Moto3 & Moto2 Test Silverstone: Morreira en Arbolino het snelst, Bendsneyder sterk

5429
bo-bendsneyder
Bo Bendsneyder | foto© Randy van Maasdijk

Een aantal Moto3 en Moto2 teams kwamen maandag na afloop van de Monster Energy British Grand Prix nogmaals in actie in Silverstone tijdens een officiële Moto3 & Moto2 test. De snelste rondetijden kwamen op naam van Diego Moreira (Moto3) en Tony Arbolino (Moto2). Bo Bendsneyder kende een goede testdag en wist zich op zijn nieuwe 2023 Kalex chassis flink te verbeteren ten opzichte van het afgelopen weekend.

De omstandigheden waren maandag goed in Silverstone. Het was droog en een heerlijk zonnetje zorgde voor aanzienlijk betere en warmere omstandigheden dan de afgelopen drie dagen tijdens de Britse Grand Prix. Drie sessies stonden er voor beide categorieën op het programma al besloten veel teams het na twee optredens vroegtijdig voor gezien te houden, met name ingegeven dat de temperaturen aan het einde van de dat snel daalden.Moto3
In deze lichtste klasse zagen we slechts acht van de dertig vaste coureurs maandag in actie komen. Het Liqui Moly Husqvarna Intact GP team met Nederlander Collin Veijer in de gelederen was één van de afwezigen.

Dat de omstandigheden maandag beter waren bleek wel uit de snelle rondetijden die er op de klok gezet werden. Het was Diego Moreira die met een snelste rondetijd van 2’11.875 (gereden in de tweede sessie van de dag) bijna een volle seconde sneller was dan de snelste raceronde van zondag. De MT Helmets-MSI coureur was maandag echter wel de enige coureur die onder de 2’12 grens wist te duiken. Daniel Holgado en Ivan Ortolâ noteerden op drietiende van de Braziliaan de tweede en derde rondetijd van de dag.

Ter vergelijking, de snelste raceronde zondag tijdens de Moto3 was een 2’12.869 welke gereden werd door de als negende gefinishte Collin Veijer.

Volledige uitslagen: SILV_MOTO3_OFFICIAL_TEST_combined_3

Moto2
In de middenklasse zagen we achttien rijders op de deelnemerslijst staan waarvan er zeventien gedurende de dag in actie kwamen. De Amerikaan Sean Dean Kelly stond weliswaar op de lijst maar hij moest afgelopen weekend al afzien van deelname aan het Grand Prix weekend en was dus niet aanwezig. Zijn OnlyFans American Racing teamgenoot Rory Skinner was wel van de partij, maar de Brit hield het al na enige ronde in de eerste sessie voor gezien, dit vanwege het feit dat hij nog te veel hinder ondervond van de blessures welke hij zondag opliep bij zijn crash in de eerste ronde van de race.

Ook op de deelnemerslijst de twee Fieten Olie Racing GP coureurs Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh en landgenoot Bo Bendsneyder.

Was de snelste rondetijd in de Moto3 klasse bijna een seconde sneller dat de snelst gereden ronde een dag eerder in de race, in de Moto2 klasse was dit duidelijk niet het geval. De snelste rondetijd van de dag kwam op naam van Tony Arbolino, de Elf Marc VDS Racing Team coureur die de voorgaande drie dagen niet in goeden doen was en in de race genoegen moest nemen met ‘slechts’ de tiende plaats. De Italiaan zette een snelste rondetijd van 2’04.894 op de klok, een rondetijd die slechts een fractie sneller was dan de snelst gereden raceronde van winnaar Fermin Aldeguer (2’04.956), maar wel bijna een seconde sneller dan zijn eigen snelst gereden ronden van een dag eerder.

Achter Arbolino zetten Aron Canet en Sam Lowes de tweede en derde rondetijd op de klok.

Voor Bo Bendsneyder kwam deze testdag als een geschenk uit de hemel. De Pertamina Mandalika SAG Team coureur kreeg afgelopen vrijdag voor het eerst een 2023 Kalex chassis tot zijn beschikking. Aangezien het nieuwe frame pas op vrijdagochtend arriveerde was er vrijdag weinig tijd om alles te finetunen. Tel daarbij dat de sessies zaterdag verreden werden op een natte baan en het laat zich raden dat dit alles geen ideale voorbereiding was op de race van zondag hetgeen zondag dan ook duidelijk aan het licht kwam gezien de zeventiende plaats in de race. Deze volle testdag kwam dan ook als geroepen voor de Nederlander die dit seizoen in Austin met een derde plaats na afloop van de race nog op het podium stond.

Bendsneyder, die zondag in de race een snelste ronde van 2’06.802 liet noteren, dook maandagochtend in de eerste sessie al ruim een halve seconde onder deze tijd, deed dit vervolgens nogmaals in de tweede sessie om uiteindelijk in de derde sessie van de dag een snelste ronde van 2’05.135 op de klok te zetten. Deze snelle ronde was niet alleen goed voor de vijfde rondetijd van de dag, ruim anderhalve seconde sneller dan zijn eigen snelste tijd van zondag maar daarnaast ook maar slechts 0,241 seconde langzamer dan de snelste rondetijd van de dag.

Ook Zonta van den Goorbergh kan terugkijken op een geslaagde testdag, dit ondanks dat Fieten Olie Racing GP het na twee sessie voor gezien hield. De 17-jarige Nederlander zette in de tweede sessie van de dag een snelste ronde van 2’05.795 op de klok, een tijd die na afloop van de dag goed was voor de elfde plaats op de lijst. Ter vergelijking, Van den Goorbergh’s snelste ronde zondag in de race was een ronde van 2’07.641, een verbetering van bijna twee seconden dus in vergelijking met een dag eerder.

Barry Baltus sloot deze testdag af met de twaalfde rondetijd achter zijn naam. De jonge Belg concentreerde zich echter niet alleen op het rijden van snelle rondetijden, hij werd namelijk door chassis fabrikant Kalex gevraagd om een aantal nieuwe meegenomen kuipdelen te testen.

Volledige uitslagen: SILV_MOTO2_OFFICIAL_TEST_combined_3Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube          Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube                            Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’