Gabriel Rodrigo heeft zaterdag in de kwalificatiesessie voor de Moto3 klasse op de Twin Ring Motegi in Japan de snelste rondetijd gereden en daarmee pole position behaald. De Argentijn was in de slotfase het snelst voor John McPhee en Marco Bezzecchi.

Zaterdag om 12:35 uur lokale tijd, 05:35 uur Nederlandse tijd ging de kwalificatiesessie voor de Moto3 klasse van start op de Twin Ring Motegi in Japan. Na een zonnige start van de dag en een enigszins bewolkt vervolg was de zon weer op volle sterkte bij de aanvang van de veertig minuten durende kwalificatie.

De coureurs twijfelden niet en gingen meteen de baan op om een serie snelle ronden te rijden. Halverwege was het Marco Bezzecchi die de voorlopige pole in handen had voor Albert Arenas en Marcos Ramirez, echter was deze tijd nog ruim drie tienden langzamer dan de snelste Moto3 tijd van het weekend gereden door Jorge Martin in FP3. Iedereen kwam naar binnen om hun run te analyseren en om te kijken waar de verbeterpunten waren terwijl ondertussen de donkere wolken op dreigende wijze weer iets dichterbij het Japanse circuit kwamen.

Een crash was er voor Jakub Kornfeil. De Tsjech wist aanvankelijk een high-side te voorkomen ter hoogte van bocht 9 maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen aan de grindbak en kwam ten val.