Mikhalchik en Reiterberger winnen IDM Superbike races in Schleiz

1207
Markus Reiterberger (21) en Ilya Mikhalchik (37) - Foto credit: Damon Teerink

Ilya Mikhalchik en Markus Reiterberger hebben de IDM Superbike 1000 races in Schleiz gewonnen. Bastien Mackels scoorde een podiumplaats voor het Nederlandse SWPN team. Pepijn Bijsterbosch werd dertiende in de eerste race en viel in de tweede race uit.

Zondag werd de vijfde en zesde race van het IDM Superbike 1000 seizoen 2021 verreden op het circuit van Schleiz. Markus Reiterberger, die dit weekend terugkeert in het IDM, mocht gelijk vanaf pole position vertrekken voor Ilya Mikhalchik. Florian Alt noteerde een derde tijd in de kwalificatie, alleen zijn BMW kwam niet door de technische keuring na afloop en moest daardoor vanaf de laatste plaats op de grid de eerste race aanvangen. De derde plaats op de voorste startrij werd overgenomen door Bastien Mackels van het Nederlandse SWPN team. Pepijn Bijsterbosch mocht vanaf plaats twaalf op de vierde startrij aan de race beginnen.

In de eerste race bleken Reiterberger en Mikhalchik een klasse apart te zijn. Reiterberger kwam uit op het S1000RR model van BMW, terwijl Mikhalchik racet met de nieuwe BMW M1000RR van het team van Werner Daemen. Reiterberger deed het kopwerk, terwijl Mikhalchik volgde. In de voorlaatste ronde ging Mikhalchik in de aanval en dit was voldoende voor de winst in de eerste race. Daarachter had Mackels een mindere start, waardoor hij zich eerst lang Julian Puffe en Luca Grunwald moest werken. Toen dat eenmaal gelukt was wist de Belg alleen naar een derde plaats te rijden. Alt reed een indrukwekkende inhaalrace vanaf de laatste plek op de grid en wist nog als vierde te finishen voor Puffe, Alessandro Polita, Grunwald en Vladimir Leonov. Bijsterbosch kende geen gemakkelijke race. Na de eerste ronde reed hij op plaats twaalf, maar viel daarna terug naar de veertiende plaats. In de slotfase wist Bijsterbosch de strijd om plaats dertien van Marco Fetz te winnen.

Vanwege de omgekeerde gridregels moesten Mikhalchik, Reiterberger en Mackels in de tweede race vanaf de derde startrij vertrekken. Deze keer hoefde Alt niet als laatste, maar mocht hij vanaf pole position vertrekken met Puffe en Polita op de eerste startrij. Reiterberger kwam na de start binnen een halve ronde naar plaats twee achter leider Puffe. Mikhalchik had wat meer moeite om naar voren te komen, maar in de zesde ronde wist hij ook Puffe te passeren. Mikhalchik probeerde Reiterberger te achterhalen, maar slaagde daar niet in. Reiterberger wist de eerste plaats vast te houden en won zo tijdens zijn terugkeer in het IDM. Mikhalchik werd tweede en Alt pakte zijn eerste podium van de dag. Puffe werd vierde gevolgd door Grunwald en Leonov. Weinig geluk in het Nederlandse kamp tijdens de tweede race. Bijsterbosch viel al vroeg in de race uit met technische problemen en Mackels kwam op de Yamaha R1 van SWPN ten val.

De volgende ronde van het IDM Superbike 1000 kampioenschap is van 13 t/m 15 augustus op het TT Circuit Assen. Het wedstrijdverslag van de overige IDM klassen is te lezen in een ander artikel op Racesport.nl.