle ronde ging de Octo Pramac Racing coureur hard onderuit in bocht tien – oorzaak een nog niet voldoende opgewarmde rechterkant van de voorband. Miller zelf bleef ongedeerd, zijn Ducati – de enige fiets voor deze test – liep echter dusdanige schade op waardoor de monteurs tot 14:00 uur nodig hadden om de machine weer op te bouwen.

Rond 11:30 uur had de Spaanse zon zijn werk gedaan en besloten de meeste coureurs hun helm uit de kast te halen en het te gaan proberen. Het was al snel Marc Marquez die bovenaan de lijst te vinden was terwijl niet veel later ook MotoGP debutant Franco Morbidelli in dezelfde bocht als Miller in de fout ging en zijn eerste crash op een MotoGP machine meemaakte.

Achter Marquez, die rond 13:00 uur nog steeds de lijst aanvoerde en op dat moment met een snelste ronde van 1’30.288 slechts een fractie langzamer was dan de snelste tijd van de eerste dag gereden door Maverick Viñales, was het Jorge Lorenzo die op dat moment de tweede plaats innam gevolgd door Aleix Espargaró en Andrea Iannone.

Iannone liet hiermee zien dat hij nog weinig hinder ondervond van zijn darm-en maagklachten en dat hij klaar was om de vele door Suzuki meegebrachte nieuwe onderdelen te testen – zowel nieuw 2018 blok als ook een compleet nieuw chassis. Er kwam echter even later wel een kink in de kabel toen hij in bocht twee onderuit schoof. Ondanks dat het een onschuldige schuiver was, Iannone zelf ongedeerd bleef ging er toch kostbare tijd verloren.

Nadat Johann rond 13:30 uur naar de derde tijd op de lijst wist te komen was het Pol Espargaró die even voor de klok van 14:00 uur iets teveel risico nam in de laatste bocht voor start en finish en zijn KTM machine, onder toeziend oog van broer Aleix, in het gravel parkeerde.

Terwijl Marquez veel van machine wisselde tussen de 2017 en de nieuwe 2018 versie van de Honda RC213V deed de nog steeds op de derde plaats staande Zarco even voor de klok van 15:00 uur een poging om onder de tijd van Marquez te duiken maar ondanks dat de Fransman in de eerste sector sneller was ging het vervolgens in bocht vier mis. De Monster Yamaha Tech3 coureur schoof onderuit, echter zonder gevolgen aangezien hij even later zelf rijdend de pitstraat binnen kwam rijden.

Terwijl een deel van de teams en coureurs het rond de klok van 15:00 uur al voor gezien hielden kwam Zarco na zijn crash even later sterk terug door meteen in zijn eerste snelle ronde een tijd van 1’30.439 op de klok zette, een tijd waarmee hij op dat moment naar de tweede plaats op de lijst wist te stijgen.

Voor Scott Redding kwam er even voor de klok van 16:00 uur ongewild een vroegtijdig einde aan zijn debuut, de op een Aprilia debuteerde Brit ging onderuit met als gevolg een flink beschadigde Aprilia en een vroegtijdig einde van de dag en deze tweedaagse test.

Op het moment dat Andrea Dovizioso al op weg was naar het vliegveld en ook de garagedeuren van de andere kant van de Ducati box al gesloten waren gingen Marquez en Pedrosa er nog een keer goed voor zitten. Dit resulteerde in een nog snellere ronde voor beiden, Marquez verstevigde met een rondetijd van 1’30.033 zijn eigen snelste tijd terwijl Pedrosa naar de tweede plaats achter zijn teamgenoot wist te stijgen.

Ook Viñales, nagenoeg de gehele dag onderweg met de nieuwe aerodynamische kuipdelen – afwisselend op een machine voorzien van het 2016 en 2017 chassis – deed in het laatste uur nog wel een verwoede poging om onder de tijd van de twee Repsol Honda coureurs te komen. De nummer 25 slaagde hier echter niet in waarna ook hij even na 16:00 uur voor gezien leek te houden. Niets was minder waar, 20 minuten later kwam de Spanjaard nogmaals naar buiten al was dit alleen maar voor een proefstart aan het einde van de pitstraat om vervolgens direct weer naar binnen te gaan.

Nadat Miller woensdagochtend als eerste op de baan te vinden was leek het er ook op dat de Australiër woensdagmiddag als laatste nog zijn ronden reed. Niets was echter minder waar, net op het moment dat niemand meer actie op de baan verwachte waren het Redding die nog één ronde reed na zijn crash (en later nog een proefstart maakte) en ‘the Doctor’ die er nog een keer goed voor ging zitten. Een verbetering van zijn tijd zat er voor Rossi gezien de snel afkoelende baan niet meer in, echter aan zijn inzet ontbrak het dus niet.

De snelste tijd van de dag kwam dus op naam van Marquez gevolgd door Pedrosa, Zarco, Lorenzo en Viñales. Cal Crutchlow sloot de tweede dag af als zesde voor Rossi, Miller, Iannone en Aleix Espargaró.

Met zijn snelste rondetijd tijdens de tweede dag werd Marquez ook de snelste man op de samengestelde lijst na twee dagen. Viñales sloot de test met zijn snelste tijd van de eerste dag af als tweede gevolgd door Zarco, Pedrosa, Rossi, Lorenzo, Miller en Crutchlow.

De top tien tijdens deze test werd gecompleteerd door Aleix Espargaró en Dovizioso.

 

Handige links Valencia MotoGP™ Official Test

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoalbum