Miguel Oliveira (P15): “Moet aantal KTM gewoontes nog af zien te leren”

2086
miguel-oliveira
Miguel Oliveira - Seoang Test | foto© RNF Racing

Miguel Oliveira eindigde zaterdag nog als tweede maar tijdens de derde en afsluitende dag van de Sepang MotoGP Official Test moest de Portugees genoegen nemen met slecht de zeventiende rondetijd van de dag. Dat was even slikken, maar de Aprilia coureur had er na afloop wel een verklaring voor.

Miguel Oliveira zette zaterdag in Sepang de tweede rondetijd van de dag op de klok achter Jorge Martin. Terwijl de rest van het veld er zondag nog een stapje bovenop deed was Oliveira samen met Fabio Quartararo de enige die er tijdens de derde en afsluitende testdag niet in slaagde om zich te verbeteren. Met een snelste rondetijd van 1’58.922 eindigde de Portugees de dag als zeventiende terwijl hij met zijn snelst gereden ronde van zaterdag (1’58.839) deze driedaagse test afsloot als vijftiende op de samengestelde tijdlijst.

Miguel Oliveira: “Gemengde gevoelens, dat is denk ik de beste omschrijving. Ik heb veel werk in de motor gestoken, maar de laatste ‘time attack’ voelde niet natuurlijk aan. Ik probeerde iets te forceren en kon daardoor de nieuwe band niet voldoende gebruiken. Dat viel een beetje tegen. Ons potentieel is veel groter dan wat de uitslagenlijsten laten zien.”

De RNF MotoGP Team coureur, die na vier jaar bij KTM in 2023 zijn debuut in het MotoGP wereldkampioenschap gaat maken op een Aprilia, heeft de afgelopen drie dagen kunnen zien dat zowel Ducati maar ook Aprilia deze winter haar huiswerk goed gemaakt heeft.

Miguel Oliveira: “Ik heb geen idee wie het beste pakket heeft voor het komende seizoen. Ik heb er momenteel flinke de pest in, ik weet dat het veel beter kan op deze machine. Maverick en Aleix hebben hier met het nieuwste materiaal gereden, ik heb nog geen 2023-onderdelen getest. Ik weet niet of deze ook beter zijn. Onze focus moet liggen op het maximale uit ons huidige pakket halen. De Ducati’s zijn goed daar lijkt me geen twijfel over mogelijk, het wordt sowieso opnieuw een heel spannend seizoen.”

Ondanks dat Oliveira niet met het 2023 materiaal gereden heeft werd er tussen de twee Aprilia MotoGP teams wel veel informatie uitgewisseld gedurende deze test, een samenwerking die volgens de 28-jarige Portugees naar wens verliep.

Miguel Oliveira: “Ik heb veel geleerd van de data van Aleix en Maverick, maar ook van Raul. Raul reed slechts een jaar op de KTM en had, in tegenstelling tot mij had hij zijn rijstijl nog niet volledig veranderd. Aan de andere kant moet ik nog een paar gewoonten doorbreken die ik de afgelopen vier jaar bij KTM heb ontwikkeld. Omdat ze simpelweg niet werken op de Aprilia.”

De MotoGP coureurs hebben nog twee officiële testdagen voor de boeg alvorens het 2023 MotoGP seizoen van start gaat. Deze twee testdagen vinden plaats op 11 en 12 maart aanstaande op Autodromo Internacional do Algarve in Portugal, het circuit waar twee weken later het eerste Grand Prix weekend van 2023 wordt verreden.

Handige links Sepang MotoGP Official Test 2023

Tijdschema en volledige uitslagen