Martin pakt chaotische Moto3 pole in slotseconden op Silverstone

134
jorge-martin
Jorge Martin - Silverstone | foto© Gresini Racing

Jorge Martin heeft op zaterdagmiddag pole position behaald in een enerverende kwalificatiesessie. In zeer wisselende weersomstandigheden met op het ene moment zon en het andere moment regen was de Spanjaard in de slotfase het snelst voor Jaume Masia en Lorenzo Dalla Porta.

Zaterdagmiddag om 12:35 uur lokale tijd ging de kwalificatietraining voor de Moto3 klasse op Silverstone van start. Zoals de hele dag al te zien was, was er flinke bewolking boven het Engelse circuit te zien waar ieder moment regen uit zou kunnen vallen. Doordat de baan bij aanvang van de sessie nog droog was gingen alle coureurs meteen de baan op en probeerden ze zo gauw mogelijk een snelle rondetijd te noteren. De temperaturen waren nog altijd laag met een buitentemperatuur van slechts 15°C en een asfalttemperatuur van ongeveer 22°C.

Fabio di Giannantonio begon het sterkst aan deze kwalificatie en nam de voorlopige pole position in handen voor Gabriel Rodrigo en Marco Bezzecchi. Daarachter waren het de bekende namen van Aron Canet, Jorge Martin, Jakub Kornfeil, Tony Arbolino en Jaume Masia.

Met twintig minuten te gaan werd de bewolking alsmaar donkerder en vielen de eerste druppels alweer. De marshals zwaaiden met de regenvlaggen waardoor de coureurs naar binnen kwamen en het erop leek dat de uitslag hiermee niet meer veranderd zou worden.

De coureurs keken aandachtig over de pitmuur naar het asfalt en met name Di Giannantonio dacht dat de buit binnen was. In de slotminuten gingen alle coureurs alsnog de baan op om het te proberen en de omstandigheden bleken goed genoeg voor een verbetering. Vrijwel alle coureurs waren snel in de eerste sector en er waren meerdere coureurs die de strijd aan gingen voor pole position.

Voor Rodrigo ging het mis in de snelle bocht 11, Abbey Curve, waarbij hij zijn KTM met hoge snelheid onderuit schoof. Even later ging merkgenoot Bezzecchi ook in de fout bij het uitkomen van bocht 9, Vale, terwijl hij op koers was voor pole position.

Het was uiteindelijk kwalificatiekanon Martin die in de allerlaatste seconden een 2’13.292 noteerde en daarmee opnieuw pole position behaalde, zijn zevende dit seizoen en de zestiende van zijn carrière. Slechts één duizendste van een seconde daarachter was het Masia op de tweede plaats met Dalla Porta die de eerste startrij compleet maakt met de derde tijd op slechts 0.021 seconde van polesitter Martin. Daarachter waren het Arenas, Di Giannantonio, Suzuki, Rodrigo, Bastianini, Bulega en Ramirez in de top tien.

De Moto3 race op Silverstone zal zondagmiddag om 12:20 uur Nederlandse tijd van start gaan.

 

Handige links GoPro British Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App