Miguel Oliveira leidt listige FP3 op Phillip Island

154
Miguel Oliveira | foto© Racesport.nl - Russell Colvin

Op zaterdagochtend wist Miguel Oliveira de snelste tijd te rijden in de derde vrije training voor de Moto2 klasse op Phillip Island. In zeer wisselende weersomstandigheden wist de Portugees het snelst te zijn voor Pecco Bagnaia en Simone Corsi. RW Racing GP coureur Axel Pons eindigde na een valpartij als achttiende. 

Waar het tijdens de eerdere MotoGP FP3 nog hard regende scheen voor de sessie van de Moto2 klasse de zon weer en waren de omstandigheden nagenoeg perfect. In de eerste aantal minuten namen de coureurs het zekere voor het onzekere en gingen de baan op met regenbanden, maar dit bleek al gauw overbodig te zijn en werden er slicks onder de machines gemonteerd.Het waren Pecco Bagnaia, Tom Lüthi en Marcel Schrötter die als eerste met slicks de baan op gingen en streden om de snelste rondetijd die steeds verder werd aangescherpt.

Leider in het kampioenschap Franco Morbidelli meldde zich ook bij de snelste coureurs na een onopvallend optreden in de trainingen op vrijdag. Miguel Oliveira leek ook comfortabel op zijn KTM chassis en noteerde de tot dusver snelste tijd. Verder was het Australiër Remy Gardner die zich voor zijn eigen fans in de top vijf liet zien.

De omstandigheden leken nog steeds erg listig. Iker Lecuona kwam op zeer hoge snelheid hard ten val bij het uitkomen van bocht 3, ‘Stoner corner’ nadat hij buiten de baan kwam. Het leek erop dat dit door de harde zeewind kwam die hem een extra zet gaf. De Spanjaard rolde hard door de grindbak en had zichtbaar veel pijn. Ook Lorenzo Baldassarri had nog geen geluk dit weekend aangezien de Italiaan wederom ten val kwam en last leek te hebben van zijn schouder. Niet veel later werd bekend dat de schouder van de Forward Racing coureur uit de kom was geraakt.

De snelste man van de vrijdag, Takaaki Nakagami, kende een slechte start van de dag en kon niet bij de eerste twintig coureurs komen. De situatie werd nog erger aangezien de Japanner in bocht 10 zijn Kalex onderuit remde en in het proces slachtoffer Edgar Pons meenam richting de grindbak, beide coureurs bleven ongedeerd.

Na een periode van zonneschijn sloeg het weer opnieuw om en begonnen de druppels op het circuit te vallen. Dit bleek heel kortstondig te zijn aangezien de coureurs na een kort bezoek aan de pits al snel weer de baan op gingen.

Het was uiteindelijk Oliveira die comfortabel de snelste tijd noteerde voor Bagnaia en Corsi. Morbidelli eindigde als vierde voor Binder en de in de laatste minuten gecrashte Schrötter. Ook Gardner kwam in de slotfase ten val na het noteren van de zevende tijd voor Locatelli, Raffin en Márquez.

Verder waren er nog valpartijen voor Mattia Pasini,  Axel Pons en Edgar Pons. Ze bleven allemaal ongedeerd.

De kwalificatie voor de Moto2 klasse zal om 07:05 uur Nederlandse tijd van start gaan.

Handige links Michelin Australian Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag