Matthew Ruisbroek: Nederlands talent, woonachtig in Spanje en rijdend met een Britse licentie

4087
matthew-ruisbroek
Matthew Ruisbroek | foto© Rafa Marrodan

Matthew Ruisbroek is een jong en talentvol wegracecoureur die dit seizoen als coureur zowel uitkomt in de Honda British Talent Cup als ook in de Hawkers European Talent Cup competitie van het FIM Junior GP World Championship. Geboren in België, opgegroeid in Nederland, tegenwoordig woonachtig in Spanje, zoon van een Britse moeder en een Nederlandse vader, een dubbel paspoort en dit seizoen onder een Britse licentie aan de start verschijnend. Wie is Matthew Ruisbroek?

Matthew (Matts) Ruisbroek zag op 08 oktober 2007 het levenslicht in Bree (België). Vader Maurice is Nederlands en moeder Carrie is Brits. Tot zijn twaalfde jaar groeide Ruisbroek op in het Limburgse Kelpen waar zijn ouders een manege runden. Op jonge leeftijd reed hij dagelijks op een pony, maar ondanks dat hij opgroeide tussen de paarden bleek al snel dat voor Ruisbroek junior 1 pk niet voldoende was.

Na een bezoek aan het Misano World Circuit Marco Simoncelli in Italië en een bezoek aan de Dutch TT in Assen was hij verkocht! Dat werd zijn hobby….

Ruisbroek zat in september 2015 op zevenjarige leeftijd voor het eerst op een minimoto tijdens een evenement van Race Kids! Een jaar later had hij zijn eigen fiets en ging hij van start in de Junior A competitie met RAP Holland. Zijn eerste podium behaalde hij in Lelystad toen hij negen jaar oud was.

In 2018 reed hij mee met het NK Junioren in de Junior B klasse en begon ook zijn eerste jaar op een Ohvale 110 cc, een grotere motor met versnellingen. Het Junior B niveau lag hoog maar ondanks dit begon hij het seizoen met een aantal goede races waarin hij zelfs een aantal podiumplaatsen wist te behalen. Ook verscheen Ruisbroek in dat seizoen aan de start in het Europees kampioenschap in Franciacorta (Italië) met een felle concurrentie, waar hij in de top tien eindigde.

Het seizoen 2018 werd echter ook gekenmerkt door een aantal teleurstellingen, dit vanwege de nodige technische problemen. Maar ondanks dit bleef hij rijden en leren op de Ohvale 110. Hij sloot dit 2018 seizoen af met een vierde plaats in het kampioenschap NK Junior B en een 2e plaats in het kampioenschap Ohvale 110 met RAP Holland. Deze tegenslagen zorgden er echter wel voor dat hij niet meer op een minibike wilde rijden, hij wilde hogerop en sneller.

Na in de wintermaanden veel in Spanje getraind te hebben op zijn eigen Ohvale 110 was hij klaar voor een volledig seizoen in deze competitie. Hij won dat seizoen zes van de acht races, voldoende om de Nederlandse titel in de wacht te slepen. Naast zijn successen in deze Nederlandse competitie verscheen hij dat seizoen ook al drie keer op een Ohvale 160 aan de start in het CNV in Italië. Het zal niemand vreemd in de oren klinken dat het niveau in Italië hoog is, zeg maar gerust een moordende concurrentie. Een geweldige leerervaring voor Matthew, of Matts zoals hij op het circuit vaak genoemd.

In 2020 was het weer een stapje hogerop, na weer veel trainen in de winter met zijn persoonlijke trainer Scott Deroue was hij klaar voor het seizoen op zijn Ohvale 190 (rookies klasse). Covid speelde in dat seizoen echter een grote rol. Ondanks dat het seizoen pas heel laat begon slaagde de organisatie erin om hun kalender uit te voeren. Hij behaalde dat seizoen in vier van de vijf evenementen de pole, won drie van de vijf races en eindigde in de andere races als tweede en derde. Met nog één race te gaan werd hij al als kampioen gehuldigd. In hetzelfde jaar behaalde hij ook een derde plaats en een bronzen medaille op het Europees kampioenschap in Adria Italië.

In 2021 werd de volgende stap gemaakt en verscheen Ruisbroek in de kleuren van zijn eigen Matts35 Racing Team aan de start in de Hawkers European Talent Cup van het FIM CEV Repsol. Het werd een leerjaar in deze prestigieuze jonge talenten competitie waarin jonge coureurs onder de zestien jaar de eerste stap maken in hun Road to MotoGP.

Voor 2022 wordt de volgende stap gemaakt. Naast een tweede seizoen in de Hawkers Talent Cup van het FIM Junior GP (de nieuwe naam van het FIM CEV Repsol) start Ruisbroek dit seizoen ook in de Honda British Talent Cup. Inmiddels heeft de in Spanje wonende Ruisbroek in de eerste twee wedstrijdweekend in deze Britse competitie laten zien dat hij de afgelopen winter opnieuw flink progressie heeft weten te boeken. Zo bezet hij met zevenendertig gescoorde punten in vier verreden races de zesde plaats in de tussenstand in de competitie waarin teamgenoot en Nederlander Kiyano Veijer momenteel aan de leiding gaat. Komend weekend in het Portugese Estoril wordt de eerste ronde van het FIM Junior GP kampioenschap verreden, een nieuwe graadmeter en kans om zijn progressie om te zetten in twee klinkende resultaten tijdens de twee dit weekend te verrijden races, dit op de voormalige machine van Zonta van den Goorbergh en het neefje van de Nederlandse Moto2 coureur, Tyger van den Goorbergh als monteur aan zijn zijde.

Nederlander, Brit of Spanjaard?
De opvallende motorsportfan zal het inmiddels opgevallen zijn. De in België geboren, in Nederland opgegroeide en momenteel in Spanje wonende tiener verschijnt dit seizoen aan de start met een Britse licentie. Bijzonder, ja en nee…..vader Maurice legde hij ons donderdag aan de vooravond van de eerste ronde van het FIM Junior GP kampioenschap in het Portugese Estoril uit.

Maurice Ruisbroek: “Het klopt dat Matts dit seizoen met een Britse licentie rijdt, zowel in Engeland als ook in Spanje. Dit alles heeft te maken met de start in de Honda British Talent Cup. Om Matts verder te laten groeien en zich door te kunnen ontwikkelen als coureur hebben we besloten om dit seizoen ook van start te gaan in de Honda British Talent Cup, dit omdat er gewoon te weinig wedstrijden zijn in het FIM Junior GP kampioenschap. We rijden echter niet de hele competitie in Engeland, de Spaanse competitie heeft prioriteit. Honda – Microlise Cresswell Racing, Matts zijn team in Engeland, had op het moment dat we het contract tekenden nog geen Engelse rijder onder contract, iets dat voor het team echter wel heel belangrijk is vanwege de ondersteuning van de nationale motorsportbond. Aangezien Matts zowel een Brits als een Nederlands paspoort heeft konden we hier invulling aan geven. Maar hoe dan ook, het had niet onze voorkeur en het meest belangrijkste………Matts is en blijft gewoon een echte nuchtere Nederlandse tiener die maar één ding wil, en dat is zo hard en snel mogelijk op de motor zijn ronden rijden op het circuit.”

Matthew Ruisbroek, een jonge talentvolle Nederlandse coureur, naast het racen een typische tiener die in zijn vrije tijd graag zwemt, verslaafd is aan zijn Playstation waar MotoGP, Formule 1 en Speed een belangrijke rol spelen. We blijven hem volgen, het Nederlandse talent met zowel een Nederlandse en Britse vlag op zijn Stirlings Racing Team en Microlise Cresswell Racing Honda. Mocht hij dit seizoen een race of meerdere races gaan winnen dan zal echter voor de Nederlander niet het Nederlandse maar het Britse volkslied worden gespeeld. Het kan soms raar lopen in de wereld van de racerij.Handige links FIM Junior GP Estoril 2022:

Volledig tijdschema en uitslagen
Fotoverslag
Live verslag races (video)Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen? Word dan nu Racesport.nl supporter.

Meer info: www.racesport.nl/supporter