Michelin Grand Prix of Styria: Moor wint eerste NTC race, Veneman vijfde

680
loris-veneman
Loris Veneman (27) en Kas Beekmans (68) - NTC race Red Bull Ring | foto© Onepercent magazine

Rossi Moor heeft zaterdagmiddag op de Red Bull Ring de eerste Northern Talent Cup race van de Michelin Grand Prix of Styria op zijn naam geschreven. De Hongaar kwam na vijftien ronden als winnaar over de finish terwijl Nederlander Loris Veneman na een sterk gereden race als vijfde werd geklasseerd.

Naast de Red Bull MotoGP Rookies Cup coureurs rijden dit weekend ook de Northern Talent Cup coureurs op de Red Bull Ring twee races in het bijprogramma van de Michelin Grand Prix of Styria. Deze jonge talenten rijden een gecombineerd wedstrijdweekend met de coureurs uit de Austrian Junior Cup.

Vanwege het grote aantal deelnemers plaatsten de 21 snelste coureurs uit de kwalificaties rechtstreeks voor de races, de rest van het veld kon zich alsnog via een zaterdagochtend om 08:20 op het programma staande last change race zien te kwalificeren voor de race, men diende in deze race dan bij de eerste drie te finishen aangezien er slechts drie plaatsen beschikbaar waren.

Van de vier Nederlandse deelnemers wisten zich drie coureurs rechtstreek te kwalificeren. Zo wist Loris Veneman een keurige tweede startplaats veilig te stellen, kwalificeerde Kas Beekmans zich als vijfde en kon ook Rio Olofsen zich met een twintigste rondetijd in de kwalificatie meteen opmaken voor de race. Damian Boessenkool greep er met drieëntwintigste rondetijd in eerste instantie net naast. De jonge Staphorster moest dus zaterdagochtend van start in de last change race en dat deed hij met verve door deze wedstrijd winnend af te sluiten en zich daarmee alsnog te kwalificeren voor de race.

Race 1
Bij de start van de eerste race, die zaterdagmiddag om17:30 uur van start ging, waren het Veneman en Beekmans die zich in de beginfase goed voor in het veld wist te handhaven, sterker nog Veneman nam zelfs een aantal keren de leiding. Olofsen en Boessenkool wist beiden na de start een flink aantal plaatsen goed te maken en binnen de top vijftien door te komen.

Terwijl Veneman zich de rest van de race voorin het veld wist te handhaven moest Beekmans in het tweede deel van de wedstrijd de ruim tien man tellende kopgroep laten gaan. Ook Olofsen en Boessenkool konden hun uitstekende start van de race geen vervolg geven, zij vielen terug naar in het achterveld (Boessenkool als gevolg van een crash).

Met nog minder dan vijf ronden te gaan viel de grote kopgroep in twee delen uiteen waarbij Veneman aan de goede kant van de breuk zat. De coureur uit Dalfsen knokte voor wat hij waard was, hield stand om uiteindelijk als vierde achter Rossi Moor, Lenoxx Phommara en Kevin Farkas de finish te passeren. Helaas bleek Veneman in de laatste ronde even op het groene deel naast de baan gekomen te zijn met als gevolg dat hij na afloop hierdoor één positie terug werd gezet en als vijfde werd geklasseerd.

Beekmans passeerde in deze eerste race van het weekend op ruim 11 seconden van de winnaar als vijftiende. Ook Beekmans kreeg een penalty aan zijn broek aangezien hij verzuimt had een opgelegde longlap penalty uit te voeren. Het gevolg een tijdstraf van drie seconden maar deze maakte geen verschil in zijn klassering.

Olofsen en Boessenkool passeerden beiden op 37 seconden van Moor de finish, zij werden hiermee respectievelijk als negentiende en twintigste geklasseerd.

De tweede Northern Talent Cup race van de Michelin Grand Prix of Styria gaat zondagmiddag om 16:30 uur van start. 

Racesport.nl Liveblog
Voor meer details van deze en alle andere tijdens de tweede dag van de Michelin Grand Prix of Styria verreden sessies verwijzen wij jullie naar het Racesport.nl Liveblog: Racesport.nl Liveblog – zaterdag.Handige links Michelin Grand Prix of Styria:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter