Moto3: Van Leeuwen velt kampioen in Dutch Moto3

51

Thomas van Leeuwen is er in de laatste Dutch Moto3 race van het seizoen in geslaagd om de nieuwe kampioen Bryan Schouten van de overwinning af te houden. De KTM coureur kwam met ruim verschil als winnaar over de streep.

Schouten hoefde zich niet meer te bekommeren om de Nederlandse titel, maar net als iedere racer wilde hij de wedstrijd tijdens de Race of the Champions graag winnend afsluiten. &nbsp;De Honda viertaktcoureur kreeg in de kwalificatie echter al veel tegenstand van Thomas van Leeuwen, die met zijn tweetakt machine net naast de pole positie greep.&nbsp; <p>&nbsp; </p> <p>Bijna iedereen verzamelde zich succesvol op de grid. Bijna iedereen, want Brian Slooten die even daarvoor de Nederlandse Titel bij de Supermono wist veilig te stellen crashte al in zijn out-lap. De coureur uit Oosthuizen kon zijn weg niet meer vervolgen. Ook Robert Schotman en Tim Koopmans wisten geen ronde te completeren.&nbsp;</p> <p><br /> </p> <p> </p> <p>Toen het rode licht doofde ging Van Leeuwen er als een speer vandoor. Schouten had een moeilijke start vanaf de pole en zakte terug naar de vierde plaats. In de tweede doorkomst door de Noordlus wist hij desalniettemin op brutale wijze voorbij te komen aan Ernst Dubbink, Jerry van de Bunt en Van Leeuwen om vervolgens als eerste uit de Strubben te komen.&nbsp;</p>

<p>Schouten probeerde weg te rijden, maar kon zijn achtervolgers niet lossen. &nbsp;Al snel wist Van Leeuwen naar de eerste plaats te komen, en deze gaf hij daarna eigenlijk niet meer uit handen. Achter de tweetaktcoureur vochten Schouten, Dubbink en Van de Bunt om de overgebleven podiumplaatsen en dit gevecht zorgde ervoor dat de drie mannen moesten lossen bij de koploper. Het gat groeide zelfs tot acht seconden voornamelijk doordat van Leeuwen hard doorging terwijl de overige rijders wat inhielden door enkele regendruppels.&nbsp; </p> <p>&nbsp; </p> <p>Op dat moment was er voor Van Leeuwen geen vuiltje meer aan de lucht. Voor Schouten gold dit niet, want hij zag achtereenvolgens Van de Bunt en Dubbink voorbij komen. Het duurde een ronde voordat de kampioen deze plaatsen weer terug had gepakt, &nbsp;maar het gat was te groot. Wel wist hij zijn plaaggeesten Dubbink en Van de Bunt van zich af te schudden.&nbsp;</p> <p><br /> </p> <p> </p> <p>Deze twee mannen maakten uiteindelijk uit wie de laatste plaats op het podium mocht betreden. Dubbink leek de beste kaarten te hebben maar Van de Bunt wist in de slotfase van de race alsnog voorbij te komen aan zijn merkgenoot en in de run naar de streep stelde hij zijn derde plaats veilig. &nbsp;Ernst Dubbink viel hierdoor net naast het podium.&nbsp;</p> <p><br /> </p> <p> </p> <p>Op respectabele achterstand kwam Marcel ter Braake als vijfde over de finish. Hij eindigde een eenzame race met grote voorsprong op zesde man Mike Brouwers. Deze hield op zijn beurt Wesley Jonker en ook Tasia Rodink op achterstand. Ryan van de Lagemaat finishte zijn race als negende.&nbsp;</p> <p><br /> </p> <p> </p> <p><strong>Moriwaki Cup&nbsp;</strong><br /> In de Moriwaki Cup ging de winst naar Luuk Pruijn. Hij reed een dominante wedstrijd en zette zijn naaste concurrent Jorel Boerboom op grote achterstand. Jordy de Jonge mocht mee naar het podium door Dennis Koopman in de laatste meters van de wedstrijd voor te blijven. Het verschil tussen de derde en de vierde plaats was slechts 0.012 seconden.</p> <p><br /> </p> <iframe src="//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fracesport.nl%2FONK%2FMoto3%2Fvan-leeuwen-velt-kampioen-in-dutch-moto3%2Ftabid%2F81%2FiNews_ID%2F31078%2FDefault.aspx&amp;send=false&amp;layout=standard&amp;width=450&amp;show_faces=true&amp;action=like&amp;colorscheme=light&amp;font&amp;height=80" scrolling="no" frameborder="0" style="border: none; overflow: hidden; width: 450px; height: 80px;" allowtransparency="true"></iframe>