Moto3 klasse klaar voor de strijd: voorbeschouwing Grand Prix of Qatar

25
Loi
Livio Loi | foto© Avintia Racing

Het is nog maar een paar maanden geleden sinds de laatste Moto3 race, nu is alles alweer gereset en opnieuw opgeladen, klaar om te racen. Dit is 2018, een nieuw jaar, een nieuwe kampioen. We blikken vooruit op de aanstaande openingsronde van het MotoGP wereldkampioenschap op het Losail International circuit in Qatar.

Voor iedereen is de felbegeerde ‘troon’ een uitdaging. Zoals vaak het geval is stroomt de ‘oude koning’ door naar de Moto2 klasse en is het overgebleven Moto3 rijdersveld hoopvol en gedreven ons een nieuwe kampioen te bezorgen. In afwachting van de eerste race; wat verwachten we van dit seizoen?

Een van de getipte rijders voor de overwinning is Jorge Martin (Del Conca Gresini Moto3). De Spanjaard zorgde in de eerste helft van het seizoen 2017 voor een verbluffend aantal van negen pole positions om uiteindelijk zijn eerste overwinning op het circuit van Valencia te behalen. Op het circuit van Qatar arriveert hij als de meest recente Moto3 winnaar en komend weekend zal hij er alles aan doen om Qatar ook weer te mogen verlaten met een overwinning op zak. Moeilijk te verslaan maar zijn teamgenoot gaat het zeker proberen. Met Fabio Di Giannantonio in de gelederen heeft het Italiaanse team een rijder die vorig seizoen ook voor goede resultaten zorgde zoals zijn solide achtste plaats tijdens de openingsrace op het Losail International Circuit.

Moto3 kampioen in 2017 werd Joan Mir die nu als Moto2 rookie aan het nieuwe seizoen gaat beginnen. Zijn plaats binnen Leopard Racing is overgenomen door een andere te verwachten titel kandidaat – Enea Bastianini.  Met ervaring, een aantal overwinningen en podiumplaatsen op zak, zal ‘the Beast’ alles uit willen de kast halen om dit zijn jaar te maken. Dit liet hij al zien tijdens de laatste test. Zijn voormalig teamgenoot Aron Canet (Estrella Galicia 0,0) zat hem dicht op de hielen tijdens de laatste wintertest – ook hij liet vorig seizoen met een vierde plaats al een goede prestatie zien op het circuit van Qatar. Canet boekte race voor race vooruitgang, maar zal dat ook nog zo zijn als zondag de lichten op het Losail International Circuit doven?

De Spanjaard is dit seizoen de veteraan in het team van Estrella Galicia 0,0. Zijn teamgenoot is Alonso Lopez, die als snelste rookie Jerez verliet en ernaar streeft om het seizoen als Rookie of the Year in Valencia af te sluiten. Maar er zijn meer interessante nieuwkomers waaronder ook voormalig FIM CEV Repsol Moto3 Junior kampioen Makar Yurchenko uit Kazachstan (CIP-Green Power). Ook regerend Red Bull Rookies MotoGP Cup kampioen Kazuki Masaki (RBA BOE Skull Rider) heeft zijn zinnen gezet op dezelfde prijs. Dit geldt ook voor Jaume Masia (Bester Capital Dubai). De rijder die ze hierbij zullen moeten verslaan is de regerend FIM CEV Repsol Moto3 Junior World Champion Dennis Foggia (Sky Racing Team VR46).

De rookies hebben wat te bewijzen maar dit geldt zeker ook voor groot aantal veteranen waaronder Nicolo Bulega (Sky Racing Team VR46), Niccolo Antonelli (SIC58 Squadra Corse), Phillip Oettl (Südmetall Schedl GP Racing), Adam Norrodin (Petronas Sprinta Racing), John McPhee ( CIP-Green Power), Darryn Binder (Redd Bull KTM Ajo), Andrea Migno (Angel Nieto Team) en ook de tweedejaars rijders Ayumu Sasaki (Petronas Sprinta Racing) en Marco Bezzechi (Pruestel GP).

Dit seizoen is er helaas geen Nederlandse inbreng in de lichtste klasse van het MotoGP wereldkampioenschap. Wel zal de Belg Livio Loi weer van de partij zijn, de Belg en in Nederland bij velen bekende coureur zal dit seizoen uit gaan komen op een KTM van van het Spaanse Reale Avintia Academy Team, het team dat tevens in de MotoGP klasse actief is met Tito Rabat en Xavier Simeon.

Het is bijna zover, tijd voor de rijders om vanaf aanstaande vrijdag alles uit de kast te halen tijdens het eerste raceweekend van 2018.

 

Handige links Grand Prix of Qatar:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag