Moto2 & Moto3 Test Jerez: Ogura en Suzuki het snelst tijdens dag 1

5013
ai-ogura
Ai Ogura | foto© Jerez Circuit

Twaalf Moto2 en zeven Moto3 teams werken woensdag en donderdag op Circuito de Jerez Angel Nieto een tweedaagse privé test af. Woensdag tijdens de eerste dag waren het Ai Ogura (Moto2) en Tatsuki Suzuki (Moto3) die het snelst waren. De Nederlanders Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh noteerden respectievelijk de vijftiende en eenentwintigste rondetijd van de dag.

Nog voordat aanstaande zaterdag de eerste en enige Official IRTA Moto3 & Moto2 test op het Autodromo Internacional do Algarve van start hebben een aantal Moto3 en Moto3 teams deze dagen nogmaals hun tenten opgeslagen op het circuit van Jerez voor een tweedaagse privétest.Ondanks dat de weersomstandigheden woensdag goed waren kregen de coureurs tijdens de eerste dag te maken met een verraderlijk Zuid-Spaans circuit. De vier voorgaande dagen werd er op het circuit volop en uitsluitend getest met auto’s, iets dat in bepaalde bochten voor verraderlijk omstandigheden zorgde. Deze omstandigheden zorgden alleen in de Moto2 klasse al voor maar liefst zestien crashes, en sommige echt hele stevige crashes. Eén van deze slachtoffers was de in Nederlandse dienst rijdende Barry Baltus. De jonge Belg kwam rond lunchtime op hoge snelheid (bocht 5) ten val, een val waarbij hij zijn RW Racing GP Kalex machine compleet afschreef. Wonder boven wonder bleef Baltus zelf ongedeerd, maar de RW Racing GP monteurs hadden de rest van de dag nodig om een compleet nieuwe machine op te bouwen, hetgeen betekende een vroegtijdig einde van de dag.

Andere coureurs die ten val kwam waren o.a. Somkiat Chantra, de man die een week geleden nog de tijdlijst aanvoerde tijdens de tweedaagse privétest op hetzelfde circuit, de dit seizoen in de Moto2 klasse debuterende Filip Salac, Keminth Kubo, Gabriel Rodrigo en Manuel Gonzalez.  Een volledige lijst met alle gecrashte coureurs ontbreekt nog op het moment van dit schrijven.

Op de baan was het de Japanner Ai Ogura die met een ronde van 1’41.351 de snelste Moto2 rondetijd van de dag op de klok wist te zetten. Verrassend was de tweede rondetijd van de dag van de dit seizoen eveneens in de Moto2 klasse debuterende Pedro Acosta (2021 Moto3 wereldkampioen) en ook de jonge Fermin Aldeguer was met de derde rondetijd goed op dreef tijdens deze eerste dag.

Aron Canet sloot deze eerste dag af met de vierde rondetijd achter zijn naam gevolgd door Alessandro Zaccone, Joe Roberts, Augusto Fernandez, Cameron Beaubier, Jake Dixon en Celestino Vietti die woensdag de top tien completeerde.

Baltus beëindigde deze eerste testdag van de week, ondanks dat hij slechts een halve dag reed, als veertiende net voor landgenoot Bo Bendsneyder die met een snelste ronde van 1’43.229 de dag afsloot als veertiende op de tijdlijst. Hierbij moeten we wel vermelden dat een groot deel van het veld een week geleden in Jerez ook al twee dagen getest hebben, voor de Pertamina Mandalika SAG Team coureur was het woensdag zijn allereerste dag op het Zuid Spaanse circuit.

Ook Zonta van den Goorbergh begon goed aan zijn derde testdag op de RW Racing GP Moto2 machine. De jonge Nederlander verbeterde zijn eigen snelste rondetijd van een week geleden opnieuw. Maar net als zijn teamgenoot Baltus maakte ook de jonge coureur uit Breda de eerste dag niet vol, niet vanwege een crash maar vanwege het feit dat Van den Goorbergh junior zich niet helemaal fit voelde. Het team besloot daarop dat het halverwege de middag mooi geweest was en stuurde de jonge Nederlander op tijd terug naar het hotel. Ondanks deze tegenvaller en een vroegtijdig einde van de dag sloot Van den Goorbergh de dag af met een snelste rondetijd van 1’43.708, een tijd die goed was voor de eenentwintigste plaats op de tijdlijst.

Moto3
Van de veertien aanwezige Moto3 coureurs was de Japanner Tatsuki Suzuki het snelst tijdens deze eerste dag. De Leopard Racing coureur noteerde een snelste ronde van 1’45.976 en was daarmee niet alleen het snelst van de dag maar tevens maar liefst 0,894 seconde sneller dan Deniz Oncu die de tweede tijd van de dag op de klok wist te zetten.

David Salvador noteerde de derde rondetijd van de dag voor Izan Guevara, Diogo Moreira, Jaume Masia, Sergio Garcia, Mario Aji, Ryusei Yamanaka en David Munoz.

Volledige tijdlijsten + analyses: Wednesday – Jerez Moto2 & Moto3 Test

Rondetijden dag 1:

Moto2

jerez-moto2-woensdag

Moto3:Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter