Miguel Oliveira over zijn overstap van KTM naar Aprilia

4359
miguel-oliveira
Miguel Oliveira - MotoGP test Valencia 2022 | foto© motogp.com

Miguel Oliveira is in 2023 één van de twee coureurs binnen het Cryptodata RNF Racing MotoGP Team. De Portugees verkoos het nieuwe Aprilia MotoGP satellietteam boven een langer verblijf bij KTM, dit ondanks dat hij afgelopen seizoen de meest succesvolle coureur was binnen de Oostenrijkse MotoGP familie.

Miguel Oliveira kwam sinds het seizoen 2019 als coureur uit voor KTM in de koningsklasse. In de vier seizoenen dat hij op een KTM RC16 actief was wist hij maar liefst vijf overwinningen te behalen. Ondanks het feit dat de Portugees hiermee de meest succesvolle KTM-coureur is sinds het Oostenrijkse merk in 2017 haar debuut maakte als fabrikant in de MotoGP klasse eindigde eind 2022 de samenwerking tussen de Oostenrijkers en de 28-jarige coureur, dit ondanks dat de Portugees een aanbieding op zak had voor een langer verblijf. Hierbij moet wel vermeld worden dat Oliveira binnen het KTM-fabrieksteam plaats moest maken en ondergebracht zou worden bij Tech3 GASGAS. De KTM-directie had namelijk besloten dat Jack Miller overgenomen zou worden van Ducati als de nieuwe teamgenoot van Brad BinderOliveira start vanaf 2023 voor RNF-Aprilia, hij tekende voor twee seizoenen. Voor velen kwam de overstap van Oliveira naar het nieuwe Aprilia MotoGP satellietteam als een verrassing. Niet voor Oliveira zelf, zo bleek afgelopen weekend in een interview welke de Portugese televisiezender Antena 1 had met de nieuwe Aprilia MotoGP coureur.

Miguel Oliveira: “Ik kan niet zeggen dat KTM mij slecht behandeld heeft, zeker niet. We hadden gewoon andere ideeën over de toekomst. De herstructurering van het team ging hand in hand met de wil om een andere coureur in het fabrieksteam te hebben dan ik. Die verschillen leidden natuurlijk tot enige afstand en we hadden in mijn ogen dan ook samen geen toekomst meer. Ze wilden dat ik bleef en voor GASGAS zou gaan rijden, wat eigenlijk een KTM is maar dan gespoten in een andere kleur (rood). Het idee was om het merk GASGAS in de picture te zetten met een tweetal Iberische coureurs, dit omdat het merk van oorsprong Iberisch is. Vanwege dit feit wilden ze een Spaanse en een Portugese coureur, maar ik was niet erg enthousiast over het idee.”

In plaats van een overstap naar een KTM MotoGP satellietteam (GASGAS) koos Oliveira ervoor om de overstap te maken naar het nieuwe Aprilia MotoGP satellietteam (Cryptodata RNF Racing MotoGP Team).

Miguel Oliveira: “Ik geloof oprecht dat er momenten in het leven zijn waarop we een verandering nodig hebben. Er zijn rijdende treinen waar je maar één keer op kunt stappen en die kansen moet je dan ook meteen grijpen is mijn visie. Ik stond er dan ook meteen voor open voor deze overstap. Maar ondanks mijn beslissing ben ik KTM dankbaar, ze hebben me een geweldige kans gegeven in mijn sportieve carrière. Ik heb er vier geweldige jaren gehad.”

Een weloverwogen keus dus van de Portugees. Misschien niet de meest makkelijke weg maar wel een weg en een beslissing die Oliveira volgens eigen zeggen een geweldige kans biedt om zijn ambities op termijn waar te kunnen maken.

Miguel Oliveira: “Diep van binnen wist ik meteen dat ik niet wilde blijven. Ik wilde nieuwe mogelijkheden verkennen en mijn doel is om op termijn wereldkampioen worden. Ik geloof dat dat binnenkort zal gebeuren.”

Of Oliveira echt wereldkampioen kan worden is de vraag, maar hij maakte bij zijn eerste optreden op de Aprilia RS-GP – in november tijdens de MotoGP Test in Valencia – een zeer goede indruk. Hij noteerde tijdens deze dag verrassend de vierde rondetijd op slechts 0,3 seconde van de snelste rondetijd van de dag gereden door Luca Marini en slechts 0,1 seconde van de rondetijd van Aprilia merkgenoot Maverick Viñales die deze dag afsloot met de tweede rondetijd van de dag. Mocht Oliveira in 2023 zijn ultieme doel behalen, MotoGP wereldkampioen worden, dat zal het een unieke prestatie zijn aangezien het al heel lang geleden is dat een niet fabriekscoureur in de koningsklasse aan de haal ging met de wereldtitel.

In 2023 zal Oliveira samen met Raul Fernandez het rijdersduo vormen binnen het Cryptodata RNF Racing MotoGP Team onder leiding van Razlan Razali en Nederlander Wilco Zeelenberg. Opmerkelijk hierbij is dat zowel Oliveira als ook Fernandez in 2022 actief waren op een KTM RC16 machine en beiden een vergelijkbare overstap hebben gemaakt.