Michael van der Mark: ‘Erg blij dat ik op één van de beste MotoGP fietsen mag rijden’

386
mark
Michael van der Mark foto© Michael van der Mark

Maandagmiddag om 12:00 uur werd het nieuws officieel naar buiten gebracht dat Michael van der Mark tijdens de eerstvolgende Grand Prix zijn debuut gaat maken als MotoGP coureur als vervanger van de geblesseerde Valentino Rossi. Een unieke kans voor de Nederlander die daarmee een langgekoesterde wens in vervulling ziet gaan. Maandagmiddag spraken we kort met een blije en opgetogen Rotterdammer.

Nadat het nieuws maandagmiddag officieel wereldkundig gemaakt werd stond de wereld letterlijk op de kop voor Michael van der Mark. Van regionale dagbladen, landelijke dagbladen, nationale – en internationale motorsport media, regionale – en landelijk tv zenders, nationale radiostations en vele bekenden wilden natuurlijk allemaal weten hoe het precies zit, wat er allemaal gaat gebeuren en hoe het mogelijk is dat een Nederlandse coureur als vervanger op mag treden van negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi.Tussen alle plichtplegingen in nam de sympathieke Rotterdammer kort de tijd om een aantal vragen te beantwoorden van de Racesport.nl redactie.

Op welk moment kwam je erachter dat het serieus was en dat Yamaha toch echt voor jou zou kiezen?

MVDM: “Het was vanaf het begin al serieus maar eind vorige week was het echt duidelijk.”

Welke verwachtingen heeft Yamaha van je?

MVDM: “Ze hebben geen verwachtingen geuit en leggen ook geen druk op. Ze willen gewoon dat ik een kans krijg om deze ervaring op te doen en zijn benieuwd hoe het zal gaan.”

Wat voor verwachtingen heb je op dit moment zelf, wanneer is het weekend voor jou geslaagd?

MVDM: “Het is heel moeilijk om een verwachting te hebben, ik ken de machine niet en heb niet de mogelijkheid om te testen. mijn eerste meters zullen direct tijdens de eerste vrije training in het raceweekend zijn en je rijdt tegen de beste coureurs in de wereld die al veel MotoGP ervaring hebben. De banden zullen volledig anders zijn dan op mijn World Superbike R1, ook de carbon remmen zijn nieuw voor mij. Maar het is een fantastische kans om ervaring op te doen met een MotoGP machine.”

Je hebt straks de complete crew van Valentino Rossi om je heen werken, wat verwacht je daar van?

MVDM: “Veel informatie en veel hulp. Die mensen zijn zo ervaren, dat is ongelooflijk en dat is zeer waardevol voor mij. Galbusera heeft jarenlang voor Yamaha in WK Superbike gewerkt en begrijpt goed het verschil voor mij als rijder. Dat kan alleen maar helpen in de aanpassing.”

Al heel lang een droom van Michael van der Mark | foto© Michael van der Mark

MVDM: “Ik vervang Rossi niet, ik mag op zijn motor rijden”

 

Hoe ga je je voorbereiden op het weekend in Aragon?

MVDM: “Ik volg natuurlijk MotoGP sowieso al behoorlijk intensief en je spreekt natuurlijk geregeld al mensen die ervaring met MotoGP hebben. Uiteraard heb ik al een paar dagen goed nagedacht over alle aspecten en de vragen die ik heb. Maar feit is dat ik morgen (dinsdag 12 sept) al naar Portimao ga voor de WK Superbike race. Ik zet dus vanaf nu de knop weer om en focus op Superbike. Vanaf de woensdagavond voor Aragon zal ik met mijn crew chief (Silvano Galbusera) veel tijd doorbrengen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn voor de eerste MotoGP kilometers.”

Hoe reageerde je eigen Pata Yamaha Official WorldSBK Team op het nieuws? Gaven zij meteen groen licht?

MVDM: “Binnen Yamaha zijn de lijnen best wel kort. Mijn contract is met Yamaha Motor Europe en de mensen van Yamaha MotoGP hebben uiteraard contact gehad met hen om te overleggen. Dat lijkt me ook een correcte manier van handelen. Ben blij dat Yamaha Motor Europe toestemming heeft gegeven! Het team gunt me deze kans.”

 

MVDM: “Ik ben erg blij dat ik op één van de beste MotoGP-fietsen ter wereld mag rijden”

 

Je hebt natuurlijk al contact gehad met je teamgenoot bij het Pata Yamaha team, Alex Lowes. Hij reed vorig jaar een Grand Prix als vervanger van Bradley Smith bij het het Tech3 Yamaha team. Heeft hij je al tips of adviezen gegeven?

MVDM: “Het is grappig om hier nu aan te denken, want tijdens het WorldSBK seizoen hebben Alex en ik al eens besproken wat hij vorig jaar op de M1 heeft gedaan. Hij vertelde me dat het een fantastische fiets is, en hij zei dat ik het ook fantastisch zou vinden. Het is zo anders, leuk en goed, dus we hebben al gesproken, maar het was al voordat ik de kans had om met de MotoGP machine te rijden. Maar hij weet dat ik er van zal genieten, ik denk dat het een gevoel zal zijn als een kind in een snoepwinkel.”

Ga je het met het oog op het MotoGP weekend nu iets rustiger aan doen tijdens het WorldSBK in Portimao aankomend weekend?

MVDM: “Lijkt me geen goed plan.”

De Gran Premio Movistar de Aragón wordt van 22 t/m 24 september verreden op het Motorland Aragon Circuit. Vanzelfsprekend zullen we als Racesport.nl de komende dagen het nieuws volgen en aanwezig zijn tijdens het MotoGP debuut van Van der Mark om verslag te doen van de verrichtingen van de eerste Nederlander die sinds Jurgen van den Goorbergh actief zal zijn in de koningsklasse.