Michael Ruben Rinaldi wint STK1000 race in Lausitz, Tessels 18e

222
lausitz
STK1000 podium - Lausitzring | foto© Racesport.nl - Tiny Kolsters

Michael Ruben Rinaldi is zondagmiddag in Lausitz winnaar geworden van de STK1000 wedstrijd. De Ducati coureur profiteerde optimaal van fouten van zijn twee medekoplopers. Teamgenoot Mike Jones werd tweede, Yamaha coureur Roberto Tamburini derde. Wayne Tessels passeerde als achttiende de finish.

Terwijl de startgrid enigzins gewijzigd was vanwege een aantal penalties – Jeremy Guarnoni, Wayne Tessels, Xavier Pinsach en Riccardo Cecchini werden allen zes plaats teruggezet op de grid vanwege het te langzaam rijdend in meer dan drie opeenvolgende sectors tijdens de kwalificatie – gingen even na 15:00 uur op de Lausitzring de lichten op groen voor de 14 ronden tellende STK1000 race.

Bij de start was het de vanaf de pole vertrokken Federico Sandi die de leiding nam voor Maximilian Scheib, Toprak Razgatlioglu, Mike Jones en Florian Marino.

Terwijl Sandi meteen een gaatje wist te slaan op Scheib, die op zijn beurt een klein gaatje had op Razgatlioglu en Jones, ging het een ronde later mis voor de op de tweede plaats rijdende Chileen. De Aprilia coureur schoof onderuit met als gevolg einde wedstrijd.

Sandi nam ronde na ronde iets meer afstand op de inmiddels naar de tweede plaats gekomen Michael Ruben Rinaldi en Razgatlioglu terwijl Jones halverwege de wedstrijd al ruim 5 seconden prijs moest geven op de leider in de race en net voor Marino als vijfde doorkwam.

Ondanks zijn penalty (teruggezet van de 21e naar 27e positie op de grid) wist Tessels in de beginfase van de wedstrijd al een groot aantal plaatsen goed te maken en halverwege de 14 ronden tellende race als 17e door te komen.

In het tweede deel van de race wist Rinaldi- met in zijn slipstream Razgatlioglu- ronde na ronde het verschil naar de vanaf de start aan de leiding rijdende Sandi te verkleinen. Met nog drie ronden te gaan was het verschil voor het eerst minder dan een seconde en een ronde later wisten zowel Rinaldi als ook Razgatlioglu de aansluiting te vinden en beiden volop de druk op de ketel te zetten bij de BMW coureur.

In de voorlaatste ronde wist Razgatlioglu meteen bij de eerste aanval van de derde naar de eerste plaats te komen. Rinaldi sloeg vervolgens meteen terug terwijl op dat moment Sandi het achterwiel raakte van Razgatlioglu en naast de baan raakte. Terwijl de BMW coureur alle zeilen bij moest zetten om niet ten val te komen ging de Turkse Kawasaki coureur twee bochten later onderuit na de controle over de voorkant te hebben verloren.

Rinaldi kon hierdoor onbedreigd naar de overwinning rijden en na 14 ronden met een voorsprong van ruim 2 seconden op zijn teamgenoot Jones de finish passeren. Achter de twee Ducati coureurs streden de twee Yamaha teamgenoten Roberto Tamburini en Marino in de laatste ronde een verbeten strijd uit voor de laatste podiumplaats.

Tamburini wist deze tweedstrijd in zijn voordeel te beslissen en mocht na afloop met Rinaldi en Jones meer naar het podium.

Marino kwam als vierde over de finish gevolgd door de van pole vertrokken, lange tijd aan de leiding gereden hebbende en in de slotfase naast de baan geraakte Sandi.

Ondanks dat hij zes plaatsen werd teruggezet op de startgrid eindigde Guarnoni als zesde gevolgd door Luca Vitali, Sebastien Suchet terwijl de twee Duitsers Julian Puffe en Marvin Fritz tijdens hun thuiswedstrijd de top tien completeerden.

Ondanks zijn sterke eerste helft van de race wist Tessels in het tweede deel geen posities meer te winnen, sterker nog hij moest er eentje prijsgeven. De Agro On-Benjan- Kawasaki coureur passeerde na 14 ronden dan ook als achttiende de zwart/wit geblokte vlag.

Tussenstand kampioenschap
Met zij overwinning verstevigd Rinaldi zijn leidende positie in de tussenstand van het kampioenschap. De Italiaan heeft na 6 verreden races 115 punten gescoord, 26 meer dan Razgatlioglu die tweede staat met 89 punten en 35 meer dan Marino die met nog drie wedstrijden te gaan de derde plaats inneemt. Danny de Boer neemt met 13 punten de zeventiende plaats in terwijl Tessels met 5 gescoorde punten dit seizoen drieëntwintigste genoteerd staat op deze lijst.